Babka ziemniaczana z kaszanką

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do pieczenia babki lub formę podłużną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Krok 1: Trzemy ziemniaki na tarce

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę.  Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.

Krok 2: Pieczemy babkę

Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)

Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kruche tarty z groszkiem

Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Kruche tarty z groszkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Ziemniaki z grilla

Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Ziemniaki z grilla

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Wodasieniepali Wodasieniepali
    3030 dni temu
    Godzina-półtorej to dość duża rozbieżność. Jak rozpoznać czy babka jest już gotowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3029 dni temu
    Podobnie jak w przypadku ciasta, za pomocą drewnianego patyczka - jeśli jest suchy, babka jest upieczona. Rozbieżność w czasie pieczenia wynika ze stopnia dojrzałości ziemniaków i ich rodzajów.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!