Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kruche ciasto z migdałami i orzechami laskowymi
Przygotuj
- formę prostokątną o wymiarach 13 x 35 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
Krok 2: Przygotowujemy polewę
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
Krok 4: Szprycujemy na ciasto masę krówkową
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
Wegańskie ciasto milionera
Przygotuj
- rozdrabniacz lub blender
- mikser
- okrągłą formę o średnicy 23 cm
Krok 1: Przygotowujemy spód
Płatki owsiane miksujemy na mąkę owsianą. Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Gdy całość się roztopi, dodajemy połowę mąki owsianej. Mieszamy i dodajemy mleko. Całość podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pozostałą część mąki owsianej i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy nasiona laski wanilii i sól. Odstawiamy do przestudzenia i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy spód do lodówki.
Krok 2: Miksujemy składniki karmelu
Daktyle, stałą część mleczka kokosowego, sól i syrop klonowy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy olej kokosowy oraz jeszcze odrobinę soli. Masę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gotowy karmel przelewamy na spód ciasta. Całość pozostawiamy do wystudzenia i umieszczamy w zamrażarce.
Krok 3: Polewamy ciasto polewą
Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Po chwili wsypujemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem trzcinowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2841 dni temu
Oczywiście, że bezglutenowe. Wystarczy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
Odpowiedz
3027 dni temu
Szkoda, że nie w wersji bezglutenowej
Odpowiedz