Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę piekarnikową
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, bardzo drobno posiekaną czekoladę), dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników (jeżeli nie będą się chciały połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach ⅔ i ⅓).
Krok 2: Szprycujemy masę krówkową na ciastka
Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków. W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm). Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy. Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).
Krok 3: Układamy drugą warstwę ciasta
Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy. Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (1)
3012 dni temu
Zrobiłam mniejsze ciasteczka przez co wyszło mi ich dwa razy więcej, ale były tak dobre, że zniknęły w ciągu dwóch dni. Dodatkowy plus za łatwość wykonania ciasteczek :)
Odpowiedz