Rogaliki z makiem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, 1 jajko, żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rogalików) i szczyptę soli. Drożdże kruszymy, przekładamy do czystej miseczki i posypujemy cukrem trzcinowym. Gdy staną się płynne, dodajemy je do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Masa makowa

Na patelnię przekładamy masę makową, miód i rodzynki. Na małym ogniu odparowujemy masę przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i cynamon. Studzimy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Tniemy na prostokąty o wymiarach 12x8 cm, a następnie na trójkąty. Nakładamy łyżeczką nadzienie i zwijamy, tworząc kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy migdałami oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 165°C (termoobieg) około 12-15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    324 dni temu
    Wyszły, ale robiłam na mące 550 i dodałam jedno jajo więcej. Bardzo smaczne z marmoladą. Następnym razem spróbuję z mąką 650.

    odpowiedz

  • Lea Lea
    642 dni temu
    Rogaliki zrobione, według mnie i innych konsumujących są bardzo dobre. Nie mniej jednak ciasto jest niewdzięczne w zrobieniu, myślę, że ważny jest tutaj rodzaj mąki, ja dodałam jeszcze 3 łyżki wody - bez tego ciasto nie chciało się lepić:( Chciałabym jednak wiedzieć w jakim celu dodaje się drożdże, ciasto jest kruche tak jak normalne kruche ciasto, nie rośnie jakoś na potęgę jak przy drożdżowym...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    640 dni temu
    Makowce oraz rogaliki z makiem można zrobić na bazie ciasta kruchego lub właśnie krucho-drożdżowego, to drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu, rośnie podczas pieczenia przez co nie pęka, a także dłużej zachowuje świeżość :)
  • ka ka
    715 dni temu
    Przepis na ciasto to pomyłka, nie da się zagnieść. Po dodaniu dodatkowo wody miałam problem aby później je rozwałkować, ponieważ strasznie się rozpadało. Zamiast rogalików zrobiłam więc placek z makiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    715 dni temu
    Połączenie ciasta kruchego z drożdżowym, nie jest najłatwiejszym. Trzeba jednocześnie zadbać o dobre rozpuszczenie drożdży, a także o dokładnie przesianie mąki, inaczej ciasto się nie sklei. Również dodanie mocno zimnego, przez co twardego masła ułatwia zagniecenie ciasta.
  • Gość Gość
    650 dni temu
    Masz rację, niestety :( Już widzę po składnikach, że inaczej być nie mogło :( Pan Paweł zapomniał o dodatku płynu (polecam śmietanę) - jakieś z 1/2 do 3/4 szklanki. No i coś skromniutko tu z żółtkami, dodałabym jeszcze ze 2 szt.
  • Gosiakowa Gosiakowa
    1365 dni temu
    Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/'>http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1401 dni temu
    Jeśli chodzi o straszną kruchość ciasta - też tak miałam za pierwszym razem, dopiero po doczytaniu w przepisie że ma być to mąka typu 650, zrozumiałam mój błąd :) teraz używam typu 550 w ilości 500 g i ciasto wychodzi świetne i "klejące"

    odpowiedz

  • Cukiereczek Cukiereczek
    1402 dni temu
    Ciasto jest bardzo twarde i się nie klei. Dodajcie do niego 2 łyżki śmietany i będzie dobrze. Ps. Bardzo dobre :*

    odpowiedz

  • zawiedziona zawiedziona
    1442 dni temu
    Zrobiłam... Niestety ciasto jest za kruche i namęczyłam się prze okrutnie aby je ugnieść a później cudem u wałkować... Przez co nie urosły i nawet przy jedzeniu ciężko było utrzymać w całości, wszystko się kruszyło. Brakuje pewnie mleka lub wody w przepisie... Eh.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1444 dni temu
    Mnie też ciasto się nie kleiło,było bardzo twarde i jednocześnie nie dało się skleić tylko się rozpadało-myślę że w przepisie brakowało mleka lub śmietany. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1451 dni temu
    A mi ciasto nie kleilo sie, moze dlatego,ze potraktowalam je mikserem :-(

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1452 dni temu
    Wyszły !!! Przepysznie :)) Czy myślicie, że do Wigilii mogą zaczekać, czy za długo ? o ile w ogóle tak pyszne dadzą radę przetrwać.... ;)

    odpowiedz

  • kasiora kasiora
    1457 dni temu
    Mi się skleiło dopiero po dodaniu 5 łyżek zimnej wody

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1459 dni temu
    Tatianko, jeśli ciasto jest bardzo kruche, można dodać do niego 1 łyżkę zimnej wody.

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    1459 dni temu
    Strasznnie kruche ciasto nie da sie go wyrobic dodalam nawet biako ktore bylo potrzebne do posmarowania ale i tak bylo dosc sztywne Choc rogaliki sie udaly nawet smaczne uwazam że w przepise jest pomylka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1462 dni temu
    Sugeruję samodzielnie przygotować mak! Namoczyć, zmielić i doprawić wg smaku. Włos się jeży na głowie czytając składy tych "gotowców" :-/ Jeden z nich zawiera na miejscu 1. wodę i aż! 30% maku... Pyszności ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1462 dni temu
    zagatko, w zależności od wielkości wychodzi około 20-25 sztuk.

    odpowiedz

  • zagatka zagatka
    1463 dni temu
    na jaką ilość rogalików jest to przepis? nawet orientacyjnie, bo zastanawiam się czy w ogóle warto się zabierać do robienia ich z połowy porcji?? dziękuję z góry za odpowiedź:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1465 dni temu
    Przez trzy dni z pewnością nic się z nimi nie stanie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1465 dni temu
    Jak długo można trzymać po upieczeniu te rogaliki? 3 dni?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1466 dni temu
    Drogi Makowcu, cukier dodany do ciasta jest niezbędny, gdyż to dzięki niemu pracować będą drożdże. W masie makowej natomiast dodajemy jedynie 2 łyżki miodu, które mają sprawić, że po dodaniu do masy pozostałych składników, jej konsystencja nie stanie się zbyt sypka. Również nie radzimy więc tego składnika pomijać.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1467 dni temu
    Gotowa masa makowa jest bardzo słodka. Czy trzeba do podanego przepisu dodawać cukier?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1467 dni temu
    beda pyszne

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram