zobacz film Bożonarodzeniowe ciasto miodowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę i sodę przesiewamy do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawiamy do podsypania ciasta). Dodajemy jajko oraz kwaśną śmietanę, miksujemy. Stopniowo wlewamy przestudzoną masę miodową. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

Za pomocą okrągłego naczynia wycinamy 3 równe kółka z ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Warstwa orzechowa

Migdały i orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy w drobną kostkę.

Do garnka na małym ogniu dodajemy masło, miód oraz cukier trzcinowy. Gotujemy do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy orzechy i całość dokładnie mieszamy.

Na wierzch krążków z ciasta nakładamy gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty pieczemy w temp. 180°C przez 13-15 minut. Studzimy.

Krem z kaszy manny

W 100 ml mleka namaczamy kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy kaszkę do gotującego się mleka i gotujemy mieszając do całkowitego zgęstnienia. Studzimy.

Masło z cukrem trzcinowym ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę z kaszy manny i chwilę miksujemy. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godziny.

Przekładamy blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. Wstawiamy do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (42)

Avatar

  • 1087 dni temu
    Dobry wieczor,na ile dni prze BN mogę upiec cisto, żeby było dobre na 25 i 26 XII? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1086 dni temu
    Najlepiej przygotować je na 1-2 dni przed. Pozdrawiamy :)
  • Orzechowiec Orzechowiec
    2173 dni temu
    Masa jest strasznie masłowa, tak masłowa, nie maślana. Czuć tylko masło:-(, gdyby nie trzymać się receptury i zminieszyć ilość masło, to może byłoby korzystniej dla smaku. Wracam do wypróbowanej masy budyniowej, niestety tą trzeba zjeść. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Paula Paula
    2169 dni temu
    Na ten przepis zdecytowanie wystarcza 125 g masła i głównym sekretem jest dlugie ucueranie, najlepiej ręcznie. Masa jest przepyszna!
  • Gość Gość
    2180 dni temu
    Na ile stopni ustawić piekarnik ? Jak długo piec ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2176 dni temu
    Drogi Gościu, blaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 13-15 minut.
  • Kaśka Kaśka
    2553 dni temu
    Ale jak duże te kółka mam wyciąć ? z jednej porcji wyjdzie ciasto wielkości talerza obiadowego czy kubka do kawy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2550 dni temu
    Kółka wycinamy o średnicy mniej więcej 22-24 cm.
  • Magda Magda
    2564 dni temu
    Od 2 lat na Boże Narodzenie piekę to ciasto i zawsze pierwsze znika, jest przepyszne.

    odpowiedz

  • ANNA ANNA
    3285 dni temu
    JAK USTAWIĆ PIEKARNK?????????? GÓRA DÓŁ ? MOŻE TERMOOBIEG SKORO JEDNOCZEŚNIE 2 BLACHY WKŁADAMY????????????????????????????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3285 dni temu
    Anno, grzanie ustawiamy na górę-dół.
  • Gość Gość
    3584 dni temu
    ciasto przepyszne:) gorąco polecam

    odpowiedz

  • GrażkaGość GrażkaGość
    3614 dni temu
    Gościu od korekty... szkoda, że innych poprawiasz, a sam z błędami piszesz!!

    odpowiedz

  • ElmiraElmira ElmiraElmira
    3632 dni temu
    U nas wyszło na to, że to ciasto Noworoczne ;) Wyszło idealnie - To już nie pierwszy wypiek z CUKIERNIĄ LIDLA i z pewnością nie ostatni - Zawsze wszystko wychodzi :) Ps: znowu dodałam ziarenka z laski wanilii do kaszki manny ;p ale na następny raz chyba zacznę od kremu - niech sobie grzecznie czeka w lodówce na ciasto ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3641 dni temu
    Drogi Gościu, stopień skarmelizowania masy może wpłynąć na finalną konsystencję ciasta. jednak nie powinno to wpłynąć na smak ciasta :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3642 dni temu
    Tak się zastanawiam... piekłam dziś blaty 20minut i wcale nie są kruche. Może po bokach gdzie nie starczyło mi warstwy orzechowej to i owszem ale pod warstwą blaty są średnio miękkie. Chyba wina warstwy, bo w garnuszku nie skarmelizowala mi się tak dobrze jak w filmie instruktażowym i wsiakla w blaty... Czy to może bardzo wpłynąć na późniejszy efekt gdy posmaruje je masą? Może lepiej zrobić to dopiero w Wigilię jeżeli ciasto ma być na Boże Narodzenie. Proszę o pomoc:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3643 dni temu
    Mrs_UJ, do tego przepisu rekomendujemy normalne masło :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3643 dni temu
    Ciasto bardzo smaczne, nie jest za slodkie, orzechy z midem pycha :-) Trzymam w lodowce i krem jest dosc zwarty, mam wrazenie, ze krazki z ciasta po 3 dniach dalej lekko suche i nie do konca zmiekly. Ale tak czy siak zrobie na pewno jeszcze nieraz, bo pycha :-)

    odpowiedz

  • Mrs_UJ Mrs_UJ
    3644 dni temu
    Czy można użyć klarowanego masla, jeśli tak to w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3647 dni temu
    Drogi Gościu, średnica kółek to około 20-25 cm.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3648 dni temu
    Ciasto podobne do tego które rodzice zawsze robili na świeta jak byłam jeszcze dzieckiem i który chce w tym roku odświeżyć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3648 dni temu
    a jakiej wielkosci robić krązki ok.18cm?

