Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blaszkę piekarnikową
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Łączymy składniki ciasta

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, bardzo drobno posiekaną czekoladę), dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników (jeżeli nie będą się chciały połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach ⅔ i ⅓).

 

Krok 2: Szprycujemy masę krówkową na ciastka

Szprycujemy masę krówkową na ciastka

Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków. W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm). Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy. Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).

 

Krok 3: Układamy drugą warstwę ciasta

Układamy drugą warstwę ciasta

Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy. Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    324 dni temu
    Zrobiłam mniejsze ciasteczka przez co wyszło mi ich dwa razy więcej, ale były tak dobre, że zniknęły w ciągu dwóch dni. Dodatkowy plus za łatwość wykonania ciasteczek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram