
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w miskach i obtaczamy w przyprawach. Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę. Buraka łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce. Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy dipy
Dip ziołowy
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Dip curry
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy musztardę, drobno posiekaną dymkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Dip paprykowy
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Dip blue cheese
Ser kroimy w kostkę i lekko rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z majonezem i śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
506 dni temu
Sosy super, jednak forma w jakiej zostały zaprezentowane przepisy - fatalna. Nie widzę sensu powtarzania przy każdym dipie składników do frytek, można by było to odzielić: frytki i dipy. Dodatkowo w składnikach pojawiają się rzeczy, których nie ma w opisie przygotowania i na odwrót. Proszę zwrócić uwagę na musztardę w dipie curry, która nie figuruje na liście składników oraz na zioła prowansalskie, która w opisie nigdzie nie została dodana.
Odpowiedz
1516 dni temu
Wyśmienite sosy! Idealne na piątkową kolacje z fryteczkami :D Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
1960 dni temu
Rewelacyjne dipy.
Odpowiedz