    odpowiedz

  • Fanka Cukiernika Lidla Fanka Cukiernika Lidla
    3655 dni temu
    Właśnie w weekend przepis został wypróbowany. Ciasto genialne, super smaczne. Słodkie odpowiednio - choć ja dodałam trochę cukru waniliowego (robionego domowym sposobem). Polecam spróbować.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3655 dni temu
    Zrobiłam ciasto wg tego przepisu na przyjęcie MiKOŁAJOWE :) Wyszło b. dobrze:) Ciasto pyszne. Polecam zatem :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3656 dni temu
    Gościu, średnica kółek to około 20-25 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3656 dni temu
    jaka średnica jest tych krążków miodowych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3656 dni temu
    Makowcu, podana ilość cukru jest prawidłowa :)

    odpowiedz

  • Lidka Lidka
    3657 dni temu
    Najwidoczniej zwrot "za pomocą" jest tu podstawą wszystkich przepisów bo w sposobie wykonania zawijańca drożdżowego z migdałami również wszystko robi się "za pomocą". Ciasta wyglądają apetycznie i niezbyt skomplikowanie więc pewnie wypróbuję kilka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3657 dni temu
    Trzymałam się ściśle przepisu i dałam do kremu 25 g cukru. Dla mnie całość była wystarczająco słodka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2180 dni temu
    Krem wyszedł mi taki kaszkowy taki ma być? :(
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2176 dni temu
    Być może kasza została za słabo rozmiksowana. Krem ten jednak nie ma idealnie gładkiej konsystencji.
  • makowiec makowiec
    3658 dni temu
    Czy w kremie nie powinno być 125 g cukru zamiast 25 g? Wczoraj przyrządziłam krem i z podanych proporcji był za mało słodki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3661 dni temu
    Przepisy na pyszne (chyba, jeszcze nie próbowałam) ciasta. Tylko dlaczego korekta zapomniała, że w języku polskim mamy odmianę i "puściła" osiem rasy w tych krótkich przepisach "za pomocą", chociaż zgrabnie i poprawnie jest: noże, łyżką, wałkiem itd. No i to czarne tło - dla starych i ludzi kiepsko widzących - masakra

    odpowiedz

  • MonikaGość MonikaGość
    3661 dni temu
    Ciasto bardzo dobre, robię je od lat... a na górę upraszczam sobie i smaruję "Krówką" (z mleka skondensowanego słodzonego, albo gotową masę kupuję) i posypuję orzechami. Jest przepyszne... POLECAM

    odpowiedz

  • Gość(a) Gość(a)
    3662 dni temu
    Ciasto super, robię takie od lat i niezmiennie smakuje, choć do tej pory nie robiłam orzechowego wierzchu. Dla uproszczenia pracy ciasto piekę w całości w płaskiej prostokątnej blasze i po upieczeniu kroję na 3 części (duża oszczędność czasu). Wychodzi prostokątne, ale dla smaku nie ma to najmniejszego znaczenia. Dobre jest też z kremem cytrynowym - to wersja dla osób uciekających od nadmiaru słodyczy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3662 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za zwrócenie uwagi!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3663 dni temu
    Czy przypadkiem te 2 ostatnie zdania nie powinny byc na koncu- po ostatnim zdaniu- w przygotowywaniu CIASTA? Bo to mialoby sens. A tak, to wyglada na to, ze surowe blaty wkladamy do lodowki na cala noc- po co? (przelozone juz kremem), potem dajemy mase orzechowa i potem pieczemy........

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3276 dni temu
    Czyli jak ma byc
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3663 dni temu
    Ann, średnica kółek to około 20-25 cm. Drogi Gościu, możesz zastąpić krem z kaszy innym lubianym przez Ciebie kremem, jednak my rekomendujemy wypróbować przepis oryginalny - zapewniamy, że jest pyszny! Jeśli nie masz pod ręką cukru trzcinowego, możesz użyć zwykłego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3664 dni temu
    Może być dobre ciasto

    odpowiedz

  • ann ann
    3664 dni temu
    Jakiej średnicy jest naczynie od którego wycina Pan kółka? przypuszczam że to ważne - ciasto i inne składniki są wyliczone tak żeby wyszły 3 kółka ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3665 dni temu
    1. Czy może być jakiś inny krem zamiast tego z kaszy ? 2. Czy zamiast tego cukru trzcinowego może być zwykły?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!