
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Mąkę, orzechy laskowe drobno zmielone na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy masło i cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy dłońmi kruszonkę. 3/4 wysypujemy równomiernie na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temp. do 170°C (termoobieg), upieczony spód powinien być blady. Studzimy.
Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ubijamy żółtka z cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z obranymi jabłkami startymi na tarce o grubych oczkach. Mieszamy. Masę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Na wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową. Posypujemy pozostałą częścią orzechowej kruszonki. Pieczemy w temp. 165°C (z termoobiegiem) przez 50-55 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Komentarze (82)
105 dni temu
Witam, mam pytanie odnośnie jabłek. Jakie najlepsze - reneta i inne kwaśniejsze, czy raczej łagodniejsze w smaku? Pozdrawiam Pana Pawła, jestem wielbicielką jego przepisów :)
odpowiedz
102 dni temu
Reneta powinna być idealna w tym przepisie, ale jeśli lubisz słodkie ciasta możesz wykorzystać łagodniejsze w smaku jabłka :)
475 dni temu
Dzień dobry. Czy jeśli chcę przygotować masę makową samodzielnie to użyć 60 dag maku sparzonego 2 x zmielonego i dodać pozostałe składniki wymienione w przepisie?
odpowiedz
473 dni temu
Mak, z którego chcemy przygotować masę musimy najpierw zalać wodą, zagotować i gotować ok. 25 minut, a następnie odcedzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Można również zalać mak wrzącą wodą i odstawić na noc, by napęczniał, a odcedzić i odcisnąć na drugi dzień. Jeśli mak nie jest zmielony, po odciśnięciu z wody mielimy go dwukrotnie i dopiero wówczas łączymy z pozostałymi składnikami masy, których Paweł używa w przepisie.
831 dni temu
Mój ulubiony😁 robiony raz do roku na wigilię i przez to jeszcze bardziej wyjątkowy 😁
odpowiedz
821 dni temu
U mnie też pieczony tylko na Święta Bożego Narodzenia 😊😊
1189 dni temu
Czy zamiast masy makowej można dodać mak mielony?
odpowiedz
1187 dni temu
Tak, oczywiście możesz użyć mielonego maku :)
1197 dni temu
Witam! Czy orzechy powinnam uprzednio uprażyć, by pozbyć się skórki, czy mogę je zemleć razem ze skórka.?
odpowiedz
1197 dni temu
Orzechów nie trzeba wcześniej prażyć, ani oczyszczać :)
1201 dni temu
To ciasto chyba nazywa się ,,japoniec".
odpowiedz
1531 dni temu
Pycha ale nieco za słodki, zdaje się że to przez gotową masę makową z puszki.
odpowiedz
2203 dni temu
Makowiec wyszedł przepyszny. Wszyscy się nim zajadali, nawet mąż, który nie lubi makowców i maku. Zagości na stałe od święta. :)
odpowiedz
2282 dni temu
Wspaniałe ciasto! Nawet dzieci, które do tej pory nie jadły maku zachwycają się ciastem.....może dlatego, że pomagały przy pieczeniu :-))
odpowiedz
2646 dni temu
Zrobiłam na wigilię i wszyscy byli zachwyceni. Pyszne ciasto.
odpowiedz
2648 dni temu
Makowiec przepyszny, jeszcze nigdy tak pysznego nie jadłam. Dziękuję za super przepis. Wesołych świąt :)
odpowiedz
2648 dni temu
Witam, zrobiłam makowiec i wyszedł mi bardzo mokry, mam wrażenie jakby był niedopieczony mimo iż z wierzchu jest zarumieniony. Piekłam przez 55 min na termy obiegu w temp. 170 stopni. Czy taki powinien być?
odpowiedz
2648 dni temu
Drogi Gościu, należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej i w razie potrzeby trzeba wydłużyć czas pieczenia ciasta. Jednak makowiec z jabłkiem jest z zasady wilgotny.
2648 dni temu
Kolejny przepyszny przepis Pana Pawła. Ciasto jednak ma jedną wielką wadę - mianowicie zbyt szybko znika! Boję się że do świąt będę piekła jeszcze jedno;-)
odpowiedz
2648 dni temu
Jeśli smakuje - trzeba piec! ;) Pozdrawiamy :)
2651 dni temu
witam, czy zamiast kaszy manny można dodać po prostu więcej mąki?
odpowiedz
2650 dni temu
Można, choć jeśli nic nie stoi na przeszkodzie zachęcamy do dodania właśnie kaszy :)
2655 dni temu
Czy można dodać margarynę zamiast masła? Niestety nie mogę jeść nabiału. A ciasto wygląda przepysznie. Pozdrawiam!
odpowiedz
2655 dni temu
Aśka, możesz dokonać takiej zamiany :)
2902 dni temu
Monika, oczywiście, możesz dosłodzić do smaku :)
odpowiedz
2902 dni temu
Zrobiłam na święta to ciasto. Tylko musiałam dać więcej mąki do kruszonki. Sama mieliłam orzechy i były bardzo wilgotne. Pewnie dlatego wchłonęły więcej mąki. Ale ogólnie makowiec jest pyszny. Mąż namawia mnie na kolejną blaszkę :). Mam jeszcze jedno pytanie - czy można do kruszonki albo masy dać trochę więcej cukru?
odpowiedz
2902 dni temu
Przemek, niestety nie specjalizujemy się w przeliczaniu ilości węglowodanów w naszych wypiekach. Jednak cieszymy się, że makowiec smakuje :) Pozdrawiamy :)
odpowiedz
2904 dni temu
Witam serdecznie. Przepis cudowny, smakuje zajbis..e :D przepyszny, uwielbiamy go cała rodzinka. Wszystkim polecam. Mam jednak jedno pytanie. Ile jest weglowodanow w 100g tej pyszności? Pozdrawiam.
odpowiedz
2913 dni temu
Moniko, pieczemy w temp. 175°C przez 50-55 minut.
odpowiedz
2913 dni temu
No i oczywiście jak długo piec przy takiej funkcji :)
odpowiedz
2913 dni temu
Mam pytanie odnoście temperatury pieczenia. Mam piekarnik bez termoobiegu. W jakiej temp. piec przy funkcji grzałka górna i dolna?
odpowiedz
2921 dni temu
Drogi Gościu, zamiast kaszki manny użyj w kaszy kukurydzianej.
odpowiedz
2922 dni temu
Witam. Czym mogła bym zastąpić kaszę manna, bo w tym kraju gdzie przebywam niestety nie posiadają tak owej:( Pozdrawiam
odpowiedz
2957 dni temu
Super przepis. Ciasto pycha i za każdym razem sie udaje ;)
odpowiedz
2979 dni temu
nawet teściowej smakowało :D
odpowiedz
2979 dni temu
świetne ciasto, chociaż ja ogólnie ciast nie lubię i nie piekę, ale coś na święta trzeba było zrobić :P wilgotne, nie za słodkie. chociaż kruszonka nie wyglądała jak na filmie, nie była sypka, tylko przypominała konsystencję ciasta, ale po upieczeniu było ok ;]
odpowiedz
819 dni temu
U mnie też była o innej konsystencji. Chyba zbyt długo żeśmy wyrabiali, że nie była sypka a zbita.
2997 dni temu
Ciasto- rewelacja. Rodzina mnie teraz szantażuje, żeby znowu upiec.
odpowiedz
3005 dni temu
Przepis REWELACJA! Wszystkim smakowało. Fajny pomysł połączenia maku z jabłkiem. Gratulacje.
odpowiedz
3005 dni temu
Robiłam ciasto z suchego maku, a nie masy. Mak ugotowałam, zmieliłam. (po tych czynnościach miałam 900 g maku i tyle dodałam). 3 żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i mak, wszystko jak w przepisie. Ale masa makowa była sypka! nie miała takiej konsystencji jak na filmiku. Dodałam wiec jeszcze 1,5 startego jabłka i trochę mleka....
odpowiedz
3006 dni temu
Ciasto bardzo dobre :),zrobiłam na święta a dzisiaj robię ponownie. Mam nadzieję,że będzie równie smaczne jak za pierwszym razem . Gorąco polecam przepis :)
odpowiedz
3007 dni temu
Ciasto zrobiłam na święta, było rewelacyjne, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. Przepis przekazałam cioci, była wniebowzięta jak spróbowała.
odpowiedz
3007 dni temu
Miło nam słyszeć, że ciasto tak Wam smakuje! Powtórzycie wypiek na kolejne święta? :)
odpowiedz
3009 dni temu
Pyyyychaaaaaa!!!!
odpowiedz
3010 dni temu
Makowiec świetny, zajadali się także domownicy, którzy nie lubili maku :) Pozdrawiam!
odpowiedz
3010 dni temu
W te świeta moja mama zrobła :) A wszyscy sie dziwili co takie pyszne ciasto:D A tu niespodzianka od Lidla:D Pychota:D A mamuśka zdolna , identycznie wyglada jak na zdjęciu :D
odpowiedz
3011 dni temu
witam! makowiec zrobiony! wszyscy się zajadali~!!mówili że smakuje lepiej niż z cukierni jestem z siebie dumna :) dziękuję za przepis i pozdrawiam świątecznie :D
odpowiedz
3011 dni temu
Ciasto rewelacyjne robi furorę na świętach. Piekłam je równe 50 min 170 c na termoobiegu i wyszło idealnie. Przepis trafia do moich ulubionych :)
odpowiedz
3012 dni temu
Rewelacja! Nie dostałam mączki z orzechów laskowych ale była z migdałów. Ciasto jest przepyszne. Dziękuję
odpowiedz
3013 dni temu
Nasz makowiec już w piekarniku. Za ok. 20 min. wyciągamy :)Mamy nadzieje, że wyjdzie pyszny :)
odpowiedz
3013 dni temu
Mączkę orzechową uzyskałam dzięki zwykłemu blenderowi, oczywiście musi być z zamykanym pojemnikiem i ostrzami w środku. Placek pyszny :)
odpowiedz
3013 dni temu
Świeżynko, przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki :)
odpowiedz
3013 dni temu
Ajjjc Panie Pawle to ciasto jest przepyszne!!!! :):) Ale potrzebuje porady w jaki sposób przechowywać je aby jak najdłużej zachowało świeżość. W jakimś suchych pomieszczeniu? Pod przykryciem? Co Pan może mi doradzić? Pozdrawiam serdecznie:)
odpowiedz
3014 dni temu
Doroto, dobrze, że zostawiłaś ciasto w piekarniku dłużej. Każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, dlatego tak ważne jest doglądanie wypieku i skracanie lub wydłużanie czasu pieczenia w zależności od poczynionych obserwacji :)
odpowiedz
3014 dni temu
Upiekłam, wyszło pyszne. Nie miałam mielonych orzechów i dałam migdały. Dziś będę piekła jeszcze raz i mam pytanie. Po podanym czasie pieczenia ciasto wydawało mi się bardzo mokre i niedopieczone (patyczek wkładany do ciasta był bardzo brudny). Piekłam w związku z tym 20 min dlużej...Czy to było konieczne? Czy wyłączyć piekarnik po podanym czasie? (wszystkie proporcje i ustawienia piekarnika były jak w przepisie)
odpowiedz
3014 dni temu
Patrycjo, makowca możesz upiec na 1-2 dni przed świętami. Świeżynko, przestudzony spód nie wchłonie tyle wilgoci z jabłek, dlatego zachęcamy do przestudzenia :)
odpowiedz
3015 dni temu
Witam. Czy podpieczony spod musi być koniecznie ostudzony przed wyłożeniem na niego masy makowo jablkowej?
odpowiedz
3015 dni temu
Wydaje mi się, że dziś to zdecydowanie za wcześnie... Ciasto kruszonka może na tym ucierpiec i stać się wilgotna, ale pewności nie mam;)
odpowiedz
3015 dni temu
Jak długo można przechowywać tego makowca?? czy jak go dzisiaj upiekę na święta to nic się nie stanie??
odpowiedz
3016 dni temu
Eve, orzechy możesz zmielić własnoręcznie, jeśli dysponujesz odpowiednim sprzętem :)
odpowiedz
3016 dni temu
Zmielone orzechy sa w kauflandzie:)
odpowiedz
3016 dni temu
Gdzie ja kupię te zmielone orzechy? Pisaliście że można je zamienić na słonecznik, ale też zmielony? Pzdr
odpowiedz
3017 dni temu
ja dodalam mase z rodzynkami i rodzynki z przepisu. nie zdominowaly wypieku, ciasto wyszlo pyszne, kilka osob prosilo o przepis :)
odpowiedz
3017 dni temu
Asiu, żeby rodzynki nie zdominowały masy, możesz je pominąć :)
odpowiedz
3017 dni temu
Nie mogę nigdzie znaleźć gotowej masy makowej bez bakalii, zazwyczaj ma ona już w sobie rodzynki i skórkę pomarańczową. Czy jeśli użyję właśnie takiej to powinnam zrezygnować z wymienionych w przepisie rodzynek?
odpowiedz
3018 dni temu
Drogi Gościu, do wykonania tego przepisu potrzeba 400g startych jabłek. Nie trzeba ich odsączać. Jeśli masz jakieś wątpliwości - zachęcamy do obejrzenia filmiku :)
odpowiedz
3018 dni temu
Witam. Waga jabłek podana jest w całości czy już obranych i startych? Czy jabłka odcisnąć z nadmiaru soku?
odpowiedz
3019 dni temu
Anno, możesz dokonać zmian. W smaku makowiec będzie nieco inny, lecz z pewnością smaczny :)
odpowiedz
3019 dni temu
Witam. Czy można zamienić orzechy laskowe na włoskie czy bardzo zmieni się wtedy smak? I czy cukier trzcinowy mogę zastąpić brązowym lub zwykłym białym? Pozdrawiam.
odpowiedz
3020 dni temu
Aniu, sugerujemy użycie formy o wymiarach podanych w przepisie: 24x35 cm.
odpowiedz
3020 dni temu
Dzień Dobry, Bardzo proszę o podanie wymiarów zastosowanej formy. Dziękuje
odpowiedz
3021 dni temu
Ago, możesz zamienić rodzynki na żurawinę :)
odpowiedz
3021 dni temu
Witam, Czy mogę nie użyć w ogóle rodzynek, czy będzie dalej ciasto dobre? A może jakiś zamiennik? Żurawina by się sprawdziła?
odpowiedz
3021 dni temu
Gosiu, rada Koko jest bardzo dobra - możesz zastąpić orzechy np. ziarnami słonecznika lub dyni.
odpowiedz
3022 dni temu
Ja zamieniam orzechy słonecznikiem:)
odpowiedz
3023 dni temu
Czy można czymś zastąpić orzechy zmielone na mączka. Jestem uczulona na nie.
odpowiedz
3027 dni temu
Dzisiaj piekłam to ciasto. jest wręcz PRZEPYSZNE!!! Poproszę więcej takich przepisów :)
odpowiedz
3028 dni temu
Makowcu, jeśli nie lubisz zbyt słodkich wypieków możesz cukier pominąć lub zmniejszyć jego ilość. My jednak radzimy zastosować proporcje podane w przepisie - zapewniamy, że ciasto nie wychodzi zbyt słodkie :) Drogi Gościu, wszystko zależy od tego z jakiego przepisu przygotowujesz masę makową. Zwykle mak zajmuje około 2/3 wagi całej masy makowej, dlatego by otrzymać 900 g masy należy go użyć około 600 g. To jednak tylko przybliżone szacunki - rzeczywiste proporcje należy obliczyć według listy składników w używanym przepisie.
odpowiedz
3029 dni temu
Robię te ciasto co roku jest pyszne tylko na spód wykładam blaszkę biszkoptami potem ,masa makowo-jabłkowa na wierzch polewa czekoladowa i posypuję orzechami .Smacznego
odpowiedz
3029 dni temu
Chciałabym sama zrobić masę makową. Ile potrzeba suchego maku?
odpowiedz
3029 dni temu
Gotowa masa makowa jest bardzo słodka. Czy trzeba do podanego przepisu dodawać cukier?
odpowiedz
3029 dni temu
Wygląda apetycznie, łatwy do zrobienia. Zamiast tradycyjnego makowca jakąś odmiana. mam zamiar zrobić na świea.
odpowiedz
zobacz wszystkie