Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 130°C
- blaszkę piekarnikową
- mikser
- paterę do ciast
Krok 1: Ubijamy bezę
W misce łączymy cukier trzcinowy z budyniem w proszku. Schłodzoną aquafabę przelewamy do misy miksera. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, powoli zwiększając prędkość, przez około 10 minut. Następnie ustawiamy średnią prędkość miksera i dodajemy po 1 łyżce cukru z budyniem co 2-3 minuty. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększamy prędkość do maksymalnej i ubijamy bezę kolejne 2 minuty. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.
Krok 2: Pieczemy bezę
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 15 cm. Masę przekładamy na przygotowaną blachę. Bezy pieczemy przez 150 minut, następnie wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Stałą część mleczka kokosowego łączymy z syropem malinowym i nasionami chia. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na środek patery wykładamy łyżkę kremu, układamy jeden blat bezowy. Wykładamy połowę kremu i część owoców. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy pozostałą część kremu i owoców. Dekorujemy kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!
Dwa sposoby na ciasto milionera
Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (60)
307 dni temu
Czy nie ma błędu w ilości aquafaby? W opisie filmiku na YouTube jest 150 ml aquafaby a tutaj na stronie 50 ml. Kilka razy robiłam z tego przepisu i zawsze aquafaby było bardzo mało i po wsypaniu około połowy cukru nie chciał się już dalej rozpuszczać.
odpowiedz
305 dni temu
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, faktycznie potrzebne jest 150 ml aquafaby. Składniki są już poprawione :)
1071 dni temu
U mnie to samo rozpłynęła się na całą blachę aż dotykała boków piekarnika może powinna być na wejście większą temperatura ? A potem tylko suszenie ?
odpowiedz
1071 dni temu
Anito, zazwyczaj przyczyną opadania i rozpływania się bezy podczas pieczenia są błędy popełnione podczas ubijania piany. Temperatura musi być niska, ponieważ, tak jak słusznie zauważyłaś, bezę raczej suszymy niż pieczemy. Bardzo łatwo ją także przesuszyć i przypalić. Następnym razem spróbuj ustawić termoobieg przy tej samej temperaturze pieczenia. W kwestii ubijania: najważniejsze, by cukier dodawać do aquafaby stopniowo i niewielkimi porcjami oraz za każdym razem dokładnie miksować pianę, by nie był on wyczuwalny. Ten proces może potrwać, ale warto poświęcić mu więcej czasu i być cierpliwym, a beza się odwdzięczy :) Nie jest to najłatwiejszy wypiek, ale warto próbować. Mamy nadzieję, że następnym razem beza się uda!
1071 dni temu
Będę próbować nie poddaje się 😉 ciecierzyca jest u mnie częstym gościem może dojdę do ideału dzięki
1310 dni temu
Ciekawy. Nawiasem mówiąc, aquafaba pojawiła się w proszku.
odpowiedz
1563 dni temu
Kompletna klapa. Przy 130 stopniach po 90 minutach zrobiły się cienkie placuszki. Beznadzieja.
odpowiedz
1428 dni temu
U mnie to samo, beza opadła 😔
1750 dni temu
Zrobiłam z tego przepisu takie mniejsze torciki bezowe, żeby każdy dostał swój tort ;) Wyszło mi ok. 14 blacików bezowych, czyli 7 małych tortów. Smakują wspaniale - chyba najlepszy deser w życiu! ;) Dodam, że piekłam je krócej - ok. 80 min w 120 stopniach.
odpowiedz
1757 dni temu
Tort wyszedł super w smaku. Tylko blaty (piekłam w 130 stopniach 2,5 h bez termoobiegu, a później zostawiłam w piekarniku na całą noc) były brązowe i nieco przesuszone. Czy następnym razem lepiej obniżyć temperaturę w piekarniku czy skrócić czas pieczenia?
odpowiedz
1757 dni temu
Następnym razem skróć nieco czas pieczenia :)
1760 dni temu
Czy woda po ciecierzycy może poczekać np. 2 dni od otwarcia puszki na wykorzystanie do bezy?
odpowiedz
1760 dni temu
Tak, ale przechowujemy tę wodę w lodówce :)
1815 dni temu
Wyszlo super!
odpowiedz
1900 dni temu
Proszę doprecyzować przepis, żeby kolejni którzy będą próbować robić tę bezę nie popełniali błędów. Np. Ja dopiero pod koniec pieczenia doczytałem się, że trzeba ją pieć z termoobiegiem.
odpowiedz
1899 dni temu
Kinga piekła bezę bez termoobiegu. Pamiętać trzeba jednak, że piekarniki grzeją różnie. W naszych podpowiedziach można znaleźć informację, że jeśli komuś beza nie wyszła - może spróbować ją piec z termoobiegiem. Wówczas należy obniżyć temperaturę o 10-20 stopni. Bezę przygotowuje się metodą prób i błędów, a przepis dostosowujemy do własnego piekarnika.
