
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- formę do babki o średnicy 21 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło wyciągnij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
KROK 1: PRAŻYMY ORZECHY LASKOWE
Orzechy laskowe prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie studzimy i drobno mielemy.
KROK 2: ŁĄCZYMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI
Masło, cukier i sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i wszystko mieszamy.
KROK 3: MIESZAMY MĄKĘ Z MLEKIEM
Mąkę łączymy z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami rumu.
KROK 4: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut babkę przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy na metalowej kratce przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z pozostałym rumem i 1-2 łyżkami wody. Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posypką, studzimy i odstawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Guacamole
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2374 dni temu
Upiekłam wczoraj. Mega łatwy. Wyszedł pyszny. A ponieważ zostało dużo rumu, postanowiliśmy w domu robić tę babkę częściej. Pozdrawiam Jow :)
Odpowiedz