Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- formę do babki o średnicy 21 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło wyciągnij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
KROK 1: PRAŻYMY ORZECHY LASKOWE
Orzechy laskowe prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie studzimy i drobno mielemy.
KROK 2: ŁĄCZYMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI
Masło, cukier i sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i wszystko mieszamy.
KROK 3: MIESZAMY MĄKĘ Z MLEKIEM
Mąkę łączymy z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami rumu.
KROK 4: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut babkę przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy na metalowej kratce przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z pozostałym rumem i 1-2 łyżkami wody. Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posypką, studzimy i odstawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Racuchy z jabłkami
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Wegańskie bounty owocowe
- Chałka orzechowa
- Babka z herbatą matcha
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Crostini z serem brie i miechunką
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
- Zupa szczawiowa
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Filet z kurczaka z pigwą
- Mus truskawkowy
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Szaszłyki z łososia z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2020 dni temu
Upiekłam wczoraj. Mega łatwy. Wyszedł pyszny. A ponieważ zostało dużo rumu, postanowiliśmy w domu robić tę babkę częściej. Pozdrawiam Jow :)
odpowiedz