zobacz film Świąteczny makowiec z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Mąkę, orzechy laskowe drobno zmielone na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy masło i cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy dłońmi kruszonkę. 3/4 wysypujemy równomiernie na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temp. do 170°C (termoobieg), upieczony spód powinien być blady. Studzimy.

Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ubijamy żółtka z cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z obranymi jabłkami startymi na tarce o grubych oczkach. Mieszamy. Masę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Na wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową. Posypujemy pozostałą częścią orzechowej kruszonki. Pieczemy w temp. 165°C (z termoobiegiem) przez 50-55 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (83)

Avatar
  • Gosia Gosia
    117 dni temu
    co roku tradycyjnie znowu go upiekłam :)polecam naprawde jest pyszny :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    496 dni temu
    Witam, mam pytanie odnośnie jabłek. Jakie najlepsze - reneta i inne kwaśniejsze, czy raczej łagodniejsze w smaku? Pozdrawiam Pana Pawła, jestem wielbicielką jego przepisów :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    493 dni temu
    Reneta powinna być idealna w tym przepisie, ale jeśli lubisz słodkie ciasta możesz wykorzystać łagodniejsze w smaku jabłka :)
  • Gość Gość
    866 dni temu
    Dzień dobry. Czy jeśli chcę przygotować masę makową samodzielnie to użyć 60 dag maku sparzonego 2 x zmielonego i dodać pozostałe składniki wymienione w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    864 dni temu
    Mak, z którego chcemy przygotować masę musimy najpierw zalać wodą, zagotować i gotować ok. 25 minut, a następnie odcedzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Można również zalać mak wrzącą wodą i odstawić na noc, by napęczniał, a odcedzić i odcisnąć na drugi dzień. Jeśli mak nie jest zmielony, po odciśnięciu z wody mielimy go dwukrotnie i dopiero wówczas łączymy z pozostałymi składnikami masy, których Paweł używa w przepisie.
  • Aneta be Aneta be
    1222 dni temu
    Mój ulubiony😁 robiony raz do roku na wigilię i przez to jeszcze bardziej wyjątkowy 😁

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1212 dni temu
    U mnie też pieczony tylko na Święta Bożego Narodzenia 😊😊
  • Magdalena Magdalena
    1580 dni temu
    Czy zamiast masy makowej można dodać mak mielony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1578 dni temu
    Tak, oczywiście możesz użyć mielonego maku :)
  • Gość Gość
    1589 dni temu
    Witam! Czy orzechy powinnam uprzednio uprażyć, by pozbyć się skórki, czy mogę je zemleć razem ze skórka.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1588 dni temu
    Orzechów nie trzeba wcześniej prażyć, ani oczyszczać :)
  • Nat Nat
    1592 dni temu
    To ciasto chyba nazywa się ,,japoniec".

    odpowiedz

  • tulipanysanaj tulipanysanaj
    1923 dni temu
    Pycha ale nieco za słodki, zdaje się że to przez gotową masę makową z puszki.

    odpowiedz

  • adela adela
    2595 dni temu
    Makowiec wyszedł przepyszny. Wszyscy się nim zajadali, nawet mąż, który nie lubi makowców i maku. Zagości na stałe od święta. :)

    odpowiedz

  • Joantka Joantka
    2673 dni temu
    Wspaniałe ciasto! Nawet dzieci, które do tej pory nie jadły maku zachwycają się ciastem.....może dlatego, że pomagały przy pieczeniu :-))

