![Aromatyczna babka z suszonymi owocami Aromatyczna babka z suszonymi owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/85a1bda25bdb-996bd178a404-Gewuerz-Guglhupf.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do babki (o średnicy 22 cm)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
KROK 2: ZAGNIATAMY CIASTO
Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Podczas zagniatania dodajemy kardamon, kolendrę i 1 łyżeczkę cynamonu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE
Migdały w słupkach lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu i studzimy. Morele kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami i amaretto, odstawiamy. Suszone owoce mieszamy z mąką i razem ze słupkami migdałów zagniatamy z ciastem po jego wyrośnięciu. Przekładamy do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: PIECZEMY BABKĘ
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut. Ewentualnie pod koniec czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Cukier puder mieszamy z pozostałym cynamonem, posypujemy nim babkę. Podajemy z bitą śmietaną i kompotem z wiśni.
Zobacz podobne
przepisy
Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!
![Babka orzechowa z polewą rumową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1305c716d70a-d9e28d2f5931-Nuss-Napfkuchen.webp)
Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!
![Babka czekoladowo-kokosowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a9c56a9e203-20b036d9ff23-Schoko-Kokos-Puffer.webp)
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
![Babka bananowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cdbed76d7490-47f0068fc6-KW_22_S_18371_banana_bread_960x540.webp)
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
![Babka wielkanocna](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/531694b59451-3c690de794-BABKA_cukiernik_KW_12_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik świąteczny
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Słoneczny łosoś
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Etiopski gulasz z kapusty
- Figa z makiem i pampuchem
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Faszerowane pieczarki portobello
- Wegańska fasolka po bretońsku
- Kaszotto z młodą kapustą
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Kolorowe donuty
- Jarski żurek łemkowski
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Hot dogi z frankfurterkami
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Sum z karaibską salsą
- Zupa parmezan pasta
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Twarożek tofu z warzywami
Komentarze (0)