Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko oraz drożdże. Delikatnie mieszamy tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. Wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, podsypując je mąką, do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Na koniec posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Nadzienie
Migdały i orzechy laskowe mielemy. Śmietankę z cukrem trzcinowym zagotowujemy i zalewamy nią orzechy. Dokładnie mieszamy. Nadzienie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy rulon i tniemy w paski o grubości 4-5 cm (w przekroju mają kształt ślimaka).
Ślimaki układamy jeden przy drugim w okrągłej formie (o średnicy 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Płatki migdałowe
Ciasto smarujemy rozpuszczonym miodem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 170°C (z termoobiegiem) przez 30-35 minut. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3568 dni temu
witam, Nasuwaja mi sie dwie uwagi: pod blaszke z osobnym dnem prosze na dno piekarnika podlozyc blaszke z woda. Miod wyplywa i zaczyna sie karmelizowac i weglic. I druga uwaga: przy termoobiegu ciasto od gory zaczyna sie mocniej przypiekac (rowniez przez miod) i powinno sie go przykryc papierem. Nastepnym razem, po ok 20 min, wlaczylabym pieczenie tylko od dolu.
odpowiedz
3663 dni temu
Rant cukierniczy to blaszka tylko bez dna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć blaszki tortowej :)
odpowiedz
3663 dni temu
dziękuję, a już myslalam, że to miały być bułeczki ślimaczki :D to jeszcze mam pytanie co to jest ten rant cukierniczy i czy nie może być to zwyczajna blaszka tortowa? dziękuję
odpowiedz
3663 dni temu
spa, zdjęcie jest poprawne. Ślimaczka przykrywają płatki migdałowe, dlatego nie jest taki wyrazisty, jednak na brzegach ciasta da się go zauważyć :)
odpowiedz
3663 dni temu
czy to ciasto ze zdjęcia to na pewno to z przepisu? Z przepisu mi to wygląda na ślimaczki a na zdjęciu jest romalne ciasto z blachy
odpowiedz