    odpowiedz

  • bursztynek bursztynek
    3038 dni temu
    Zrobiłam na wigilię i wszyscy byli zachwyceni. Pyszne ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3039 dni temu
    Makowiec przepyszny, jeszcze nigdy tak pysznego nie jadłam. Dziękuję za super przepis. Wesołych świąt :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3039 dni temu
    Witam, zrobiłam makowiec i wyszedł mi bardzo mokry, mam wrażenie jakby był niedopieczony mimo iż z wierzchu jest zarumieniony. Piekłam przez 55 min na termy obiegu w temp. 170 stopni. Czy taki powinien być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3039 dni temu
    Drogi Gościu, należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej i w razie potrzeby trzeba wydłużyć czas pieczenia ciasta. Jednak makowiec z jabłkiem jest z zasady wilgotny.
  • Aśka Aśka
    3039 dni temu
    Kolejny przepyszny przepis Pana Pawła. Ciasto jednak ma jedną wielką wadę - mianowicie zbyt szybko znika! Boję się że do świąt będę piekła jeszcze jedno;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3039 dni temu
    Jeśli smakuje - trzeba piec! ;) Pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    3042 dni temu
    witam, czy zamiast kaszy manny można dodać po prostu więcej mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3041 dni temu
    Można, choć jeśli nic nie stoi na przeszkodzie zachęcamy do dodania właśnie kaszy :)
  • Aśka Aśka
    3046 dni temu
    Czy można dodać margarynę zamiast masła? Niestety nie mogę jeść nabiału. A ciasto wygląda przepysznie. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3046 dni temu
    Aśka, możesz dokonać takiej zamiany :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3293 dni temu
    Monika, oczywiście, możesz dosłodzić do smaku :)

    odpowiedz

  • MOnika MOnika
    3293 dni temu
    Zrobiłam na święta to ciasto. Tylko musiałam dać więcej mąki do kruszonki. Sama mieliłam orzechy i były bardzo wilgotne. Pewnie dlatego wchłonęły więcej mąki. Ale ogólnie makowiec jest pyszny. Mąż namawia mnie na kolejną blaszkę :). Mam jeszcze jedno pytanie - czy można do kruszonki albo masy dać trochę więcej cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3293 dni temu
    Przemek, niestety nie specjalizujemy się w przeliczaniu ilości węglowodanów w naszych wypiekach. Jednak cieszymy się, że makowiec smakuje :) Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    3295 dni temu
    Witam serdecznie. Przepis cudowny, smakuje zajbis..e :D przepyszny, uwielbiamy go cała rodzinka. Wszystkim polecam. Mam jednak jedno pytanie. Ile jest weglowodanow w 100g tej pyszności? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3304 dni temu
    Moniko, pieczemy w temp. 175°C przez 50-55 minut.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3304 dni temu
    No i oczywiście jak długo piec przy takiej funkcji :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3304 dni temu
    Mam pytanie odnoście temperatury pieczenia. Mam piekarnik bez termoobiegu. W jakiej temp. piec przy funkcji grzałka górna i dolna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3312 dni temu
    Drogi Gościu, zamiast kaszki manny użyj w kaszy kukurydzianej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3313 dni temu
    Witam. Czym mogła bym zastąpić kaszę manna, bo w tym kraju gdzie przebywam niestety nie posiadają tak owej:( Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3349 dni temu
    Super przepis. Ciasto pycha i za każdym razem sie udaje ;)

    odpowiedz

  • kate kate
    3370 dni temu
    nawet teściowej smakowało :D

    odpowiedz

  • kate kate
    3370 dni temu
    świetne ciasto, chociaż ja ogólnie ciast nie lubię i nie piekę, ale coś na święta trzeba było zrobić :P wilgotne, nie za słodkie. chociaż kruszonka nie wyglądała jak na filmie, nie była sypka, tylko przypominała konsystencję ciasta, ale po upieczeniu było ok ;]

    odpowiedz

  • Dany Dany
    1211 dni temu
    U mnie też była o innej konsystencji. Chyba zbyt długo żeśmy wyrabiali, że nie była sypka a zbita.
  • Gość Gość
    3388 dni temu
    Ciasto- rewelacja. Rodzina mnie teraz szantażuje, żeby znowu upiec.

    odpowiedz

  • zadowolona zadowolona
    3396 dni temu
    Przepis REWELACJA! Wszystkim smakowało. Fajny pomysł połączenia maku z jabłkiem. Gratulacje.

    odpowiedz

  • pyzulka pyzulka
    3396 dni temu
    Robiłam ciasto z suchego maku, a nie masy. Mak ugotowałam, zmieliłam. (po tych czynnościach miałam 900 g maku i tyle dodałam). 3 żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i mak, wszystko jak w przepisie. Ale masa makowa była sypka! nie miała takiej konsystencji jak na filmiku. Dodałam wiec jeszcze 1,5 startego jabłka i trochę mleka....

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3397 dni temu
    Ciasto bardzo dobre :),zrobiłam na święta a dzisiaj robię ponownie. Mam nadzieję,że będzie równie smaczne jak za pierwszym razem . Gorąco polecam przepis :)

    odpowiedz

  • Pula Pula
    3398 dni temu
    Ciasto zrobiłam na święta, było rewelacyjne, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. Przepis przekazałam cioci, była wniebowzięta jak spróbowała.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3398 dni temu
    Miło nam słyszeć, że ciasto tak Wam smakuje! Powtórzycie wypiek na kolejne święta? :)

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3400 dni temu
    Pyyyychaaaaaa!!!!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3401 dni temu
    Makowiec świetny, zajadali się także domownicy, którzy nie lubili maku :) Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3401 dni temu
    W te świeta moja mama zrobła :) A wszyscy sie dziwili co takie pyszne ciasto:D A tu niespodzianka od Lidla:D Pychota:D A mamuśka zdolna , identycznie wyglada jak na zdjęciu :D

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3402 dni temu
    witam! makowiec zrobiony! wszyscy się zajadali~!!mówili że smakuje lepiej niż z cukierni jestem z siebie dumna :) dziękuję za przepis i pozdrawiam świątecznie :D

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3402 dni temu
    Ciasto rewelacyjne robi furorę na świętach. Piekłam je równe 50 min 170 c na termoobiegu i wyszło idealnie. Przepis trafia do moich ulubionych :)

    odpowiedz

  • marzena marzena
    3404 dni temu
    Rewelacja! Nie dostałam mączki z orzechów laskowych ale była z migdałów. Ciasto jest przepyszne. Dziękuję

    odpowiedz

  • Mama, Tata i Marcysia Mama, Tata i Marcysia
    3404 dni temu
    Nasz makowiec już w piekarniku. Za ok. 20 min. wyciągamy :)Mamy nadzieje, że wyjdzie pyszny :)

    odpowiedz

  • anka anka
    3404 dni temu
    Mączkę orzechową uzyskałam dzięki zwykłemu blenderowi, oczywiście musi być z zamykanym pojemnikiem i ostrzami w środku. Placek pyszny :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3404 dni temu
    Świeżynko, przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki :)

    odpowiedz

  • Świeżynka Świeżynka
    3405 dni temu
    Ajjjc Panie Pawle to ciasto jest przepyszne!!!! :):) Ale potrzebuje porady w jaki sposób przechowywać je aby jak najdłużej zachowało świeżość. W jakimś suchych pomieszczeniu? Pod przykryciem? Co Pan może mi doradzić? Pozdrawiam serdecznie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3405 dni temu
    Doroto, dobrze, że zostawiłaś ciasto w piekarniku dłużej. Każdy piekarnik może grzać nieco inaczej, dlatego tak ważne jest doglądanie wypieku i skracanie lub wydłużanie czasu pieczenia w zależności od poczynionych obserwacji :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3405 dni temu
    Upiekłam, wyszło pyszne. Nie miałam mielonych orzechów i dałam migdały. Dziś będę piekła jeszcze raz i mam pytanie. Po podanym czasie pieczenia ciasto wydawało mi się bardzo mokre i niedopieczone (patyczek wkładany do ciasta był bardzo brudny). Piekłam w związku z tym 20 min dlużej...Czy to było konieczne? Czy wyłączyć piekarnik po podanym czasie? (wszystkie proporcje i ustawienia piekarnika były jak w przepisie)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3405 dni temu
    Patrycjo, makowca możesz upiec na 1-2 dni przed świętami. Świeżynko, przestudzony spód nie wchłonie tyle wilgoci z jabłek, dlatego zachęcamy do przestudzenia :)

    odpowiedz

  • świeżynka świeżynka
    3406 dni temu
    Witam. Czy podpieczony spod musi być koniecznie ostudzony przed wyłożeniem na niego masy makowo jablkowej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3406 dni temu
    Wydaje mi się, że dziś to zdecydowanie za wcześnie... Ciasto kruszonka może na tym ucierpiec i stać się wilgotna, ale pewności nie mam;)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3406 dni temu
    Jak długo można przechowywać tego makowca?? czy jak go dzisiaj upiekę na święta to nic się nie stanie??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3407 dni temu
    Eve, orzechy możesz zmielić własnoręcznie, jeśli dysponujesz odpowiednim sprzętem :)

    odpowiedz

  • Alu Alu
    3407 dni temu
    Zmielone orzechy sa w kauflandzie:)

    odpowiedz

  • Eve Eve
    3407 dni temu
    Gdzie ja kupię te zmielone orzechy? Pisaliście że można je zamienić na słonecznik, ale też zmielony? Pzdr

