Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do pieczenia babki lub formę podłużną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Krok 1: Trzemy ziemniaki na tarce
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 2: Pieczemy babkę
Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Potrawka z kurczaka z fasolą
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Faszerowane liście winogron
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Zakwas na żurek
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Wigilijna zupa rybna
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Babka ziemniaczana
- Fasola z makrelą
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Szarlotka z orzechami nerkowca
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
- Ciastka jak jajka sadzone
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Cytryny w miodzie
- Egzotyczny trifle z curry
- Grahamka z masłem orzechowym i owocami
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Zapiekanka makaronowa z boczkiem
- Idealne jajka na Wielkanoc
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2807 dni temu
Godzina-półtorej to dość duża rozbieżność. Jak rozpoznać czy babka jest już gotowa?
odpowiedz
2807 dni temu
Podobnie jak w przypadku ciasta, za pomocą drewnianego patyczka - jeśli jest suchy, babka jest upieczona. Rozbieżność w czasie pieczenia wynika ze stopnia dojrzałości ziemniaków i ich rodzajów.