Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Na patelnię wlewamy ⅔ miodu, na wolnym ogniu odparowujemy go przez ok. 5-7 minut. Gdy miód zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól, cukier waniliowy (zajrzyj do triku Pawła Małeckiego, jak zrobić domowy cukier waniliowy), dodajemy zimne, pokrojone masło i wystudzony, odparowany miód. Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki. Na końcu szybkimi ruchami zagniatamy ciasto na jednolitą masę (niezbyt długo).
Krok 2: Formujemy ciasteczka
Z zagniecionego ciasta formujemy walec o długości ok. 15 cm, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 60 minut. Zamarznięte ciasto wykładamy, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok. 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 11-12 minut. Obserwujemy ciasteczka, powinny mieć złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Kutia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1735 dni temu
Jak długo można je przechowywać? W lodówce czy w słoiku wystarczy?
odpowiedz
1455 dni temu
W brzuszku najlepiej.
1756 dni temu
mam zamiar je jutro zrobić ale trochę obawiam się tego podgrzewania miodu ... nigdy tego nie robiłam i boję się że mi się do patelni przylepi :/ czy w rondelku też można?
odpowiedz
1754 dni temu
Oczywiście, można w rondelku. Pamiętaj, by kontrolować miód w trakcie podgrzewania i od czasu do czas pomieszać drewnianą łyżką :)
2067 dni temu
Na patelnie wlewamy 2/3 miodu...a co z reszta? Bo studzi mi sie wlasnie odparowany miod a ja sie zastanawiam, w ktorym momencie mam dodac reszte :)
odpowiedz
2067 dni temu
Chyba zalaplem ;) reszte podgrzewamy i smarujemy nim ciastka - brawo Ja!
2067 dni temu
Resztą miodu smarujemy ciasteczka przed pieczeniem-podaliśmy tę informację w drugim kroku: "Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami."
2548 dni temu
Ile mniej więcej ciastek wyjdzie z tego przepisu?
odpowiedz
2548 dni temu
Około 40 :)
2549 dni temu
czy mozna zrobic te ciasteczka z innym miodem?
odpowiedz
2549 dni temu
Oczywiście :)
2598 dni temu
Ja chyba zrobie Kruche Miodowe Ciasteczka:)
odpowiedz
2787 dni temu
Ile soli? Nie ma jej w skladnikach
odpowiedz
2787 dni temu
Soli dodajemy, dosłownie szczyptę :)
zobacz wszystkie