
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Na patelnię wlewamy ⅔ miodu, na wolnym ogniu odparowujemy go przez ok. 5-7 minut. Gdy miód zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól, cukier waniliowy (zajrzyj do triku Pawła Małeckiego, jak zrobić domowy cukier waniliowy), dodajemy zimne, pokrojone masło i wystudzony, odparowany miód. Za pomocą noża siekamy wszystkie składniki. Na końcu szybkimi ruchami zagniatamy ciasto na jednolitą masę (niezbyt długo).
Krok 2: Formujemy ciasteczka
Z zagniecionego ciasta formujemy walec o długości ok. 15 cm, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 60 minut. Zamarznięte ciasto wykładamy, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok. 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 11-12 minut. Obserwujemy ciasteczka, powinny mieć złoty kolor.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
2045 dni temu
Jak długo można je przechowywać? W lodówce czy w słoiku wystarczy?
Odpowiedz
1765 dni temu
W brzuszku najlepiej.
2066 dni temu
mam zamiar je jutro zrobić ale trochę obawiam się tego podgrzewania miodu ... nigdy tego nie robiłam i boję się że mi się do patelni przylepi :/ czy w rondelku też można?
Odpowiedz
2064 dni temu
Oczywiście, można w rondelku. Pamiętaj, by kontrolować miód w trakcie podgrzewania i od czasu do czas pomieszać drewnianą łyżką :)
2377 dni temu
Na patelnie wlewamy 2/3 miodu...a co z reszta? Bo studzi mi sie wlasnie odparowany miod a ja sie zastanawiam, w ktorym momencie mam dodac reszte :)
Odpowiedz
2377 dni temu
Chyba zalaplem ;) reszte podgrzewamy i smarujemy nim ciastka - brawo Ja!
2377 dni temu
Resztą miodu smarujemy ciasteczka przed pieczeniem-podaliśmy tę informację w drugim kroku: "Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka smarujemy resztą podgrzanego miodu i posypujemy posiekanymi migdałami."
2857 dni temu
Ile mniej więcej ciastek wyjdzie z tego przepisu?
Odpowiedz
2857 dni temu
Około 40 :)
2859 dni temu
czy mozna zrobic te ciasteczka z innym miodem?
Odpowiedz
2859 dni temu
Oczywiście :)
2908 dni temu
Ja chyba zrobie Kruche Miodowe Ciasteczka:)
Odpowiedz
3096 dni temu
Ile soli? Nie ma jej w skladnikach
Odpowiedz
3096 dni temu
Soli dodajemy, dosłownie szczyptę :)
zobacz wszystkie