zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 130°C 
  • blaszkę piekarnikową
  • mikser
  • paterę do ciast  

Krok 1: Ubijamy bezę

W misce łączymy cukier trzcinowy z budyniem w proszku. Schłodzoną aquafabę przelewamy do misy miksera. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, powoli zwiększając prędkość, przez około 10 minut. Następnie ustawiamy średnią prędkość miksera i dodajemy po 1 łyżce cukru z budyniem co 2-3 minuty. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększamy prędkość do maksymalnej i ubijamy bezę kolejne 2 minuty. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.

Krok 2: Pieczemy bezę

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 15 cm. Masę przekładamy na przygotowaną blachę. Bezy pieczemy przez 150 minut, następnie wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem

Stałą część mleczka kokosowego łączymy z syropem malinowym i nasionami chia. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na środek patery wykładamy łyżkę kremu, układamy jeden blat bezowy. Wykładamy połowę kremu i część owoców. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy pozostałą część kremu i owoców. Dekorujemy kwiatami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • Gość Gość
    75 dni temu
    Proszę doprecyzować przepis, żeby kolejni którzy będą próbować robić tę bezę nie popełniali błędów. Np. Ja dopiero pod koniec pieczenia doczytałem się, że trzeba ją pieć z termoobiegiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    74 dni temu
    Kinga piekła bezę bez termoobiegu. Pamiętać trzeba jednak, że piekarniki grzeją różnie. W naszych podpowiedziach można znaleźć informację, że jeśli komuś beza nie wyszła - może spróbować ją piec z termoobiegiem. Wówczas należy obniżyć temperaturę o 10-20 stopni. Bezę przygotowuje się metodą prób i błędów, a przepis dostosowujemy do własnego piekarnika.
  • Jj Jj
    185 dni temu
    Nie wyszło... Rozplynęlo się... 🙁

