
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- wałek
- dużą blaszkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
KROK 1: siekamy składniki kruchego ciasta
Dwa rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody.
KROK 2: schładzamy ciasto
Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
KROK 3: gotujemy masę orzechową
Orzechy drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 4: rozwałkowujemy kruche ciasto
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: nakładamy karmelizowane orzechy na ciasto
Na cieście równomiernie rozkładamy karmelizowane orzechy. Delikatnie dociskamy.
KROK 6: pieczemy
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18-20 minut. Jeżeli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.
KROK 7: kroimy na porcje
Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy w prostokąty lub kwadraty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2057 dni temu
Na jaki rozmiar blachy jest ten przepis?
Odpowiedz
2057 dni temu
Korzystamy ze standardowej blachy piekarnikowej :)
3521 dni temu
Czekamy na filmiki z Pawłem.
Odpowiedz
3526 dni temu
Przepis fajny, tylko filmiku brak a bardzo lubię oglądać Pawła Małeckiego ;) Będzie robić rzeczy na Wielkanoc? Bo w ubiegłych latach było ich dużo.
Odpowiedz
3526 dni temu
Drogi Gościu, nie do każdego przepisu mamy filmik :) Czekaj cierpliwie! Wielkanoc tuż, tuż! A wraz z nią pojawią się z pewnością pyszne przepisy! :)