Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do babki (o średnicy 22 cm)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
KROK 2: ZAGNIATAMY CIASTO
Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Podczas zagniatania dodajemy kardamon, kolendrę i 1 łyżeczkę cynamonu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE
Migdały w słupkach lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu i studzimy. Morele kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami i amaretto, odstawiamy. Suszone owoce mieszamy z mąką i razem ze słupkami migdałów zagniatamy z ciastem po jego wyrośnięciu. Przekładamy do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: PIECZEMY BABKĘ
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut. Ewentualnie pod koniec czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Cukier puder mieszamy z pozostałym cynamonem, posypujemy nim babkę. Podajemy z bitą śmietaną i kompotem z wiśni.
Zobacz podobne
przepisy
Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!
Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik świąteczny
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Słoneczny łosoś
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Etiopski gulasz z kapusty
- Figa z makiem i pampuchem
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Faszerowane pieczarki portobello
- Wegańska fasolka po bretońsku
- Kaszotto z młodą kapustą
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Kolorowe donuty
- Jarski żurek łemkowski
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Hot dogi z frankfurterkami
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Sum z karaibską salsą
- Zupa parmezan pasta
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Twarożek tofu z warzywami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)