2010 dni temu
Nie wyszło... Rozplynęlo się... 🙁
odpowiedz
2010 dni temu
Z bezą czy to tradycyjną, czy wegańską - nigdy nie jest łatwo! To trudny przepis i zazwyczaj wymaga wielu prób :) Ale nie zrażaj się! Następnym razem spróbuj miksować bezę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami, rób większe odstępy miedzy dodawaniem kolejnych porcji cukru. Ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik też ma znaczenie i każdy grzeje nieco inaczej. Możesz go rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
2235 dni temu
Czy są się zrobić tą beze w normalnej blaszce na ciasto (40x25)? Czy zmieniać wtedy ilość masy bazowej i innych?
odpowiedz
2233 dni temu
Trudno dokładnie oszacować efekt, ale beza przygotowana według przepisu w blaszce o takich wymiarach na pewno wyjdzie niższa niż tortowe blaty bezowe Kingi. Być może konieczne będzie wówczas podwojenie składników użytych w przepisie.
2044 dni temu
bezę robi się na płaskiej blaszce, nie w formie na ciasto
2458 dni temu
A czy ja mogę zastosować do ubijania robota Monsieur cousine? bo wczoraj robiłam bezę, pięknie sie ubiła, w piekarniku urosła, a potem została z niej guma :( za krótko była pieczona?
odpowiedz
2457 dni temu
Oznacza to, że za szybko i zbyt krótko była pieczona. Bezę powinno się dobrze wysuszyć.
2481 dni temu
Pomóżcie, co robię nie tak, że mi ta beza nie wychodzi?? Trzymam się przepisu wręcz idealnie, ważę składniki na wadze, miksuję tak długo jak jest napisane w przepisie, na surowo beza wychodzi idealna, wkładam do nagrzanego piearnika, a tu po kilunastu minutach spod bezy zaczyna wypływać woda i wszystko szlag trafia... i tak mam zawsze! Co robię nie tak? Dodam, że nie otwieram piekarnika. To już mnie załamuje, chciałabym zrobić piękny tort a tu guzik.
odpowiedz
2480 dni temu
Drogi Gościu, przygotowywanie jakiejkolwiek bezy, może sprawiać wiele problemów. Każdy piekarnik jest inny i od jego wyczucia zależy sukces w suszeniu bezy. Następnym razem spróbuj miksować bezę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami i ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik możesz też rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
2470 dni temu
Może używasz zbyt grubego cukru? Gdy kryształki są zbyt duże cukier słabiej miesza się z białkiem, a po wstawieniu do piekarnika zaczyna się karmelizować i wypływać spod bezy. Spróbuj używać drobnego cukru do wypieków (niekoniecznie cukru pudru). Poza tym każdą beze polecam wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5 min, potem zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni i piec według potrzeb 1.5h-2h. Wysoka temperatura na starcie ładnie ścina wierzch bezy i zachowuje jej kształt. Powodzenia i nie poddawaj się ;)
2488 dni temu
Czy mogę użyć zwykłego, białego cukru?
odpowiedz
2487 dni temu
Oczywiście, że tak :)
2501 dni temu
Jakim cudem bezy pieczemy 150 minut! Co za brednie! Tym sposobem popsułam wszystkie składniki! Beza mi się pięknie ubiła. byłam zachwycona. Wszystko robiłam zgodnie z pani przepisem, nagrzałam piekarnik do 130 stopni i wstawiłam bezy. Po 30 minutach coś mnie tknęło zajść do kuchni , wszędzie czarny dym a bezy całe zjarane! Po pół godziny! A gdzie 150 minut! Byłam rozczarowana i wściekła bo zmarnowałam nie tanie składniki i narobiłam sobie roboty bo 2 lachy były zjarane! Co to za przepis ?? Jestem zdenerwowana bo zostałam wprowadzona w błąd. Całe szczęście jestem kreatywna i goście nie zostali z niczym.... Radzę wszystkim uważać z tym pieczeniem , bo jakaś ściema...
odpowiedz
2500 dni temu
Chyba 230 stopni pani cudna nastawiła jednak
2226 dni temu
Można beze pięć w 150 stopniach. Wiem to bo jestem cukiernicze i nie jedną beze w życiu zrobiłam ;)
2226 dni temu
Suszyć nie piec, taka mała gafa z mojej strony :)
2512 dni temu
A czym można zastąpić cukier? Z ksylitolem sie ubije?
odpowiedz
2510 dni temu
Można dokonać takiej zamiany :)
2512 dni temu
Jestem zadziwiona i zachwycona!! Spróbowałam surowa masę bezowa i bardzo przypomina mi smak słynnych murzynków,/ciepłych lodów naszpikowanych chemia. Moje pytanie: czy ta masę można jesc "na surowo" czy może aquafaba wymaga obróbki cieplnej?i czy można pominąć w takim wypadku mąkę ziemniaczaną aby nie była wyczuwalna w kremie ? Dzieci byłyby zachwycone!
