Drożdżowy zawijaniec z migdałami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto drożdżowe

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko oraz drożdże. Delikatnie mieszamy tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. Wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, podsypując je mąką, do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Na koniec posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.

Nadzienie

Migdały i orzechy laskowe mielemy. Śmietankę z cukrem trzcinowym zagotowujemy i zalewamy nią orzechy. Dokładnie mieszamy. Nadzienie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy rulon i tniemy w paski o grubości 4-5 cm (w przekroju mają kształt ślimaka).

Ślimaki układamy jeden przy drugim w okrągłej formie (o średnicy 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Płatki migdałowe

Ciasto smarujemy rozpuszczonym miodem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 170°C (z termoobiegiem) przez 30-35 minut. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gosia Gosia
    1258 dni temu
    witam, Nasuwaja mi sie dwie uwagi: pod blaszke z osobnym dnem prosze na dno piekarnika podlozyc blaszke z woda. Miod wyplywa i zaczyna sie karmelizowac i weglic. I druga uwaga: przy termoobiegu ciasto od gory zaczyna sie mocniej przypiekac (rowniez przez miod) i powinno sie go przykryc papierem. Nastepnym razem, po ok 20 min, wlaczylabym pieczenie tylko od dolu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1353 dni temu
    Rant cukierniczy to blaszka tylko bez dna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć blaszki tortowej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1353 dni temu
    dziękuję, a już myslalam, że to miały być bułeczki ślimaczki :D to jeszcze mam pytanie co to jest ten rant cukierniczy i czy nie może być to zwyczajna blaszka tortowa? dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1353 dni temu
    spa, zdjęcie jest poprawne. Ślimaczka przykrywają płatki migdałowe, dlatego nie jest taki wyrazisty, jednak na brzegach ciasta da się go zauważyć :)

    odpowiedz

  • spa spa
    1353 dni temu
    czy to ciasto ze zdjęcia to na pewno to z przepisu? Z przepisu mi to wygląda na ślimaczki a na zdjęciu jest romalne ciasto z blachy

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram