Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) 

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Na patelnię wlewamy ⅔ miodu, na wolnym ogniu odparowujemy go przez ok. 5-7 minut. Gdy miód zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól, cukier waniliowy (zajrzyj do triku Pawła Małeckiego, jak zrobić domowy cukier waniliowy), dodajemy zimne, pokrojone masło i wystudzony, odparowany miód. Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki. Na końcu szybkimi ruchami zagniatamy ciasto na jednolitą masę (niezbyt długo).

Krok 2: Formujemy ciasteczka  

Z zagniecionego ciasta formujemy walec o długości ok. 15 cm, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 60 minut. Zamarznięte ciasto wykładamy, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok. 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 11-12 minut. Obserwujemy ciasteczka, powinny mieć złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gos Gos
    240 dni temu
    Ile mniej więcej ciastek wyjdzie z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    240 dni temu
    Około 40 :)

  • 242 dni temu
    czy mozna zrobic te ciasteczka z innym miodem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    241 dni temu
    Oczywiście :)
  • Asia Asia
    290 dni temu
    Ja chyba zrobie Kruche Miodowe Ciasteczka:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    479 dni temu
    Ile soli? Nie ma jej w skladnikach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    479 dni temu
    Soli dodajemy, dosłownie szczyptę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram