Kruche miodowe ciasteczka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) 

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Na patelnię wlewamy ⅔ miodu, na wolnym ogniu odparowujemy go przez ok. 5-7 minut. Gdy miód zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól, cukier waniliowy (zajrzyj do triku Pawła Małeckiego, jak zrobić domowy cukier waniliowy), dodajemy zimne, pokrojone masło i wystudzony, odparowany miód. Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki. Na końcu szybkimi ruchami zagniatamy ciasto na jednolitą masę (niezbyt długo).

Krok 2: Formujemy ciasteczka  

Z zagniecionego ciasta formujemy walec o długości ok. 15 cm, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 60 minut. Zamarznięte ciasto wykładamy, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok. 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 11-12 minut. Obserwujemy ciasteczka, powinny mieć złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    1735 dni temu
    Jak długo można je przechowywać? W lodówce czy w słoiku wystarczy?

    odpowiedz

  • Paweł to Gość Paweł to Gość
    1455 dni temu
    W brzuszku najlepiej.
  • Kasia Kasia
    1756 dni temu
    mam zamiar je jutro zrobić ale trochę obawiam się tego podgrzewania miodu ... nigdy tego nie robiłam i boję się że mi się do patelni przylepi :/ czy w rondelku też można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1754 dni temu
    Oczywiście, można w rondelku. Pamiętaj, by kontrolować miód w trakcie podgrzewania i od czasu do czas pomieszać drewnianą łyżką :)
  • Jaromir Jaromir
    2067 dni temu
    Na patelnie wlewamy 2/3 miodu...a co z reszta? Bo studzi mi sie wlasnie odparowany miod a ja sie zastanawiam, w ktorym momencie mam dodac reszte :)

    odpowiedz

  • Jaromir Jaromir
    2067 dni temu
    Chyba zalaplem ;) reszte podgrzewamy i smarujemy nim ciastka - brawo Ja!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2067 dni temu
    Resztą miodu smarujemy ciasteczka przed pieczeniem-podaliśmy tę informację w drugim kroku: "Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami."
  • Gos Gos
    2548 dni temu
    Ile mniej więcej ciastek wyjdzie z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2548 dni temu
    Około 40 :)

  • 2549 dni temu
    czy mozna zrobic te ciasteczka z innym miodem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2549 dni temu
    Oczywiście :)
  • Asia Asia
    2598 dni temu
    Ja chyba zrobie Kruche Miodowe Ciasteczka:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2787 dni temu
    Ile soli? Nie ma jej w skladnikach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2787 dni temu
    Soli dodajemy, dosłownie szczyptę :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!