Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kruche ciasto z migdałami i orzechami laskowymi
Przygotuj
- formę prostokątną o wymiarach 13 x 35 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
Krok 2: Przygotowujemy polewę
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
Krok 4: Szprycujemy na ciasto masę krówkową
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
Wegańskie ciasto milionera
Przygotuj
- rozdrabniacz lub blender
- mikser
- okrągłą formę o średnicy 23 cm
Krok 1: Przygotowujemy spód
Płatki owsiane miksujemy na mąkę owsianą. Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Gdy całość się roztopi, dodajemy połowę mąki owsianej. Mieszamy i dodajemy mleko. Całość podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pozostałą część mąki owsianej i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy nasiona laski wanilii i sól. Odstawiamy do przestudzenia i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy spód do lodówki.
Krok 2: Miksujemy składniki karmelu
Daktyle, stałą część mleczka kokosowego, sól i syrop klonowy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy olej kokosowy oraz jeszcze odrobinę soli. Masę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gotowy karmel przelewamy na spód ciasta. Całość pozostawiamy do wystudzenia i umieszczamy w zamrażarce.
Krok 3: Polewamy ciasto polewą
Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Po chwili wsypujemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem trzcinowym.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2519 dni temu
Oczywiście, że bezglutenowe. Wystarczy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
odpowiedz
2704 dni temu
Szkoda, że nie w wersji bezglutenowej
odpowiedz