Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w miskach i obtaczamy w przyprawach. Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę. Buraka łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce. Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy dipy
Dip ziołowy
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Dip curry
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy musztardę, drobno posiekaną dymkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Dip paprykowy
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Dip blue cheese
Ser kroimy w kostkę i lekko rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z majonezem i śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!
Ryba z frytkami
Klasyka w Twoim domu! Filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki – palce lizać!
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Amerykańskie BBQ
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
- Pizza cztery pory roku
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Leczo
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Zupa pieczarkowa
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Life changing bread
- Panna cotta fit
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Pesto z papryki
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Fasola z makrelą
- Babeczki leśny mech
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Wegański tatar
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
173 dni temu
Sosy super, jednak forma w jakiej zostały zaprezentowane przepisy - fatalna. Nie widzę sensu powtarzania przy każdym dipie składników do frytek, można by było to odzielić: frytki i dipy. Dodatkowo w składnikach pojawiają się rzeczy, których nie ma w opisie przygotowania i na odwrót. Proszę zwrócić uwagę na musztardę w dipie curry, która nie figuruje na liście składników oraz na zioła prowansalskie, która w opisie nigdzie nie została dodana.
odpowiedz
1184 dni temu
Wyśmienite sosy! Idealne na piątkową kolacje z fryteczkami :D Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
1628 dni temu
Rewelacyjne dipy.
odpowiedz