zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 130°C 
  • blaszkę piekarnikową
  • mikser
  • paterę do ciast  

Krok 1: Ubijamy bezę

W misce łączymy cukier trzcinowy z budyniem w proszku. Schłodzoną aquafabę przelewamy do misy miksera. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, powoli zwiększając prędkość, przez około 10 minut. Następnie ustawiamy średnią prędkość miksera i dodajemy po 1 łyżce cukru z budyniem co 2-3 minuty. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększamy prędkość do maksymalnej i ubijamy bezę kolejne 2 minuty. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.

Krok 2: Pieczemy bezę

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 15 cm. Masę przekładamy na przygotowaną blachę. Bezy pieczemy przez 150 minut, następnie wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem

Stałą część mleczka kokosowego łączymy z syropem malinowym i nasionami chia. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na środek patery wykładamy łyżkę kremu, układamy jeden blat bezowy. Wykładamy połowę kremu i część owoców. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy pozostałą część kremu i owoców. Dekorujemy kwiatami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    11 dni temu
    Jakim cudem bezy pieczemy 150 minut! Co za brednie! Tym sposobem popsułam wszystkie składniki! Beza mi się pięknie ubiła. byłam zachwycona. Wszystko robiłam zgodnie z pani przepisem, nagrzałam piekarnik do 130 stopni i wstawiłam bezy. Po 30 minutach coś mnie tknęło zajść do kuchni , wszędzie czarny dym a bezy całe zjarane! Po pół godziny! A gdzie 150 minut! Byłam rozczarowana i wściekła bo zmarnowałam nie tanie składniki i narobiłam sobie roboty bo 2 lachy były zjarane! Co to za przepis ?? Jestem zdenerwowana bo zostałam wprowadzona w błąd. Całe szczęście jestem kreatywna i goście nie zostali z niczym.... Radzę wszystkim uważać z tym pieczeniem , bo jakaś ściema...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    11 dni temu
    Chyba 230 stopni pani cudna nastawiła jednak
  • Gość Gość
    23 dni temu
    A czym można zastąpić cukier? Z ksylitolem sie ubije?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    Można dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    23 dni temu
    Jestem zadziwiona i zachwycona!! Spróbowałam surowa masę bezowa i bardzo przypomina mi smak słynnych murzynków,/ciepłych lodów naszpikowanych chemia. Moje pytanie: czy ta masę można jesc "na surowo" czy może aquafaba wymaga obróbki cieplnej?i czy można pominąć w takim wypadku mąkę ziemniaczaną aby nie była wyczuwalna w kremie ? Dzieci byłyby zachwycone!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    34 dni temu
    A czym można zastąpić budyń w proszku? ...tak aby uniknąć mleka w jakiejkolwiek postaci?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    34 dni temu
    Możesz zastąpić mąką ziemniaczaną :)
  • Gość Gość
    34 dni temu
    Mąką ziemniaczaną :-) zresztą tradycyjne budynie z torebek to mąka ziemniaczana, dodatek smakowy i barwnik. Mleko dodaje się osobno.
  • Gość Gość
    33 dni temu
    Budyń w proszku nie ma mleka w składzie 🤦‍♀️
  • Gość Gość
    31 dni temu
    Mąką ziemmiaczną
  • Gość Gość
    29 dni temu
    użyj mąki ziemniaczanej :)
  • Gość Gość
    27 dni temu
    W budyniu w proszku nie ma mleka... to tylko mąka ziemniaczana (skrobia) i aromaty...
  • Gość Gość
    73 dni temu
    pieczemy na termoobiegu? można zrobic beze z podwójnej porcji? nie opadnie, musze zrobic duzy tort ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    73 dni temu
    Beza najlepiej suszy się w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - możesz wtedy zmniejszyć temperaturę do 120°C. Beza z podwójnej porcji, będzie na pewno bardziej czasochłonna - podwójna ilość składników wydłuży znacząco czas ubijania, a także suszenia w piekarniku. Możemy zasugerować przygotowanie podwójnej porcji oddzielnie - ze składników podanych w przepisie przygotuj jeden blat bezowy, a nie tak jak Kinga dwa, a następnie z kolejnej porcji, jeszcze jeden duży blat. Powodzenia :)
  • Gość Gość
    90 dni temu
    Czy możliwe jest że beza opadła bo podczas suszenia został otwarty piekarnik ? ??? Wszystko szło dobrze beza nawet urosła i popękała ale troszkę sie z boku rumieniła wiec otworzyłam piekarnik zeby sprawdzić, zmniejszylam trochę temperaturę do 100 stopni i po 15 minutach beza klapła !!! Z góry dziekuje za odpowiedz bo to juz drugie podejście ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    90 dni temu
    Podczas pieczenia bezy nie należy otwierać piekarnika. Zdecydowanie to było przyczyną opadnięcia bezy.
  • Gość Gość
    97 dni temu
    A jak przechowywać resztę jeżeli na jednym posiedzeniu sie wszystkiego nie zje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    96 dni temu
    Przykryć szczelnie i trzymać w temperaturze pokojowej.
  • Gość Gość
    97 dni temu
    Mi wyszedl plaskacz. Jakość tak nie wyrósł a Aqua faba super sie ubiła

    odpowiedz

  • Marta Marta
    110 dni temu
    Czy jeżeli użyję zwykłego, ręcznego blendera to beza także ładnie się ubije? Mój blender ma tylko dwa poziomy obrotów.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    109 dni temu
    Marto, zależy z jaką końcówką masz blender - jeśli z nożami to absolutnie nie, jeśli jednak z łopatką to bez problemu ubijesz bezę :)
  • Gość Gość
    130 dni temu
    A moja beza się zjarała... Jak zrobić żeby następnym razem wyszła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    129 dni temu
    Przede wszystkim trzeba pamiętać, że każdy piekarnik grzeje trochę inaczej. Ciasto trzeba obserwować i jeśli widzimy, że beza się za szybko rumieni - zmniejszyć nieco temperaturę bądź skrócić czas pieczenia :)
  • Magda Magda
    214 dni temu
    Wszystko ładnie i pięknie. Będą wyszła, wyschlo porządnie. Wieczorem wystartowała kremem udekorowalam owocami. Wstaje rano zaglądam do lodówki a tu klapa. Wszystko klaplo. Będą zmienia całkowicie. Teraz muszę zaliczyć szybką wizytę w cukierni. Co mogło pójść nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    213 dni temu
    Magdo, bezę dekorujemy kremem i owocami bezpośrednio przed podaniem. Bezy również nie przechowujemy w lodówce, a w szczególności z kremem - gdyż beza go po prostu wchłonie. Jeśli chcesz przygotować bezę, następnego dnia po upieczeniu, najlepiej pozostaw ją suchą w piekarniku, a dopiero przed podaniem udekoruj kremem :)
  • Gość3 Gość3
    210 dni temu
    Mi też oklaplo 2 razy próbowałam i 2 razy nie wyszlo 😂
  • Gość Gość
    231 dni temu
    A gdzie zdjęcie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    231 dni temu
    Rozumiem że wszystkie potrzebne składniki znajdę w Waszym sklepie? 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    230 dni temu
    Jak najbardziej :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram