Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w paski (frytki). Mieszamy mąkę, wodę, przyprawy i 1 łyżkę oleju. Maczamy frytki w mące z przyprawami i smażymy w głębokim oleju.
Zobacz podobne
przepisy
Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.
Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.
Kurek w ziołach
Doskonały pomysł na rybne danie – tuszki z kurka przyprawione ziołami i podane z bagietką oraz sałatą skuszą każdego!
Jesiotr w sosie oliwkowym
Rozpływająca się w ustach pyszna ryba w delikatnej panierce, podana ze śmietanowym sosem z zielonych oliwek.
Amur to kulinarny skarb Azji, który świetnie wpasowuje się w różne dania, od tradycyjnych po nowoczesne. W kuchni chińskiej jest ceniony za wszechstronność – możesz go smażyć, dusić albo piec, często z dodatkiem intensywnych smaków i aromatów, takich jak imbiru czy sosu sojowego. W Japonii amur jest świetnym dodatkiem do sushi i sashimi, co pokazuje, jak uniwersalny jest w kuchniach Dalekiego Wschodu. Jednak w Europie Centralnej, szczególnie w Polsce i na Węgrzech, amur też jest na topie, najczęściej podawany w zupie albo faszerowany i pieczony – co mówi dużo o jego roli w miejscowej kuchni. My postanowiliśmy zrobić z niego…frytki. Tak! To danie jest w stanie skraść serce nawet tych osób, które nie są wielkimi fanami ryb. Chcesz się przekonać? Wykorzystaj zaledwie 20 minut swojego cennego czasu, by przekonać się, jak zrobić pikantne frytki rybne z amura. Nie pożałujesz!
Przepis na amura – poznaj tę niezwykłą rybę, zanim przyrządzisz z niej coś pysznego
Poznaj amura – fascynującą słodkowodną rybę prosto z azjatyckich wód, która choć mniej znana jako "ryba szablasta", skrywa prawdziwe kulinarnie cuda. To częsty gość w różnorakich ekosystemach – od rzek po jeziora i stawy – amur jest prawdziwym skarbem dla wędkarzy. Ci, którzy go łowią, szukają nie tylko adrenaliny (bądź uspokojenia – co wędkarz, to inna motywacja!), ale także niepowtarzalnych smaków, jakie oferuje ta wyjątkowa ryba. Ale przecież nie musisz łowić, by cieszyć się smakiem amura. Przepisy często nie wymagają użycia ryby w całości. Tak właśnie jest z naszym przepisem na amura - uda Ci się go zrealizować dzięki filetowi, jaki znajdziesz w ofercie Lidla.
Choć mięso amura może nie cieszyć się tak dużą popularnością jak inne słodkowodne ryby, to właśnie w nim kryje się prawdziwa niespodzianka dla smakoszy. Co kryje w sobie ryba amur? Przepis z tym mięsem, o ile zostanie wykonany z wyczuciem i wiedzą, potrafi oczarować wyjątkowym smakiem i teksturą, dorównującą nawet dzikiemu łososiowi (który jest przecież rybą bardzo cenioną i pożądaną w kuchni). Wyrazisty, intensywny smak amura wymaga odważnych kulinarnych eksperymentów, takich jak frytki rybne, a jędrna i zwarta tekstura mięsa świetnie sprawdza się w najróżniejszych daniach – od grillowanych po finezyjnie przygotowane potrawy.
Aby w pełni docenić amura, podchodź do niego jak do dzieła sztuki. Kluczem jest umiejętne dobieranie przypraw – rozmaryn, tymianek, majeranek – świetnie korespondują z tym mięsem, a także doskonale równoważą jego mocny smak. Ale czy to wszystkie przyprawy, które lubi amur? Przepisy pozwalają na wiele eksperymentów. Z nami zawsze będą one udane! W tym daniu postawiliśmy na ostrość! Jeśli kochasz wyraziste ryby i dania o mocnym smaku, w takim razie pikantne frytki rybne z amura będą dla Ciebie idealne. Amur w kuchni to dowód na to, że nawet mniej znane ryby mogą zaskoczyć i zachwycić. Daj szansę temu azjatyckiemu skarbowi i pozwól się zaskoczyć bogactwem smaków, które kryje natura. Odkryj amura na nowo (bądź po raz pierwszy) i daj się porwać kulinarnym przygodom, jakie się z nim wiążą! Tym razem postaw na to, co najlepsze ze świata kuchni azjatyckiej i…amerykańskiej. Frytki i ryba? Czemu nie!
Jak przyrządzić amura? Tym przepisem zachwycisz gości i domowników!
Jak przyrządzić amura? Ta ryba, choć nie jest tak popularna jak dorsz, łosoś czy nawet karp (choć należy do tej samej rodziny, co popularne w święta karpie), jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować amura, zastanów się najpierw, czy będziesz korzystać z gotowych filetów czy też z całej ryby. To bardzo ważne, gdyż filet zapewnia wygodę i szybkość przygotowania dania. My w naszym przepisie korzystamy właśnie z pół kilograma filetu tej ryby. Jeśli jednak masz świeżego amura, którego chcesz wyfiletować i wykorzystać do różnych dań (na przykład zrobić z niego także zupę), koniecznie potraktuj amura z szacunkiem. Odetnij skrzela, ostrożnie wytnij płetwy, by nie uszkodzić reszty ryby, a następnie…tnij! Potrzebujesz do tego naprawdę ostrego noża, który pozwoli Ci precyzyjnie naciąć mięso ryby. Pozbądź się wszystkich wnętrzności i zacznij filetować, w sposób, który umożliwia ominięcie kręgosłupa. Amur, podobnie jak karp, ma duże i twarde ości, które usuniesz z łatwością. To bardzo ułatwia przygotowywanie dań z tą rybą.
Jakich jeszcze zabiegów wymaga amur? Jak przyrządzić tę rybę, by była smaczna? Umyj ją bardzo dobrze, gdyż – tak samo, jak karp – amur przechodzi zapachem mułu. Możesz też wymoczyć ją w mleku, by pozbyć się go całkowicie. Z drugiej jednak strony, ten aromat pochodzący z dna zbiorników wodnych stanowi o charakterze amura, dlatego zamiast zupełnie się go pozbywać, lepiej po prostu dobrać do niego odpowiednie przyprawy.
Nasz przepis nie jest skomplikowany! Po umyciu ryby dokładnie ją osusz – to bardzo ważne, by woda w kontakcie z tłuszczem na patelni nie spowodowała pryskania. Każdy kucharz, który choć raz tego doświadczył, dobrze wie, o co chodzi. Pokrój rybę w paski, które będą imitować frytki. Wybierz raczej grubsze paski, by ryba nie rozpadała się podczas smażenia. Wymieszaj dokładnie 100 mililitrów wody ze szczyptą soli, 100 gramami mąki pszennej, ostrą papryką oraz olejem. Z papryką możesz naprawdę zaszaleć. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, nie ograniczaj się. Możesz również dodać płatki chili. Wymieszaj wszystkie składniki i maczaj w tak powstałym cieście frytki z amura. Co teraz? Czas na smażenie!
Jak się smaży amura?
Jak się smaży amura? Tu istotnych jest kilka kwestii. Przede wszystkim należy dobrze dobrać tłuszcz do smażenia! Wybór tłuszczu do gotowania to kluczowy element, który wpływa na smak twoich potraw. Czy zdajesz sobie sprawę, że oleje roślinne takie jak rzepakowy, ze swoim delikatnym aromatem i wysoką temperaturą dymienia, odgrywają rolę superbohaterów w Twojej kuchni? Niby zwykły produkt, a jednak pełni ważne zadania. Jest on idealny do smażenia i pieczenia, ponieważ nie dominuje nad smakiem potraw, a raczej subtelnie go wydobywa. I tego właśnie potrzebujemy w przypadku amura. Ta ryba, tak specyficzna i niezwykle wyrazista, potrzebuje towarzysza, który go nie przytłoczy. Dlatego wybierz właśnie dobry olej – najlepiej rzepakowy. Możesz sięgnąć też po oliwę, ale najlepiej tę z wytłoczyn. Charakteryzuje się ona bardziej delikatnym smakiem i świetnie sprawdzi się właśnie do smażenia ryb. Frytki z amura należy smażyć na głębokim oleju, dlatego do tego zadania wybierz dobrą, głęboką patelnię, która nie ma tendencji do przypalania się. Amur smażony będzie dzięki temu pyszny, a patelnia – cała!
Amur z patelni to jednak nie wszystko, co możesz przygotować. Wyobraź sobie rybę o idealnie chrupiącej skórce i równomiernie przyrumienionym mięsie – właśnie takie efekty możesz osiągnąć, smażąc w głębokim oleju, który całkowicie otacza rybę. Amur, dzięki swojej unikalnej strukturze, może doskonale skorzystać zatem z metody smażenia we frytkownicy. Co więcej, możliwe jest skrócenie czasu przygotowania, nie tracąc przy tym ani grama wyjątkowego smaku. W końcu to…frytki rybne!
Pamiętaj, by rybę smażyć tak długo, aż ciasto będzie brązowe. To oznacza, że ryba w środku jest idealnie miękka i gotowa do zajadania. Smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Łosoś z salsą z truskawek
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Mazurek królewski
- Zupa dyniowa z imbirem
- Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- Herbata myśliwska
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Tacos z tuńczykiem
- Pierogi z jagodami
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Gofry z kokosową śmietanką
- Jabłkowe tacos
- Zielona szakszuka
- Domowe ogórki małosolne
- Surówka z kalarepy
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- BIGOS W 25 MINUT
- Jabłkowy chutney z piwem
- Regionalna kartoflanka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)