Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i sodę przesiewamy do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawiamy do podsypania ciasta). Dodajemy jajko oraz kwaśną śmietanę, miksujemy. Stopniowo wlewamy przestudzoną masę miodową. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą okrągłego naczynia wycinamy 3 równe kółka z ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa orzechowa
Migdały i orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy w drobną kostkę.
Do garnka na małym ogniu dodajemy masło, miód oraz cukier trzcinowy. Gotujemy do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy orzechy i całość dokładnie mieszamy.
Na wierzch krążków z ciasta nakładamy gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty pieczemy w temp. 180°C przez 13-15 minut. Studzimy.
Krem z kaszy manny
W 100 ml mleka namaczamy kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy kaszkę do gotującego się mleka i gotujemy mieszając do całkowitego zgęstnienia. Studzimy.
Masło z cukrem trzcinowym ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę z kaszy manny i chwilę miksujemy. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godziny.
Przekładamy blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. Wstawiamy do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Francuskie makaroniki
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Shake z gruszką i marcepanem
- Tort Bellini
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Ciastka z grzybami
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Spaghetti z wołowym ragu
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kotleciki jagnięce
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Jajecznica na 3 sposoby
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Spaghetti bolognese
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (42)
1044 dni temu
Dobry wieczor,na ile dni prze BN mogę upiec cisto, żeby było dobre na 25 i 26 XII? Pozdrawiam
odpowiedz
1044 dni temu
Najlepiej przygotować je na 1-2 dni przed. Pozdrawiamy :)
2130 dni temu
Masa jest strasznie masłowa, tak masłowa, nie maślana. Czuć tylko masło:-(, gdyby nie trzymać się receptury i zminieszyć ilość masło, to może byłoby korzystniej dla smaku. Wracam do wypróbowanej masy budyniowej, niestety tą trzeba zjeść. Pozdrawiam.
odpowiedz
2127 dni temu
Na ten przepis zdecytowanie wystarcza 125 g masła i głównym sekretem jest dlugie ucueranie, najlepiej ręcznie. Masa jest przepyszna!
2138 dni temu
Na ile stopni ustawić piekarnik ? Jak długo piec ?
odpowiedz
2134 dni temu
Drogi Gościu, blaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 13-15 minut.
2510 dni temu
Ale jak duże te kółka mam wyciąć ? z jednej porcji wyjdzie ciasto wielkości talerza obiadowego czy kubka do kawy?
odpowiedz
2508 dni temu
Kółka wycinamy o średnicy mniej więcej 22-24 cm.
2522 dni temu
Od 2 lat na Boże Narodzenie piekę to ciasto i zawsze pierwsze znika, jest przepyszne.
odpowiedz
3243 dni temu
JAK USTAWIĆ PIEKARNK?????????? GÓRA DÓŁ ? MOŻE TERMOOBIEG SKORO JEDNOCZEŚNIE 2 BLACHY WKŁADAMY????????????????????????????
odpowiedz
3243 dni temu
Anno, grzanie ustawiamy na górę-dół.
3541 dni temu
ciasto przepyszne:) gorąco polecam
odpowiedz
3572 dni temu
Gościu od korekty... szkoda, że innych poprawiasz, a sam z błędami piszesz!!
odpowiedz
3590 dni temu
U nas wyszło na to, że to ciasto Noworoczne ;) Wyszło idealnie - To już nie pierwszy wypiek z CUKIERNIĄ LIDLA i z pewnością nie ostatni - Zawsze wszystko wychodzi :) Ps: znowu dodałam ziarenka z laski wanilii do kaszki manny ;p ale na następny raz chyba zacznę od kremu - niech sobie grzecznie czeka w lodówce na ciasto ;)
odpowiedz
3599 dni temu
Drogi Gościu, stopień skarmelizowania masy może wpłynąć na finalną konsystencję ciasta. jednak nie powinno to wpłynąć na smak ciasta :)
odpowiedz
3599 dni temu
Tak się zastanawiam... piekłam dziś blaty 20minut i wcale nie są kruche. Może po bokach gdzie nie starczyło mi warstwy orzechowej to i owszem ale pod warstwą blaty są średnio miękkie. Chyba wina warstwy, bo w garnuszku nie skarmelizowala mi się tak dobrze jak w filmie instruktażowym i wsiakla w blaty... Czy to może bardzo wpłynąć na późniejszy efekt gdy posmaruje je masą? Może lepiej zrobić to dopiero w Wigilię jeżeli ciasto ma być na Boże Narodzenie. Proszę o pomoc:)
odpowiedz
3601 dni temu
Mrs_UJ, do tego przepisu rekomendujemy normalne masło :)
odpowiedz
3601 dni temu
Ciasto bardzo smaczne, nie jest za slodkie, orzechy z midem pycha :-) Trzymam w lodowce i krem jest dosc zwarty, mam wrazenie, ze krazki z ciasta po 3 dniach dalej lekko suche i nie do konca zmiekly. Ale tak czy siak zrobie na pewno jeszcze nieraz, bo pycha :-)
odpowiedz
3602 dni temu
Czy można użyć klarowanego masla, jeśli tak to w jakiej ilości?
odpowiedz
3605 dni temu
Drogi Gościu, średnica kółek to około 20-25 cm.
odpowiedz
3605 dni temu
Ciasto podobne do tego które rodzice zawsze robili na świeta jak byłam jeszcze dzieckiem i który chce w tym roku odświeżyć :)
odpowiedz
3606 dni temu
a jakiej wielkosci robić krązki ok.18cm?
odpowiedz
3612 dni temu
Właśnie w weekend przepis został wypróbowany. Ciasto genialne, super smaczne. Słodkie odpowiednio - choć ja dodałam trochę cukru waniliowego (robionego domowym sposobem). Polecam spróbować.
odpowiedz
3613 dni temu
Zrobiłam ciasto wg tego przepisu na przyjęcie MiKOŁAJOWE :) Wyszło b. dobrze:) Ciasto pyszne. Polecam zatem :)
odpowiedz
3614 dni temu
Gościu, średnica kółek to około 20-25 cm.
odpowiedz
3614 dni temu
jaka średnica jest tych krążków miodowych?
odpowiedz
3614 dni temu
Makowcu, podana ilość cukru jest prawidłowa :)
odpowiedz
3614 dni temu
Najwidoczniej zwrot "za pomocą" jest tu podstawą wszystkich przepisów bo w sposobie wykonania zawijańca drożdżowego z migdałami również wszystko robi się "za pomocą". Ciasta wyglądają apetycznie i niezbyt skomplikowanie więc pewnie wypróbuję kilka.
odpowiedz
3615 dni temu
Trzymałam się ściśle przepisu i dałam do kremu 25 g cukru. Dla mnie całość była wystarczająco słodka.
odpowiedz
2138 dni temu
Krem wyszedł mi taki kaszkowy taki ma być? :(
2134 dni temu
Być może kasza została za słabo rozmiksowana. Krem ten jednak nie ma idealnie gładkiej konsystencji.
3616 dni temu
Czy w kremie nie powinno być 125 g cukru zamiast 25 g? Wczoraj przyrządziłam krem i z podanych proporcji był za mało słodki.
odpowiedz
3619 dni temu
Przepisy na pyszne (chyba, jeszcze nie próbowałam) ciasta. Tylko dlaczego korekta zapomniała, że w języku polskim mamy odmianę i "puściła" osiem rasy w tych krótkich przepisach "za pomocą", chociaż zgrabnie i poprawnie jest: noże, łyżką, wałkiem itd. No i to czarne tło - dla starych i ludzi kiepsko widzących - masakra
odpowiedz
3619 dni temu
Ciasto bardzo dobre, robię je od lat... a na górę upraszczam sobie i smaruję "Krówką" (z mleka skondensowanego słodzonego, albo gotową masę kupuję) i posypuję orzechami. Jest przepyszne... POLECAM
odpowiedz
3620 dni temu
Ciasto super, robię takie od lat i niezmiennie smakuje, choć do tej pory nie robiłam orzechowego wierzchu. Dla uproszczenia pracy ciasto piekę w całości w płaskiej prostokątnej blasze i po upieczeniu kroję na 3 części (duża oszczędność czasu). Wychodzi prostokątne, ale dla smaku nie ma to najmniejszego znaczenia. Dobre jest też z kremem cytrynowym - to wersja dla osób uciekających od nadmiaru słodyczy.
odpowiedz
3620 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za zwrócenie uwagi!
odpowiedz
3620 dni temu
Czy przypadkiem te 2 ostatnie zdania nie powinny byc na koncu- po ostatnim zdaniu- w przygotowywaniu CIASTA? Bo to mialoby sens. A tak, to wyglada na to, ze surowe blaty wkladamy do lodowki na cala noc- po co? (przelozone juz kremem), potem dajemy mase orzechowa i potem pieczemy........
odpowiedz
3233 dni temu
Czyli jak ma byc
3621 dni temu
Ann, średnica kółek to około 20-25 cm. Drogi Gościu, możesz zastąpić krem z kaszy innym lubianym przez Ciebie kremem, jednak my rekomendujemy wypróbować przepis oryginalny - zapewniamy, że jest pyszny! Jeśli nie masz pod ręką cukru trzcinowego, możesz użyć zwykłego.
odpowiedz
3621 dni temu
Może być dobre ciasto
odpowiedz
3622 dni temu
Jakiej średnicy jest naczynie od którego wycina Pan kółka? przypuszczam że to ważne - ciasto i inne składniki są wyliczone tak żeby wyszły 3 kółka ;)
odpowiedz
3623 dni temu
1. Czy może być jakiś inny krem zamiast tego z kaszy ? 2. Czy zamiast tego cukru trzcinowego może być zwykły?
odpowiedz
zobacz wszystkie