
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę piekarnikową
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, bardzo drobno posiekaną czekoladę), dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników (jeżeli nie będą się chciały połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach ⅔ i ⅓).
Krok 2: Szprycujemy masę krówkową na ciastka
Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków. W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm). Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy. Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).
Krok 3: Układamy drugą warstwę ciasta
Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy. Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Zobacz przepisy
na święta
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2797 dni temu
Zrobiłam mniejsze ciasteczka przez co wyszło mi ich dwa razy więcej, ale były tak dobre, że zniknęły w ciągu dwóch dni. Dodatkowy plus za łatwość wykonania ciasteczek :)
odpowiedz