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    185 dni temu
    Z bezą czy to tradycyjną, czy wegańską - nigdy nie jest łatwo! To trudny przepis i zazwyczaj wymaga wielu prób :) Ale nie zrażaj się! Następnym razem spróbuj miksować bezę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami, rób większe odstępy miedzy dodawaniem kolejnych porcji cukru. Ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik też ma znaczenie i każdy grzeje nieco inaczej. Możesz go rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
  • Gość Gość
    410 dni temu
    Czy są się zrobić tą beze w normalnej blaszce na ciasto (40x25)? Czy zmieniać wtedy ilość masy bazowej i innych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    408 dni temu
    Trudno dokładnie oszacować efekt, ale beza przygotowana według przepisu w blaszce o takich wymiarach na pewno wyjdzie niższa niż tortowe blaty bezowe Kingi. Być może konieczne będzie wówczas podwojenie składników użytych w przepisie.
  • Gość Gość
    219 dni temu
    bezę robi się na płaskiej blaszce, nie w formie na ciasto
  • Gość Gość
    633 dni temu
    A czy ja mogę zastosować do ubijania robota Monsieur cousine? bo wczoraj robiłam bezę, pięknie sie ubiła, w piekarniku urosła, a potem została z niej guma :( za krótko była pieczona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    632 dni temu
    Oznacza to, że za szybko i zbyt krótko była pieczona. Bezę powinno się dobrze wysuszyć.
  • Gość Gość
    656 dni temu
    Pomóżcie, co robię nie tak, że mi ta beza nie wychodzi?? Trzymam się przepisu wręcz idealnie, ważę składniki na wadze, miksuję tak długo jak jest napisane w przepisie, na surowo beza wychodzi idealna, wkładam do nagrzanego piearnika, a tu po kilunastu minutach spod bezy zaczyna wypływać woda i wszystko szlag trafia... i tak mam zawsze! Co robię nie tak? Dodam, że nie otwieram piekarnika. To już mnie załamuje, chciałabym zrobić piękny tort a tu guzik.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    655 dni temu
    Drogi Gościu, przygotowywanie jakiejkolwiek bezy, może sprawiać wiele problemów. Każdy piekarnik jest inny i od jego wyczucia zależy sukces w suszeniu bezy. Następnym razem spróbuj miksować bezę jeszcze dłużej i wolniej - dodawaj cukier mniejszymi łyżeczkami i ubijaj bezę nawet podwójną ilość czasu. Piekarnik możesz też rozgrzać do mniejszej temperatury - beza będzie się suszyć dłużej, jednak może to spowoduje, że wysuszy się odpowiednio! Życzymy powodzenia :)
  • Gość Gość
    645 dni temu
    Może używasz zbyt grubego cukru? Gdy kryształki są zbyt duże cukier słabiej miesza się z białkiem, a po wstawieniu do piekarnika zaczyna się karmelizować i wypływać spod bezy. Spróbuj używać drobnego cukru do wypieków (niekoniecznie cukru pudru). Poza tym każdą beze polecam wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5 min, potem zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni i piec według potrzeb 1.5h-2h. Wysoka temperatura na starcie ładnie ścina wierzch bezy i zachowuje jej kształt. Powodzenia i nie poddawaj się ;)
  • Gość Gość
    663 dni temu
    Czy mogę użyć zwykłego, białego cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    662 dni temu
    Oczywiście, że tak :)
  • Gość Gość
    676 dni temu
    Jakim cudem bezy pieczemy 150 minut! Co za brednie! Tym sposobem popsułam wszystkie składniki! Beza mi się pięknie ubiła. byłam zachwycona. Wszystko robiłam zgodnie z pani przepisem, nagrzałam piekarnik do 130 stopni i wstawiłam bezy. Po 30 minutach coś mnie tknęło zajść do kuchni , wszędzie czarny dym a bezy całe zjarane! Po pół godziny! A gdzie 150 minut! Byłam rozczarowana i wściekła bo zmarnowałam nie tanie składniki i narobiłam sobie roboty bo 2 lachy były zjarane! Co to za przepis ?? Jestem zdenerwowana bo zostałam wprowadzona w błąd. Całe szczęście jestem kreatywna i goście nie zostali z niczym.... Radzę wszystkim uważać z tym pieczeniem , bo jakaś ściema...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    675 dni temu
    Chyba 230 stopni pani cudna nastawiła jednak
  • Agnieszka Agnieszka
    401 dni temu
    Można beze pięć w 150 stopniach. Wiem to bo jestem cukiernicze i nie jedną beze w życiu zrobiłam ;)
  • Agnieszka Agnieszka
    401 dni temu
    Suszyć nie piec, taka mała gafa z mojej strony :)
  • Gość Gość
    687 dni temu
    A czym można zastąpić cukier? Z ksylitolem sie ubije?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    685 dni temu
    Można dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    687 dni temu
    Jestem zadziwiona i zachwycona!! Spróbowałam surowa masę bezowa i bardzo przypomina mi smak słynnych murzynków,/ciepłych lodów naszpikowanych chemia. Moje pytanie: czy ta masę można jesc "na surowo" czy może aquafaba wymaga obróbki cieplnej?i czy można pominąć w takim wypadku mąkę ziemniaczaną aby nie była wyczuwalna w kremie ? Dzieci byłyby zachwycone!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    699 dni temu
    A czym można zastąpić budyń w proszku? ...tak aby uniknąć mleka w jakiejkolwiek postaci?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    699 dni temu
    Możesz zastąpić mąką ziemniaczaną :)
  • Gość Gość
    698 dni temu
    Mąką ziemniaczaną :-) zresztą tradycyjne budynie z torebek to mąka ziemniaczana, dodatek smakowy i barwnik. Mleko dodaje się osobno.
  • Gość Gość
    698 dni temu
    Budyń w proszku nie ma mleka w składzie 🤦‍♀️
  • Gość Gość
    696 dni temu
    Mąką ziemmiaczną
  • Gość Gość
    693 dni temu
    użyj mąki ziemniaczanej :)
  • Gość Gość
    691 dni temu
    W budyniu w proszku nie ma mleka... to tylko mąka ziemniaczana (skrobia) i aromaty...
  • Gość Gość
    738 dni temu
    pieczemy na termoobiegu? można zrobic beze z podwójnej porcji? nie opadnie, musze zrobic duzy tort ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    738 dni temu
    Beza najlepiej suszy się w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - możesz wtedy zmniejszyć temperaturę do 120°C. Beza z podwójnej porcji, będzie na pewno bardziej czasochłonna - podwójna ilość składników wydłuży znacząco czas ubijania, a także suszenia w piekarniku. Możemy zasugerować przygotowanie podwójnej porcji oddzielnie - ze składników podanych w przepisie przygotuj jeden blat bezowy, a nie tak jak Kinga dwa, a następnie z kolejnej porcji, jeszcze jeden duży blat. Powodzenia :)
  • Gość Gość
    755 dni temu
    Czy możliwe jest że beza opadła bo podczas suszenia został otwarty piekarnik ? ??? Wszystko szło dobrze beza nawet urosła i popękała ale troszkę sie z boku rumieniła wiec otworzyłam piekarnik zeby sprawdzić, zmniejszylam trochę temperaturę do 100 stopni i po 15 minutach beza klapła !!! Z góry dziekuje za odpowiedz bo to juz drugie podejście ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    755 dni temu
    Podczas pieczenia bezy nie należy otwierać piekarnika. Zdecydowanie to było przyczyną opadnięcia bezy.
  • Gość Gość
    762 dni temu
    A jak przechowywać resztę jeżeli na jednym posiedzeniu sie wszystkiego nie zje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    761 dni temu
    Przykryć szczelnie i trzymać w temperaturze pokojowej.
  • Gość Gość
    762 dni temu
    Mi wyszedl plaskacz. Jakość tak nie wyrósł a Aqua faba super sie ubiła

    odpowiedz

  • Marta Marta
    775 dni temu
    Czy jeżeli użyję zwykłego, ręcznego blendera to beza także ładnie się ubije? Mój blender ma tylko dwa poziomy obrotów.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    774 dni temu
    Marto, zależy z jaką końcówką masz blender - jeśli z nożami to absolutnie nie, jeśli jednak z łopatką to bez problemu ubijesz bezę :)
  • Gość Gość
    794 dni temu
    A moja beza się zjarała... Jak zrobić żeby następnym razem wyszła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    794 dni temu
    Przede wszystkim trzeba pamiętać, że każdy piekarnik grzeje trochę inaczej. Ciasto trzeba obserwować i jeśli widzimy, że beza się za szybko rumieni - zmniejszyć nieco temperaturę bądź skrócić czas pieczenia :)
  • Magda Magda
    878 dni temu
    Wszystko ładnie i pięknie. Będą wyszła, wyschlo porządnie. Wieczorem wystartowała kremem udekorowalam owocami. Wstaje rano zaglądam do lodówki a tu klapa. Wszystko klaplo. Będą zmienia całkowicie. Teraz muszę zaliczyć szybką wizytę w cukierni. Co mogło pójść nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    878 dni temu
    Magdo, bezę dekorujemy kremem i owocami bezpośrednio przed podaniem. Bezy również nie przechowujemy w lodówce, a w szczególności z kremem - gdyż beza go po prostu wchłonie. Jeśli chcesz przygotować bezę, następnego dnia po upieczeniu, najlepiej pozostaw ją suchą w piekarniku, a dopiero przed podaniem udekoruj kremem :)
  • Gość3 Gość3
    874 dni temu
    Mi też oklaplo 2 razy próbowałam i 2 razy nie wyszlo 😂
  • Gość Gość
    896 dni temu
    A gdzie zdjęcie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    896 dni temu
    Rozumiem że wszystkie potrzebne składniki znajdę w Waszym sklepie? 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    895 dni temu
    Jak najbardziej :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram