zobacz film

Majonez to niezastąpiony dodatek do kanapek, wszelkiego rodzaju surówek i sałat. Dzięki trikowi Kingi możesz przygotować zarówno sałatkę jarzynową, jak i wiele innych dań w wersji wegańskiej! Zobacz, jakie to proste!

Jak przygotowuje się tradycyjny majonez?

Podstawą do przygotowania tradycyjnego majonezu są oczywiście jajka lub dokładniej – żółtka. Na pewno spotkałeś się z dwoma wersjami przepisu na majonez – na bazie całych jajek i tylko żółtek. Również sposób miksowania może się różnić w zależności od przepisu – niektórzy szefowie kuchni polecają miksować majonez, powoli dolewając olej, za to drugi sposób zaleca zalanie wszystkich składników olejem i dopiero wtedy miksowanie. A jak przygotować wegański majonez? Podpowiada Kinga Paruzel!

Przepis na wegański majonez

Jak zastąpić jajka w majonezie, by przygotować go w wersji wegańskiej? Kinga sięgnęła po aquafabę, którą już na pewno znasz z przepisu na wegańską bezę – tam zastępuje białka, tutaj jest bazą do majonezu. Aquafaba to płyn, w którym zanurzona jest w puszce ciecierzyca konserwowa. Odcedzoną ciecierzycę możesz wykorzystać do przygotowania hummusu,, a z płynu zrobić doskonały majonez!

Aby przygotować majonez, potrzebne jest wysokie i wąskie naczynie. Pamiętaj, by mieć je pod ręką za każdym razem, gdy sięgasz po ten przepis. Majonez w innym naczyniu może się nie udać.

Przepis na wegański majonez

Składniki

  • aquafaba – 60 ml
  • musztarda – ¼ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • syrop z agawy – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – ¾ szklanki

Przygotuj

  • blender
  • wysokie i wąskie naczynie

Przygotowanie

W wysokim i wąskim naczyniu ubijamy aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę. Pod koniec ubijania, stopniowo, cienkim strumieniem, wlewamy olej rzepakowy. Ubijamy, aż powstanie puszysty i aksamitny krem.

Do czego wykorzystać wegański majonez?

Wegański majonez z powodzeniem zastąpi ten tradycyjny. Nie masz pomysłu, jak go wykorzystać? Z pomocą śpieszy Kuchnia Lidla! Na bazie majonezu możesz przygotować wiele dipów, chociażby do warzywnych frytek – dodaj do majonezu czosnek, zioła lub papryczkę chili i stwórz zupełnie nowe sosy.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram