zobacz film Świąteczny makowiec z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Mąkę, orzechy laskowe drobno zmielone na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy masło i cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy dłońmi kruszonkę. 3/4 wysypujemy równomiernie na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temp. do 170°C (termoobieg), upieczony spód powinien być blady. Studzimy.

Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ubijamy żółtka z cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z obranymi jabłkami startymi na tarce o grubych oczkach. Mieszamy. Masę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Na wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową. Posypujemy pozostałą częścią orzechowej kruszonki. Pieczemy w temp. 165°C (z termoobiegiem) przez 50-55 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (83)

Avatar
  • Gosia Gosia
    307 dni temu
    co roku tradycyjnie znowu go upiekłam :)polecam naprawde jest pyszny :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    686 dni temu
    Witam, mam pytanie odnośnie jabłek. Jakie najlepsze - reneta i inne kwaśniejsze, czy raczej łagodniejsze w smaku? Pozdrawiam Pana Pawła, jestem wielbicielką jego przepisów :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    683 dni temu
    Reneta powinna być idealna w tym przepisie, ale jeśli lubisz słodkie ciasta możesz wykorzystać łagodniejsze w smaku jabłka :)
  • Gość Gość
    1056 dni temu
    Dzień dobry. Czy jeśli chcę przygotować masę makową samodzielnie to użyć 60 dag maku sparzonego 2 x zmielonego i dodać pozostałe składniki wymienione w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1054 dni temu
    Mak, z którego chcemy przygotować masę musimy najpierw zalać wodą, zagotować i gotować ok. 25 minut, a następnie odcedzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Można również zalać mak wrzącą wodą i odstawić na noc, by napęczniał, a odcedzić i odcisnąć na drugi dzień. Jeśli mak nie jest zmielony, po odciśnięciu z wody mielimy go dwukrotnie i dopiero wówczas łączymy z pozostałymi składnikami masy, których Paweł używa w przepisie.
  • Aneta be Aneta be
    1412 dni temu
    Mój ulubiony😁 robiony raz do roku na wigilię i przez to jeszcze bardziej wyjątkowy 😁

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1402 dni temu
    U mnie też pieczony tylko na Święta Bożego Narodzenia 😊😊
  • Magdalena Magdalena
    1771 dni temu
    Czy zamiast masy makowej można dodać mak mielony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1768 dni temu
    Tak, oczywiście możesz użyć mielonego maku :)
  • Gość Gość
    1779 dni temu
    Witam! Czy orzechy powinnam uprzednio uprażyć, by pozbyć się skórki, czy mogę je zemleć razem ze skórka.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1778 dni temu
    Orzechów nie trzeba wcześniej prażyć, ani oczyszczać :)
  • Nat Nat
    1782 dni temu
    To ciasto chyba nazywa się ,,japoniec".

    odpowiedz

  • tulipanysanaj tulipanysanaj
    2113 dni temu
    Pycha ale nieco za słodki, zdaje się że to przez gotową masę makową z puszki.

    odpowiedz

  • adela adela
    2785 dni temu
    Makowiec wyszedł przepyszny. Wszyscy się nim zajadali, nawet mąż, który nie lubi makowców i maku. Zagości na stałe od święta. :)

    odpowiedz

  • Joantka Joantka
    2863 dni temu
    Wspaniałe ciasto! Nawet dzieci, które do tej pory nie jadły maku zachwycają się ciastem.....może dlatego, że pomagały przy pieczeniu :-))

    odpowiedz

  • bursztynek bursztynek
    3228 dni temu
    Zrobiłam na wigilię i wszyscy byli zachwyceni. Pyszne ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3229 dni temu
    Makowiec przepyszny, jeszcze nigdy tak pysznego nie jadłam. Dziękuję za super przepis. Wesołych świąt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3229 dni temu
    Witam, zrobiłam makowiec i wyszedł mi bardzo mokry, mam wrażenie jakby był niedopieczony mimo iż z wierzchu jest zarumieniony. Piekłam przez 55 min na termy obiegu w temp. 170 stopni. Czy taki powinien być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3229 dni temu
    Drogi Gościu, należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej i w razie potrzeby trzeba wydłużyć czas pieczenia ciasta. Jednak makowiec z jabłkiem jest z zasady wilgotny.
  • Aśka Aśka
    3229 dni temu
    Kolejny przepyszny przepis Pana Pawła. Ciasto jednak ma jedną wielką wadę - mianowicie zbyt szybko znika! Boję się że do świąt będę piekła jeszcze jedno;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3229 dni temu
    Jeśli smakuje - trzeba piec! ;) Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    3232 dni temu
    witam, czy zamiast kaszy manny można dodać po prostu więcej mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3231 dni temu
    Można, choć jeśli nic nie stoi na przeszkodzie zachęcamy do dodania właśnie kaszy :)
  • Aśka Aśka
    3236 dni temu
    Czy można dodać margarynę zamiast masła? Niestety nie mogę jeść nabiału. A ciasto wygląda przepysznie. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3236 dni temu
    Aśka, możesz dokonać takiej zamiany :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3483 dni temu
    Monika, oczywiście, możesz dosłodzić do smaku :)

    odpowiedz

  • MOnika MOnika
    3483 dni temu
    Zrobiłam na święta to ciasto. Tylko musiałam dać więcej mąki do kruszonki. Sama mieliłam orzechy i były bardzo wilgotne. Pewnie dlatego wchłonęły więcej mąki. Ale ogólnie makowiec jest pyszny. Mąż namawia mnie na kolejną blaszkę :). Mam jeszcze jedno pytanie - czy można do kruszonki albo masy dać trochę więcej cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3483 dni temu
    Przemek, niestety nie specjalizujemy się w przeliczaniu ilości węglowodanów w naszych wypiekach. Jednak cieszymy się, że makowiec smakuje :) Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3485 dni temu
    Witam serdecznie. Przepis cudowny, smakuje zajbis..e :D przepyszny, uwielbiamy go cała rodzinka. Wszystkim polecam. Mam jednak jedno pytanie. Ile jest weglowodanow w 100g tej pyszności? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3494 dni temu
    Moniko, pieczemy w temp. 175°C przez 50-55 minut.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3494 dni temu
    No i oczywiście jak długo piec przy takiej funkcji :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3494 dni temu
    Mam pytanie odnoście temperatury pieczenia. Mam piekarnik bez termoobiegu. W jakiej temp. piec przy funkcji grzałka górna i dolna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3502 dni temu
    Drogi Gościu, zamiast kaszki manny użyj w kaszy kukurydzianej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3503 dni temu
    Witam. Czym mogła bym zastąpić kaszę manna, bo w tym kraju gdzie przebywam niestety nie posiadają tak owej:( Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3539 dni temu
    Super przepis. Ciasto pycha i za każdym razem sie udaje ;)

    odpowiedz

  • kate kate
    3560 dni temu
    nawet teściowej smakowało :D

    odpowiedz

  • kate kate
    3560 dni temu
    świetne ciasto, chociaż ja ogólnie ciast nie lubię i nie piekę, ale coś na święta trzeba było zrobić :P wilgotne, nie za słodkie. chociaż kruszonka nie wyglądała jak na filmie, nie była sypka, tylko przypominała konsystencję ciasta, ale po upieczeniu było ok ;]

    odpowiedz

  • Dany Dany
    1401 dni temu
    U mnie też była o innej konsystencji. Chyba zbyt długo żeśmy wyrabiali, że nie była sypka a zbita.
  • Gość Gość
    3578 dni temu
    Ciasto- rewelacja. Rodzina mnie teraz szantażuje, żeby znowu upiec.

    odpowiedz

  • zadowolona zadowolona
    3586 dni temu
    Przepis REWELACJA! Wszystkim smakowało. Fajny pomysł połączenia maku z jabłkiem. Gratulacje.

    odpowiedz

  • pyzulka pyzulka
    3586 dni temu
    Robiłam ciasto z suchego maku, a nie masy. Mak ugotowałam, zmieliłam. (po tych czynnościach miałam 900 g maku i tyle dodałam). 3 żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i mak, wszystko jak w przepisie. Ale masa makowa była sypka! nie miała takiej konsystencji jak na filmiku. Dodałam wiec jeszcze 1,5 startego jabłka i trochę mleka....

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3587 dni temu
    Ciasto bardzo dobre :),zrobiłam na święta a dzisiaj robię ponownie. Mam nadzieję,że będzie równie smaczne jak za pierwszym razem . Gorąco polecam przepis :)

    odpowiedz

  • Pula Pula
    3588 dni temu
    Ciasto zrobiłam na święta, było rewelacyjne, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. Przepis przekazałam cioci, była wniebowzięta jak spróbowała.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3588 dni temu
    Miło nam słyszeć, że ciasto tak Wam smakuje! Powtórzycie wypiek na kolejne święta? :)

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3590 dni temu
    Pyyyychaaaaaa!!!!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3591 dni temu
    Makowiec świetny, zajadali się także domownicy, którzy nie lubili maku :) Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3591 dni temu
    W te świeta moja mama zrobła :) A wszyscy sie dziwili co takie pyszne ciasto:D A tu niespodzianka od Lidla:D Pychota:D A mamuśka zdolna , identycznie wyglada jak na zdjęciu :D

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3592 dni temu
    witam! makowiec zrobiony! wszyscy się zajadali~!!mówili że smakuje lepiej niż z cukierni jestem z siebie dumna :) dziękuję za przepis i pozdrawiam świątecznie :D

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3592 dni temu
    Ciasto rewelacyjne robi furorę na świętach. Piekłam je równe 50 min 170 c na termoobiegu i wyszło idealnie. Przepis trafia do moich ulubionych :)

    odpowiedz

  • marzena marzena
    3594 dni temu
    Rewelacja! Nie dostałam mączki z orzechów laskowych ale była z migdałów. Ciasto jest przepyszne. Dziękuję

    odpowiedz

  • Mama, Tata i Marcysia Mama, Tata i Marcysia
    3594 dni temu
    Nasz makowiec już w piekarniku. Za ok. 20 min. wyciągamy :)Mamy nadzieje, że wyjdzie pyszny :)

    odpowiedz

  • anka anka
    3594 dni temu
    Mączkę orzechową uzyskałam dzięki zwykłemu blenderowi, oczywiście musi być z zamykanym pojemnikiem i ostrzami w środku. Placek pyszny :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3594 dni temu
    Świeżynko, przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki :)

    odpowiedz

  • Świeżynka Świeżynka
    3595 dni temu
    Ajjjc Panie Pawle to ciasto jest przepyszne!!!! :):) Ale potrzebuje porady w jaki sposób przechowywać je aby jak najdłużej zachowało świeżość. W jakimś suchych pomieszczeniu? Pod przykryciem? Co Pan może mi doradzić? Pozdrawiam serdecznie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3595 dni temu
    Doroto, dobrze, że zostawiłaś ciasto w piekarniku dłużej. Każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, dlatego tak ważne jest doglądanie wypieku i skracanie lub wydłużanie czasu pieczenia w zależności od poczynionych obserwacji :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3595 dni temu
    Upiekłam, wyszło pyszne. Nie miałam mielonych orzechów i dałam migdały. Dziś będę piekła jeszcze raz i mam pytanie. Po podanym czasie pieczenia ciasto wydawało mi się bardzo mokre i niedopieczone (patyczek wkładany do ciasta był bardzo brudny). Piekłam w związku z tym 20 min dlużej...Czy to było konieczne? Czy wyłączyć piekarnik po podanym czasie? (wszystkie proporcje i ustawienia piekarnika były jak w przepisie)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3595 dni temu
    Patrycjo, makowca możesz upiec na 1-2 dni przed świętami. Świeżynko, przestudzony spód nie wchłonie tyle wilgoci z jabłek, dlatego zachęcamy do przestudzenia :)

    odpowiedz

  • świeżynka świeżynka
    3596 dni temu
    Witam. Czy podpieczony spod musi być koniecznie ostudzony przed wyłożeniem na niego masy makowo jablkowej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Wydaje mi się, że dziś to zdecydowanie za wcześnie... Ciasto kruszonka może na tym ucierpiec i stać się wilgotna, ale pewności nie mam;)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3596 dni temu
    Jak długo można przechowywać tego makowca?? czy jak go dzisiaj upiekę na święta to nic się nie stanie??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3597 dni temu
    Eve, orzechy możesz zmielić własnoręcznie, jeśli dysponujesz odpowiednim sprzętem :)

    odpowiedz

  • Alu Alu
    3597 dni temu
    Zmielone orzechy sa w kauflandzie:)

    odpowiedz

  • Eve Eve
    3597 dni temu
    Gdzie ja kupię te zmielone orzechy? Pisaliście że można je zamienić na słonecznik, ale też zmielony? Pzdr

