• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • folię aluminiową
  • formę do babki o średnicy 21 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

KROK 1: PRAŻYMY ORZECHY LASKOWE

Orzechy laskowe prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie studzimy i drobno mielemy.

KROK 2: ŁĄCZYMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI

Masło, cukier i sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i wszystko mieszamy.

KROK 3: MIESZAMY MĄKĘ Z MLEKIEM

Mąkę łączymy z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami rumu.

KROK 4: PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut babkę przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy na metalowej kratce przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z pozostałym rumem i 1-2 łyżkami wody. Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posypką, studzimy i odstawiamy do wyschnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram