
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, 1 jajko, żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rogalików) i szczyptę soli. Drożdże kruszymy, przekładamy do czystej miseczki i posypujemy cukrem trzcinowym. Gdy staną się płynne, dodajemy je do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Masa makowa
Na patelnię przekładamy masę makową, miód i rodzynki. Na małym ogniu odparowujemy masę przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i cynamon. Studzimy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Tniemy na prostokąty o wymiarach 12x8 cm, a następnie na trójkąty. Nakładamy łyżeczką nadzienie i zwijamy, tworząc kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 165°C (termoobieg) około 12-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak pieczony w całości
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Chlebek bananowy
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Gulasz węgierski
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Francuskie makaroniki
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domowa pasta jajeczna
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
2384 dni temu
Tak jak prawie wszyscy piszą, ciasto rozpadało mi się i dopiero po dodaniu trochę mleka zrobiło się plasyczne. I może to tylko ja, ale ja umiem lepić rogaliki tylko z kwadratu, nie z trójkąta ;)
odpowiedz
2718 dni temu
Wyszły, ale robiłam na mące 550 i dodałam jedno jajo więcej. Bardzo smaczne z marmoladą. Następnym razem spróbuję z mąką 650.
odpowiedz
3035 dni temu
Rogaliki zrobione, według mnie i innych konsumujących są bardzo dobre. Nie mniej jednak ciasto jest niewdzięczne w zrobieniu, myślę, że ważny jest tutaj rodzaj mąki, ja dodałam jeszcze 3 łyżki wody - bez tego ciasto nie chciało się lepić:( Chciałabym jednak wiedzieć w jakim celu dodaje się drożdże, ciasto jest kruche tak jak normalne kruche ciasto, nie rośnie jakoś na potęgę jak przy drożdżowym...
odpowiedz
3033 dni temu
Makowce oraz rogaliki z makiem można zrobić na bazie ciasta kruchego lub właśnie krucho-drożdżowego, to drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu, rośnie podczas pieczenia przez co nie pęka, a także dłużej zachowuje świeżość :)
3109 dni temu
Przepis na ciasto to pomyłka, nie da się zagnieść. Po dodaniu dodatkowo wody miałam problem aby później je rozwałkować, ponieważ strasznie się rozpadało. Zamiast rogalików zrobiłam więc placek z makiem.
odpowiedz
3109 dni temu
Połączenie ciasta kruchego z drożdżowym, nie jest najłatwiejszym. Trzeba jednocześnie zadbać o dobre rozpuszczenie drożdży, a także o dokładnie przesianie mąki, inaczej ciasto się nie sklei. Również dodanie mocno zimnego, przez co twardego masła ułatwia zagniecenie ciasta.
3044 dni temu
Masz rację, niestety :( Już widzę po składnikach, że inaczej być nie mogło :( Pan Paweł zapomniał o dodatku płynu (polecam śmietanę) - jakieś z 1/2 do 3/4 szklanki. No i coś skromniutko tu z żółtkami, dodałabym jeszcze ze 2 szt.
3759 dni temu
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
odpowiedz
3795 dni temu
Jeśli chodzi o straszną kruchość ciasta - też tak miałam za pierwszym razem, dopiero po doczytaniu w przepisie że ma być to mąka typu 650, zrozumiałam mój błąd :) teraz używam typu 550 w ilości 500 g i ciasto wychodzi świetne i "klejące"
odpowiedz
3795 dni temu
Ciasto jest bardzo twarde i się nie klei. Dodajcie do niego 2 łyżki śmietany i będzie dobrze. Ps. Bardzo dobre :*
odpowiedz
3836 dni temu
Zrobiłam... Niestety ciasto jest za kruche i namęczyłam się prze okrutnie aby je ugnieść a później cudem u wałkować... Przez co nie urosły i nawet przy jedzeniu ciężko było utrzymać w całości, wszystko się kruszyło. Brakuje pewnie mleka lub wody w przepisie... Eh.
odpowiedz
3838 dni temu
Mnie też ciasto się nie kleiło,było bardzo twarde i jednocześnie nie dało się skleić tylko się rozpadało-myślę że w przepisie brakowało mleka lub śmietany. Pozdrawiam
odpowiedz
3845 dni temu
A mi ciasto nie kleilo sie, moze dlatego,ze potraktowalam je mikserem :-(
odpowiedz
3846 dni temu
Wyszły !!! Przepysznie :)) Czy myślicie, że do Wigilii mogą zaczekać, czy za długo ? o ile w ogóle tak pyszne dadzą radę przetrwać.... ;)
odpowiedz
3851 dni temu
Mi się skleiło dopiero po dodaniu 5 łyżek zimnej wody
odpowiedz
3852 dni temu
Tatianko, jeśli ciasto jest bardzo kruche, można dodać do niego 1 łyżkę zimnej wody.
odpowiedz
3853 dni temu
Strasznnie kruche ciasto nie da sie go wyrobic dodalam nawet biako ktore bylo potrzebne do posmarowania ale i tak bylo dosc sztywne Choc rogaliki sie udaly nawet smaczne uwazam że w przepise jest pomylka
odpowiedz
3856 dni temu
Sugeruję samodzielnie przygotować mak! Namoczyć, zmielić i doprawić wg smaku. Włos się jeży na głowie czytając składy tych "gotowców" :-/ Jeden z nich zawiera na miejscu 1. wodę i aż! 30% maku... Pyszności ;-)
odpowiedz
3856 dni temu
zagatko, w zależności od wielkości wychodzi około 20-25 sztuk.
odpowiedz
3857 dni temu
na jaką ilość rogalików jest to przepis? nawet orientacyjnie, bo zastanawiam się czy w ogóle warto się zabierać do robienia ich z połowy porcji?? dziękuję z góry za odpowiedź:)
odpowiedz
3859 dni temu
Przez trzy dni z pewnością nic się z nimi nie stanie :)
odpowiedz
3859 dni temu
Jak długo można trzymać po upieczeniu te rogaliki? 3 dni?
odpowiedz
3859 dni temu
Drogi Makowcu, cukier dodany do ciasta jest niezbędny, gdyż to dzięki niemu pracować będą drożdże. W masie makowej natomiast dodajemy jedynie 2 łyżki miodu, które mają sprawić, że po dodaniu do masy pozostałych składników, jej konsystencja nie stanie się zbyt sypka. Również nie radzimy więc tego składnika pomijać.
odpowiedz
3860 dni temu
Gotowa masa makowa jest bardzo słodka. Czy trzeba do podanego przepisu dodawać cukier?
odpowiedz
3860 dni temu
beda pyszne
odpowiedz
zobacz wszystkie