Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę piekarnikową
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, bardzo drobno posiekaną czekoladę), dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników (jeżeli nie będą się chciały połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach ⅔ i ⅓).
Krok 2: Szprycujemy masę krówkową na ciastka
Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków. W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm). Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy. Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).
Krok 3: Układamy drugą warstwę ciasta
Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy. Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!
Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!
Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mazurek kajmakowy
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Amaretti z ganaszem czekoladowym
- Indyk w sosie czekoladowym
- Zupa z batatów i dyni
- Sernik czekoladowy
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Chałka orzechowa
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Tarta z warzywami na patelnię
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Pierogi z grzybami i kapustą
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Jaglane à la bounty w słoiczku
- Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
- Makaron z pieczoną kaczką
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Nalewka z głogu
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2665 dni temu
Zrobiłam mniejsze ciasteczka przez co wyszło mi ich dwa razy więcej, ale były tak dobre, że zniknęły w ciągu dwóch dni. Dodatkowy plus za łatwość wykonania ciasteczek :)
odpowiedz