Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Majonez to niezastąpiony dodatek do kanapek, wszelkiego rodzaju surówek i sałat. Dzięki trikowi Kingi możesz przygotować zarówno sałatkę jarzynową, jak i wiele innych dań w wersji wegańskiej! Zobacz, jakie to proste!
Jak przygotowuje się tradycyjny majonez?
Podstawą do przygotowania tradycyjnego majonezu są oczywiście jajka lub dokładniej – żółtka. Na pewno spotkałeś się z dwoma wersjami przepisu na majonez – na bazie całych jajek i tylko żółtek. Również sposób miksowania może się różnić w zależności od przepisu – niektórzy szefowie kuchni polecają miksować majonez, powoli dolewając olej, za to drugi sposób zaleca zalanie wszystkich składników olejem i dopiero wtedy miksowanie. A jak przygotować wegański majonez? Podpowiada Kinga Paruzel!
Przepis na wegański majonez
Jak zastąpić jajka w majonezie, by przygotować go w wersji wegańskiej? Kinga sięgnęła po aquafabę, którą już na pewno znasz z przepisu na wegańską bezę – tam zastępuje białka, tutaj jest bazą do majonezu. Aquafaba to płyn, w którym zanurzona jest w puszce ciecierzyca konserwowa. Odcedzoną ciecierzycę możesz wykorzystać do przygotowania hummusu,, a z płynu zrobić doskonały majonez!
Aby przygotować majonez, potrzebne jest wysokie i wąskie naczynie. Pamiętaj, by mieć je pod ręką za każdym razem, gdy sięgasz po ten przepis. Majonez w innym naczyniu może się nie udać.
Przepis na wegański majonez
Składniki
- aquafaba – 60 ml
- musztarda – ¼ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- syrop z agawy – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy – ¾ szklanki
Przygotuj
- blender
- wysokie i wąskie naczynie
Przygotowanie
W wysokim i wąskim naczyniu ubijamy aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę. Pod koniec ubijania, stopniowo, cienkim strumieniem, wlewamy olej rzepakowy. Ubijamy, aż powstanie puszysty i aksamitny krem.
Do czego wykorzystać wegański majonez?
Wegański majonez z powodzeniem zastąpi ten tradycyjny. Nie masz pomysłu, jak go wykorzystać? Z pomocą śpieszy Kuchnia Lidla! Na bazie majonezu możesz przygotować wiele dipów, chociażby do warzywnych frytek – dodaj do majonezu czosnek, zioła lub papryczkę chili i stwórz zupełnie nowe sosy.
Trwa ładowanie komentarzy