odpowiedz
1497 dni temu
Aquafabę można jeść na surowo, w niektórych przepisach dodaje się ją np. do musu czekoladowego i je na surowo 😀
2524 dni temu
A czym można zastąpić budyń w proszku? ...tak aby uniknąć mleka w jakiejkolwiek postaci?
odpowiedz
2524 dni temu
Możesz zastąpić mąką ziemniaczaną :)
2523 dni temu
Mąką ziemniaczaną :-) zresztą tradycyjne budynie z torebek to mąka ziemniaczana, dodatek smakowy i barwnik. Mleko dodaje się osobno.
2523 dni temu
Budyń w proszku nie ma mleka w składzie 🤦♀️
2521 dni temu
Mąką ziemmiaczną
2518 dni temu
użyj mąki ziemniaczanej :)
2516 dni temu
W budyniu w proszku nie ma mleka... to tylko mąka ziemniaczana (skrobia) i aromaty...
2563 dni temu
pieczemy na termoobiegu? można zrobic beze z podwójnej porcji? nie opadnie, musze zrobic duzy tort ;)
odpowiedz
2563 dni temu
Beza najlepiej suszy się w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - możesz wtedy zmniejszyć temperaturę do 120°C. Beza z podwójnej porcji, będzie na pewno bardziej czasochłonna - podwójna ilość składników wydłuży znacząco czas ubijania, a także suszenia w piekarniku. Możemy zasugerować przygotowanie podwójnej porcji oddzielnie - ze składników podanych w przepisie przygotuj jeden blat bezowy, a nie tak jak Kinga dwa, a następnie z kolejnej porcji, jeszcze jeden duży blat. Powodzenia :)
2580 dni temu
Czy możliwe jest że beza opadła bo podczas suszenia został otwarty piekarnik ? ??? Wszystko szło dobrze beza nawet urosła i popękała ale troszkę sie z boku rumieniła wiec otworzyłam piekarnik zeby sprawdzić, zmniejszylam trochę temperaturę do 100 stopni i po 15 minutach beza klapła !!! Z góry dziekuje za odpowiedz bo to juz drugie podejście ;)
odpowiedz
2580 dni temu
Podczas pieczenia bezy nie należy otwierać piekarnika. Zdecydowanie to było przyczyną opadnięcia bezy.
2587 dni temu
A jak przechowywać resztę jeżeli na jednym posiedzeniu sie wszystkiego nie zje ?
odpowiedz
2586 dni temu
Przykryć szczelnie i trzymać w temperaturze pokojowej.
2587 dni temu
Mi wyszedl plaskacz. Jakość tak nie wyrósł a Aqua faba super sie ubiła
odpowiedz
2600 dni temu
Czy jeżeli użyję zwykłego, ręcznego blendera to beza także ładnie się ubije? Mój blender ma tylko dwa poziomy obrotów.
odpowiedz
2599 dni temu
Marto, zależy z jaką końcówką masz blender - jeśli z nożami to absolutnie nie, jeśli jednak z łopatką to bez problemu ubijesz bezę :)
2619 dni temu
A moja beza się zjarała... Jak zrobić żeby następnym razem wyszła?
odpowiedz
2619 dni temu
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że każdy piekarnik grzeje trochę inaczej. Ciasto trzeba obserwować i jeśli widzimy, że beza się za szybko rumieni - zmniejszyć nieco temperaturę bądź skrócić czas pieczenia :)
2703 dni temu
Wszystko ładnie i pięknie. Będą wyszła, wyschlo porządnie. Wieczorem wystartowała kremem udekorowalam owocami. Wstaje rano zaglądam do lodówki a tu klapa. Wszystko klaplo. Będą zmienia całkowicie. Teraz muszę zaliczyć szybką wizytę w cukierni. Co mogło pójść nie tak?
odpowiedz
2703 dni temu
Magdo, bezę dekorujemy kremem i owocami bezpośrednio przed podaniem. Bezy również nie przechowujemy w lodówce, a w szczególności z kremem - gdyż beza go po prostu wchłonie. Jeśli chcesz przygotować bezę, następnego dnia po upieczeniu, najlepiej pozostaw ją suchą w piekarniku, a dopiero przed podaniem udekoruj kremem :)
2699 dni temu
Mi też oklaplo 2 razy próbowałam i 2 razy nie wyszlo 😂
2721 dni temu
A gdzie zdjęcie?
odpowiedz
2721 dni temu
Rozumiem że wszystkie potrzebne składniki znajdę w Waszym sklepie? 😊
odpowiedz
2720 dni temu
Jak najbardziej :)
zobacz wszystkie