
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- wałek
- foremki do wycinania ciastek w różnych kształtach
- blaszkę
- papier do pieczenia
- pędzel cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- kuchenkę mikrofalową lub łaźnię wodną
KROK 1
2 łyżki mąki pszennej odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.
KROK 2
Oddzielamy żółtka od białek. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.
KROK 3
Ciasto wyjmujemy z folii i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Płynną czekoladę mieszamy w temperaturze pokojowej do momentu, aż schłodzi się do temperatury około 28°C (temperujemy czekoladę – zacznie delikatnie gęstnieć, lecz nadal będzie miała lejącą konsystencję). Z trójkątnego kawałka papieru przygotowyjemy kornet, który wypełniamy płynną czekoladą. Dekorujemy wystudzone ciasteczka. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Zobacz podobne
przepisy
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Ciasteczka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Komentarze (32)
1195 dni temu
Piekarnik góra- dół?
odpowiedz
1193 dni temu
Tak, grzanie góra-dół :)
2284 dni temu
czy zamiast maku zmielonego na sucho mozna uzyc mase makowa? mam zamiar dzis piec :)
odpowiedz
2284 dni temu
Niestety masa makowa się tutaj nie sprawdzi.
2648 dni temu
Te ciasteczka smakują zupełnie jak...paluszki....
odpowiedz
2647 dni temu
True story... Myślałam, że będą lepsze.
2650 dni temu
Mak mielony można kupić w torebce w Lidlu :-) wyraźnie napisane na opakowaniu i jeszcze maszynka do mielenia jest ;-)
odpowiedz
2650 dni temu
zrobiłam wczoraj :) bardzo fajny przepis - przede wszystkim dlatego, że lubię mak. Osobiście nie czuję aromatu wanilii...
odpowiedz
2651 dni temu
ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU
odpowiedz
2649 dni temu
Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej.
2653 dni temu
Wanilia – 2 laski czy to samo jak wanilia w proszku czy olejek waniliowy? Jeśli można zastąpić, to w jakiej porcji?
odpowiedz
2653 dni temu
Z lasek wanilii wydłubujemy nasionka i dodajemy do ubitych żółtek. Niestety intensywnego aromatu wanilii nie zastąpimy cukrem waniliowym.
2654 dni temu
Mak suchy zmieliłam w młynku od kawy.
odpowiedz
2654 dni temu
Kolejny niezwykle udany przepis na pyszny deser! Wszystko co robię według Pańskich przepisów wychodzi idealnie. Jestem zachwycona. Chapeau Bas, Panie Pawle!
odpowiedz
2656 dni temu
Pyszne ciacha.Polecam serdecznie
odpowiedz
2657 dni temu
Witam, Jak długo można przechowywać ciasteczka w pudełku? Czy tak jak pierniczki, wytrzymają do świąt jeśli je teraz zrobię? :)
odpowiedz
1970 dni temu
Podbijam, czy ciasteczka można przechowywać do paru tygodni jak pierniczki?
1969 dni temu
Drogi Gościu, polecamy przygotowanie ciasteczek na świeżo. Jednak jeśli kilka dni spędzą w szczelnie zamkniętym pudełeczku, nic nie powinno im się stać :)
2657 dni temu
jak się mieli mak na sucho?
odpowiedz
2656 dni temu
Gościu, używamy suchego maku.
2658 dni temu
Czy można zamiast cukru pudru dodać np. miód? W jakiej wtedy ilości? Ewentualnie czym innym można zastąpić cukier i jakich proporcjach?
odpowiedz
2659 dni temu
Jestem osobą niesłyszącą. Nie wiem, co Pan mówił w filmie. Chciałabym zapytać o maku. Czy zmielony na sucho mak z torebki można od razu do przygotowania ciasta? Czy trzeba zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić? Szkoda, ze nie ma napisów.
odpowiedz
2659 dni temu
Nie trzeba zaparzać maku, w ciasteczka powinien trochę chrupać ;)
2659 dni temu
suchy z torebki, nie zaparzany, pozdrawiam
2659 dni temu
Mak należy zmiłuj na sucho bez wcześniejszego namaczania 😊
2659 dni temu
Mak jest zmielony na such. Tak przynajmniej jest na filmie.
2660 dni temu
Czy ilość masła 40 g jest poprawna? Moje ciasto w ogóle nie chciało się związać. Czy ciastka wyjdą po dodaniu niewielkiej ilości masła?
odpowiedz
2660 dni temu
Makowiec, ilość masła jest poprawna, jednak nie tylko masło w tym przepisie spełnia funkcję wiążącą. Być może użyłeś zbyt małych jajek? Do wypieków polecamy jaja w rozmiarze L.
2666 dni temu
Panie Pawle ! Przepis fantastyczny,ciasteczka zrobione,rozeszły się jak świeże bułeczki.. Oby więcej nowych inspiracji na święta ;) Szkoda,że pana książki nie mam :(
odpowiedz
2663 dni temu
Natalio, zaglądaj do nas przed Świętami - pojawią się nowe inspirujące przepisy Pawła na świąteczne pyszności!
2666 dni temu
Super ;)
odpowiedz
2657 dni temu
Właśnie sie upiekły :) użyłam jaj L a mimo to ciasto było za suche musiałam dodac jeszcze trochę masła i dwie łyżki jogurtu. W smaku pyszne
zobacz wszystkie