zobacz film Ciasteczka makowo-migdałowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • folię spożywczą
  • wałek
  • foremki do wycinania ciastek w różnych kształtach
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • pędzel cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • kuchenkę mikrofalową lub łaźnię wodną

KROK 1

Ciasteczka z makiem i migdałami - ciasto

2 łyżki mąki pszennej odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.

 

KROK 2

Ciasteczka z makiem i migdałami - wanilia

Oddzielamy żółtka od białek. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.

 

KROK 3

Ciasteczka z makiem i migdałami - wycinanie ciastek

Ciasto wyjmujemy z folii i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Płynną czekoladę mieszamy w temperaturze pokojowej do momentu, aż schłodzi się do temperatury około 28°C (temperujemy czekoladę – zacznie delikatnie gęstnieć, lecz nadal będzie miała lejącą konsystencję). Z trójkątnego kawałka papieru przygotowyjemy kornet, który wypełniamy płynną czekoladą. Dekorujemy wystudzone ciasteczka. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    670 dni temu
    czy zamiast maku zmielonego na sucho mozna uzyc mase makowa? mam zamiar dzis piec :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    670 dni temu
    Niestety masa makowa się tutaj nie sprawdzi.
  • Gość Gość
    1034 dni temu
    Te ciasteczka smakują zupełnie jak...paluszki....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1033 dni temu
    True story... Myślałam, że będą lepsze.
  • Gość Gość
    1036 dni temu
    Mak mielony można kupić w torebce w Lidlu :-) wyraźnie napisane na opakowaniu i jeszcze maszynka do mielenia jest ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1036 dni temu
    zrobiłam wczoraj :) bardzo fajny przepis - przede wszystkim dlatego, że lubię mak. Osobiście nie czuję aromatu wanilii...

    odpowiedz

  • IZKA IZKA
    1036 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1035 dni temu
    Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej.
  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Wanilia – 2 laski czy to samo jak wanilia w proszku czy olejek waniliowy? Jeśli można zastąpić, to w jakiej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1039 dni temu
    Z lasek wanilii wydłubujemy nasionka i dodajemy do ubitych żółtek. Niestety intensywnego aromatu wanilii nie zastąpimy cukrem waniliowym.
  • Gość Gość
    1039 dni temu
    Mak suchy zmieliłam w młynku od kawy.

    odpowiedz

  • Morgana Morgana
    1040 dni temu
    Kolejny niezwykle udany przepis na pyszny deser! Wszystko co robię według Pańskich przepisów wychodzi idealnie. Jestem zachwycona. Chapeau Bas, Panie Pawle!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1042 dni temu
    Pyszne ciacha.Polecam serdecznie

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1042 dni temu
    Witam, Jak długo można przechowywać ciasteczka w pudełku? Czy tak jak pierniczki, wytrzymają do świąt jeśli je teraz zrobię? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    355 dni temu
    Podbijam, czy ciasteczka można przechowywać do paru tygodni jak pierniczki?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    355 dni temu
    Drogi Gościu, polecamy przygotowanie ciasteczek na świeżo. Jednak jeśli kilka dni spędzą w szczelnie zamkniętym pudełeczku, nic nie powinno im się stać :)
  • Gość Gość
    1043 dni temu
    jak się mieli mak na sucho?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1042 dni temu
    Gościu, używamy suchego maku.
  • Ifak Ifak
    1043 dni temu
    Czy można zamiast cukru pudru dodać np. miód? W jakiej wtedy ilości? Ewentualnie czym innym można zastąpić cukier i jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1045 dni temu
    Jestem osobą niesłyszącą. Nie wiem, co Pan mówił w filmie. Chciałabym zapytać o maku. Czy zmielony na sucho mak z torebki można od razu do przygotowania ciasta? Czy trzeba zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić? Szkoda, ze nie ma napisów.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1045 dni temu
    Nie trzeba zaparzać maku, w ciasteczka powinien trochę chrupać ;)
  • renia renia
    1045 dni temu
    suchy z torebki, nie zaparzany, pozdrawiam
  • Gość Gość
    1045 dni temu
    Mak należy zmiłuj na sucho bez wcześniejszego namaczania 😊
  • Kasia Kasia
    1045 dni temu
    Mak jest zmielony na such. Tak przynajmniej jest na filmie.
  • Makowiec Makowiec
    1046 dni temu
    Czy ilość masła 40 g jest poprawna? Moje ciasto w ogóle nie chciało się związać. Czy ciastka wyjdą po dodaniu niewielkiej ilości masła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1046 dni temu
    Makowiec, ilość masła jest poprawna, jednak nie tylko masło w tym przepisie spełnia funkcję wiążącą. Być może użyłeś zbyt małych jajek? Do wypieków polecamy jaja w rozmiarze L.
  • natalia natalia
    1052 dni temu
    Panie Pawle ! Przepis fantastyczny,ciasteczka zrobione,rozeszły się jak świeże bułeczki.. Oby więcej nowych inspiracji na święta ;) Szkoda,że pana książki nie mam :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1049 dni temu
    Natalio, zaglądaj do nas przed Świętami - pojawią się nowe inspirujące przepisy Pawła na świąteczne pyszności!
  • Tolk Tolk
    1052 dni temu
    Super ;)

    odpowiedz

  • Kucharapka Kucharapka
    1043 dni temu
    Właśnie sie upiekły :) użyłam jaj L a mimo to ciasto było za suche musiałam dodac jeszcze trochę masła i dwie łyżki jogurtu. W smaku pyszne

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram