
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do pieczenia babki lub formę podłużną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Krok 1: Trzemy ziemniaki na tarce
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 2: Pieczemy babkę
Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3141 dni temu
Godzina-półtorej to dość duża rozbieżność. Jak rozpoznać czy babka jest już gotowa?
Odpowiedz
3141 dni temu
Podobnie jak w przypadku ciasta, za pomocą drewnianego patyczka - jeśli jest suchy, babka jest upieczona. Rozbieżność w czasie pieczenia wynika ze stopnia dojrzałości ziemniaków i ich rodzajów.