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3598 dni temu
    ja dodalam mase z rodzynkami i rodzynki z przepisu. nie zdominowaly wypieku, ciasto wyszlo pyszne, kilka osob prosilo o przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3598 dni temu
    Asiu, żeby rodzynki nie zdominowały masy, możesz je pominąć :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3599 dni temu
    Nie mogę nigdzie znaleźć gotowej masy makowej bez bakalii, zazwyczaj ma ona już w sobie rodzynki i skórkę pomarańczową. Czy jeśli użyję właśnie takiej to powinnam zrezygnować z wymienionych w przepisie rodzynek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3599 dni temu
    Drogi Gościu, do wykonania tego przepisu potrzeba 400g startych jabłek. Nie trzeba ich odsączać. Jeśli masz jakieś wątpliwości - zachęcamy do obejrzenia filmiku :)

    odpowiedz

  • Gość: Ania Gość: Ania
    3599 dni temu
    Witam. Waga jabłek podana jest w całości czy już obranych i startych? Czy jabłka odcisnąć z nadmiaru soku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Anno, możesz dokonać zmian. W smaku makowiec będzie nieco inny, lecz z pewnością smaczny :)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3601 dni temu
    Witam. Czy można zamienić orzechy laskowe na włoskie czy bardzo zmieni się wtedy smak? I czy cukier trzcinowy mogę zastąpić brązowym lub zwykłym białym? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3601 dni temu
    Aniu, sugerujemy użycie formy o wymiarach podanych w przepisie: 24x35 cm.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3602 dni temu
    Dzień Dobry, Bardzo proszę o podanie wymiarów zastosowanej formy. Dziękuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3602 dni temu
    Ago, możesz zamienić rodzynki na żurawinę :)

    odpowiedz

  • AgaGość AgaGość
    3602 dni temu
    Witam, Czy mogę nie użyć w ogóle rodzynek, czy będzie dalej ciasto dobre? A może jakiś zamiennik? Żurawina by się sprawdziła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3602 dni temu
    Gosiu, rada Koko jest bardzo dobra - możesz zastąpić orzechy np. ziarnami słonecznika lub dyni.

    odpowiedz

  • Koko Koko
    3603 dni temu
    Ja zamieniam orzechy słonecznikiem:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3604 dni temu
    Czy można czymś zastąpić orzechy zmielone na mączka. Jestem uczulona na nie.

    odpowiedz

  • Króliczek32 Króliczek32
    3609 dni temu
    Dzisiaj piekłam to ciasto. jest wręcz PRZEPYSZNE!!! Poproszę więcej takich przepisów :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3609 dni temu
    Makowcu, jeśli nie lubisz zbyt słodkich wypieków możesz cukier pominąć lub zmniejszyć jego ilość. My jednak radzimy zastosować proporcje podane w przepisie - zapewniamy, że ciasto nie wychodzi zbyt słodkie :) Drogi Gościu, wszystko zależy od tego z jakiego przepisu przygotowujesz masę makową. Zwykle mak zajmuje około 2/3 wagi całej masy makowej, dlatego by otrzymać 900 g masy należy go użyć około 600 g. To jednak tylko przybliżone szacunki - rzeczywiste proporcje należy obliczyć według listy składników w używanym przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Basia Gość Basia
    3610 dni temu
    Robię te ciasto co roku jest pyszne tylko na spód wykładam blaszkę biszkoptami potem ,masa makowo-jabłkowa na wierzch polewa czekoladowa i posypuję orzechami .Smacznego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3610 dni temu
    Chciałabym sama zrobić masę makową. Ile potrzeba suchego maku?

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3610 dni temu
    Gotowa masa makowa jest bardzo słodka. Czy trzeba do podanego przepisu dodawać cukier?

    odpowiedz

  • bursztynek bursztynek
    3611 dni temu
    Wygląda apetycznie, łatwy do zrobienia. Zamiast tradycyjnego makowca jakąś odmiana. mam zamiar zrobić na świea.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!