
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- wałek
- foremki do wycinania ciastek w różnych kształtach
- blaszkę
- papier do pieczenia
- pędzel cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- kuchenkę mikrofalową lub łaźnię wodną
KROK 1
2 łyżki mąki pszennej odkładamy na bok. Resztę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy przez sito do dużej miski. Następnie dodajemy zmielony na sucho mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane, blanszowane migdały.
KROK 2
Oddzielamy żółtka od białek. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i mieszamy je z żółtkami. Do suchych składników dodajemy żółtka z wanilią, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wyrabiamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30-40 minut.
KROK 3
Ciasto wyjmujemy z folii i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka o różnorodnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Płynną czekoladę mieszamy w temperaturze pokojowej do momentu, aż schłodzi się do temperatury około 28°C (temperujemy czekoladę – zacznie delikatnie gęstnieć, lecz nadal będzie miała lejącą konsystencję). Z trójkątnego kawałka papieru przygotowyjemy kornet, który wypełniamy płynną czekoladą. Dekorujemy wystudzone ciasteczka. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (32)
2132 dni temu
Piekarnik góra- dół?
Odpowiedz
2130 dni temu
Tak, grzanie góra-dół :)
3221 dni temu
czy zamiast maku zmielonego na sucho mozna uzyc mase makowa? mam zamiar dzis piec :)
Odpowiedz
3221 dni temu
Niestety masa makowa się tutaj nie sprawdzi.
3584 dni temu
Te ciasteczka smakują zupełnie jak...paluszki....
Odpowiedz
3584 dni temu
True story... Myślałam, że będą lepsze.
3586 dni temu
Mak mielony można kupić w torebce w Lidlu :-) wyraźnie napisane na opakowaniu i jeszcze maszynka do mielenia jest ;-)
Odpowiedz
3587 dni temu
zrobiłam wczoraj :) bardzo fajny przepis - przede wszystkim dlatego, że lubię mak. Osobiście nie czuję aromatu wanilii...
Odpowiedz
3587 dni temu
ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU
Odpowiedz
3586 dni temu
Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej.
3590 dni temu
Wanilia – 2 laski czy to samo jak wanilia w proszku czy olejek waniliowy? Jeśli można zastąpić, to w jakiej porcji?
Odpowiedz
3590 dni temu
Z lasek wanilii wydłubujemy nasionka i dodajemy do ubitych żółtek. Niestety intensywnego aromatu wanilii nie zastąpimy cukrem waniliowym.
3590 dni temu
Mak suchy zmieliłam w młynku od kawy.
Odpowiedz
3591 dni temu
Kolejny niezwykle udany przepis na pyszny deser! Wszystko co robię według Pańskich przepisów wychodzi idealnie. Jestem zachwycona. Chapeau Bas, Panie Pawle!
Odpowiedz
3593 dni temu
Pyszne ciacha.Polecam serdecznie
Odpowiedz
3593 dni temu
Witam, Jak długo można przechowywać ciasteczka w pudełku? Czy tak jak pierniczki, wytrzymają do świąt jeśli je teraz zrobię? :)
Odpowiedz
2906 dni temu
Podbijam, czy ciasteczka można przechowywać do paru tygodni jak pierniczki?
2906 dni temu
Drogi Gościu, polecamy przygotowanie ciasteczek na świeżo. Jednak jeśli kilka dni spędzą w szczelnie zamkniętym pudełeczku, nic nie powinno im się stać :)
3594 dni temu
jak się mieli mak na sucho?
Odpowiedz
3593 dni temu
Gościu, używamy suchego maku.
3594 dni temu
Czy można zamiast cukru pudru dodać np. miód? W jakiej wtedy ilości? Ewentualnie czym innym można zastąpić cukier i jakich proporcjach?
Odpowiedz
3596 dni temu
Jestem osobą niesłyszącą. Nie wiem, co Pan mówił w filmie. Chciałabym zapytać o maku. Czy zmielony na sucho mak z torebki można od razu do przygotowania ciasta? Czy trzeba zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić? Szkoda, ze nie ma napisów.
Odpowiedz
3596 dni temu
Nie trzeba zaparzać maku, w ciasteczka powinien trochę chrupać ;)
3596 dni temu
suchy z torebki, nie zaparzany, pozdrawiam
3596 dni temu
Mak należy zmiłuj na sucho bez wcześniejszego namaczania 😊
3595 dni temu
Mak jest zmielony na such. Tak przynajmniej jest na filmie.
3597 dni temu
Czy ilość masła 40 g jest poprawna? Moje ciasto w ogóle nie chciało się związać. Czy ciastka wyjdą po dodaniu niewielkiej ilości masła?
Odpowiedz
3597 dni temu
Makowiec, ilość masła jest poprawna, jednak nie tylko masło w tym przepisie spełnia funkcję wiążącą. Być może użyłeś zbyt małych jajek? Do wypieków polecamy jaja w rozmiarze L.
3602 dni temu
Panie Pawle ! Przepis fantastyczny,ciasteczka zrobione,rozeszły się jak świeże bułeczki.. Oby więcej nowych inspiracji na święta ;) Szkoda,że pana książki nie mam :(
Odpowiedz
3600 dni temu
Natalio, zaglądaj do nas przed Świętami - pojawią się nowe inspirujące przepisy Pawła na świąteczne pyszności!
3603 dni temu
Super ;)
Odpowiedz
3594 dni temu
Właśnie sie upiekły :) użyłam jaj L a mimo to ciasto było za suche musiałam dodac jeszcze trochę masła i dwie łyżki jogurtu. W smaku pyszne
zobacz wszystkie