![Ciasteczka makowo-migdałowe Ciasteczka makowo-migdałowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/31162681b466-f6acb43d5b-KW_50_ciasteczka-makowo-migdalowe18994363282_1250x700_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- wałek
- foremki do wycinania ciastek w różnych kształtach
- blaszkę
- papier do pieczenia
- pędzel cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- kuchenkę mikrofalową lub łaźnię wodną
KROK 1
2 łyżki mąki pszennej odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.
KROK 2
Oddzielamy żółtka od białek. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.
KROK 3
Ciasto wyjmujemy z folii i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Płynną czekoladę mieszamy w temperaturze pokojowej do momentu, aż schłodzi się do temperatury około 28°C (temperujemy czekoladę – zacznie delikatnie gęstnieć, lecz nadal będzie miała lejącą konsystencję). Z trójkątnego kawałka papieru przygotowyjemy kornet, który wypełniamy płynną czekoladą. Dekorujemy wystudzone ciasteczka. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Zobacz podobne
przepisy
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
![Czeskie ciasteczka "zlepianki"](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8ebe8c7964c8-8fbc8eb9e0-KW_30_Czeskie_ciasteczka_960x540.webp)
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
![Florentynki migdałowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/78411cff26c1-9a5b70a20b-KW_43_Florentynki_5094_poziom_RGB.webp)
Ciastka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!
![Ciastka cynamonowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2de5d0e8a96e-7c4c10d4db-ciasteczka_cynamonowe.webp)
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
![Rogaliki z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b8aa32da2224-24dd128256-KW_50_Rogaliki_z_makiem_16193_S_7291_poziom_RGB_GOT.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
- Ciastka z jabłkami
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Kruche makowe ciasteczka
- Strucla makowa
- Szakszuka
- Wegański bigos z boczniakami
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Trifle z kremem spekulatius
- Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tort malinowy
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Francuskie brioche z czekoladą
- Nalewka z głogu
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Risotto ze szparagami
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Komentarze (32)
1686 dni temu
Piekarnik góra- dół?
odpowiedz
1684 dni temu
Tak, grzanie góra-dół :)
2775 dni temu
czy zamiast maku zmielonego na sucho mozna uzyc mase makowa? mam zamiar dzis piec :)
odpowiedz
2775 dni temu
Niestety masa makowa się tutaj nie sprawdzi.
3139 dni temu
Te ciasteczka smakują zupełnie jak...paluszki....
odpowiedz
3138 dni temu
True story... Myślałam, że będą lepsze.
3141 dni temu
Mak mielony można kupić w torebce w Lidlu :-) wyraźnie napisane na opakowaniu i jeszcze maszynka do mielenia jest ;-)
odpowiedz
3141 dni temu
zrobiłam wczoraj :) bardzo fajny przepis - przede wszystkim dlatego, że lubię mak. Osobiście nie czuję aromatu wanilii...
odpowiedz
3142 dni temu
ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU
odpowiedz
3140 dni temu
Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej.
3144 dni temu
Wanilia – 2 laski czy to samo jak wanilia w proszku czy olejek waniliowy? Jeśli można zastąpić, to w jakiej porcji?
odpowiedz
3144 dni temu
Z lasek wanilii wydłubujemy nasionka i dodajemy do ubitych żółtek. Niestety intensywnego aromatu wanilii nie zastąpimy cukrem waniliowym.
3145 dni temu
Mak suchy zmieliłam w młynku od kawy.
odpowiedz
3145 dni temu
Kolejny niezwykle udany przepis na pyszny deser! Wszystko co robię według Pańskich przepisów wychodzi idealnie. Jestem zachwycona. Chapeau Bas, Panie Pawle!
odpowiedz
3147 dni temu
Pyszne ciacha.Polecam serdecznie
odpowiedz
3148 dni temu
Witam, Jak długo można przechowywać ciasteczka w pudełku? Czy tak jak pierniczki, wytrzymają do świąt jeśli je teraz zrobię? :)
odpowiedz
2460 dni temu
Podbijam, czy ciasteczka można przechowywać do paru tygodni jak pierniczki?
2460 dni temu
Drogi Gościu, polecamy przygotowanie ciasteczek na świeżo. Jednak jeśli kilka dni spędzą w szczelnie zamkniętym pudełeczku, nic nie powinno im się stać :)
3148 dni temu
jak się mieli mak na sucho?
odpowiedz
3147 dni temu
Gościu, używamy suchego maku.
3149 dni temu
Czy można zamiast cukru pudru dodać np. miód? W jakiej wtedy ilości? Ewentualnie czym innym można zastąpić cukier i jakich proporcjach?
odpowiedz
3150 dni temu
Jestem osobą niesłyszącą. Nie wiem, co Pan mówił w filmie. Chciałabym zapytać o maku. Czy zmielony na sucho mak z torebki można od razu do przygotowania ciasta? Czy trzeba zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić? Szkoda, ze nie ma napisów.
odpowiedz
3150 dni temu
Nie trzeba zaparzać maku, w ciasteczka powinien trochę chrupać ;)
3150 dni temu
suchy z torebki, nie zaparzany, pozdrawiam
3150 dni temu
Mak należy zmiłuj na sucho bez wcześniejszego namaczania 😊
3150 dni temu
Mak jest zmielony na such. Tak przynajmniej jest na filmie.
3151 dni temu
Czy ilość masła 40 g jest poprawna? Moje ciasto w ogóle nie chciało się związać. Czy ciastka wyjdą po dodaniu niewielkiej ilości masła?
odpowiedz
3151 dni temu
Makowiec, ilość masła jest poprawna, jednak nie tylko masło w tym przepisie spełnia funkcję wiążącą. Być może użyłeś zbyt małych jajek? Do wypieków polecamy jaja w rozmiarze L.
3157 dni temu
Panie Pawle ! Przepis fantastyczny,ciasteczka zrobione,rozeszły się jak świeże bułeczki.. Oby więcej nowych inspiracji na święta ;) Szkoda,że pana książki nie mam :(
odpowiedz
3154 dni temu
Natalio, zaglądaj do nas przed Świętami - pojawią się nowe inspirujące przepisy Pawła na świąteczne pyszności!
3157 dni temu
Super ;)
odpowiedz
3148 dni temu
Właśnie sie upiekły :) użyłam jaj L a mimo to ciasto było za suche musiałam dodac jeszcze trochę masła i dwie łyżki jogurtu. W smaku pyszne
zobacz wszystkie