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3408 dni temu
    ja dodalam mase z rodzynkami i rodzynki z przepisu. nie zdominowaly wypieku, ciasto wyszlo pyszne, kilka osob prosilo o przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3408 dni temu
    Asiu, żeby rodzynki nie zdominowały masy, możesz je pominąć :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3409 dni temu
    Nie mogę nigdzie znaleźć gotowej masy makowej bez bakalii, zazwyczaj ma ona już w sobie rodzynki i skórkę pomarańczową. Czy jeśli użyję właśnie takiej to powinnam zrezygnować z wymienionych w przepisie rodzynek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3409 dni temu
    Drogi Gościu, do wykonania tego przepisu potrzeba 400g startych jabłek. Nie trzeba ich odsączać. Jeśli masz jakieś wątpliwości - zachęcamy do obejrzenia filmiku :)

    odpowiedz

  • Gość: Ania Gość: Ania
    3409 dni temu
    Witam. Waga jabłek podana jest w całości czy już obranych i startych? Czy jabłka odcisnąć z nadmiaru soku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3410 dni temu
    Anno, możesz dokonać zmian. W smaku makowiec będzie nieco inny, lecz z pewnością smaczny :)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3411 dni temu
    Witam. Czy można zamienić orzechy laskowe na włoskie czy bardzo zmieni się wtedy smak? I czy cukier trzcinowy mogę zastąpić brązowym lub zwykłym białym? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3411 dni temu
    Aniu, sugerujemy użycie formy o wymiarach podanych w przepisie: 24x35 cm.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3412 dni temu
    Dzień Dobry, Bardzo proszę o podanie wymiarów zastosowanej formy. Dziękuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3412 dni temu
    Ago, możesz zamienić rodzynki na żurawinę :)

    odpowiedz

  • AgaGość AgaGość
    3412 dni temu
    Witam, Czy mogę nie użyć w ogóle rodzynek, czy będzie dalej ciasto dobre? A może jakiś zamiennik? Żurawina by się sprawdziła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3412 dni temu
    Gosiu, rada Koko jest bardzo dobra - możesz zastąpić orzechy np. ziarnami słonecznika lub dyni.

    odpowiedz

  • Koko Koko
    3413 dni temu
    Ja zamieniam orzechy słonecznikiem:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3414 dni temu
    Czy można czymś zastąpić orzechy zmielone na mączka. Jestem uczulona na nie.

    odpowiedz

  • Króliczek32 Króliczek32
    3419 dni temu
    Dzisiaj piekłam to ciasto. jest wręcz PRZEPYSZNE!!! Poproszę więcej takich przepisów :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3419 dni temu
    Makowcu, jeśli nie lubisz zbyt słodkich wypieków możesz cukier pominąć lub zmniejszyć jego ilość. My jednak radzimy zastosować proporcje podane w przepisie - zapewniamy, że ciasto nie wychodzi zbyt słodkie :) Drogi Gościu, wszystko zależy od tego z jakiego przepisu przygotowujesz masę makową. Zwykle mak zajmuje około 2/3 wagi całej masy makowej, dlatego by otrzymać 900 g masy należy go użyć około 600 g. To jednak tylko przybliżone szacunki - rzeczywiste proporcje należy obliczyć według listy składników w używanym przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Basia Gość Basia
    3420 dni temu
    Robię te ciasto co roku jest pyszne tylko na spód wykładam blaszkę biszkoptami potem ,masa makowo-jabłkowa na wierzch polewa czekoladowa i posypuję orzechami .Smacznego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3420 dni temu
    Chciałabym sama zrobić masę makową. Ile potrzeba suchego maku?

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3420 dni temu
    Gotowa masa makowa jest bardzo słodka. Czy trzeba do podanego przepisu dodawać cukier?

    odpowiedz

  • bursztynek bursztynek
    3420 dni temu
    Wygląda apetycznie, łatwy do zrobienia. Zamiast tradycyjnego makowca jakąś odmiana. mam zamiar zrobić na świea.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!