Kruche ciasteczka z herbatą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Herbatę rozcieramy w moździerzu na pyłek.

Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki razem z herbatą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym lekko mąką i wykrawamy ciasteczka.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Gdy ciasteczka zaczną się rumienić, wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy na kratkę, żeby ostygły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Aneta Aneta
    2797 dni temu
    Pycha! Super przepis dla mojej alergiczki, która nie może jajek i mleka :) zajada ze smakiem (ja też ;) )

    odpowiedz

  • Lenora Lenora
    2849 dni temu
    W smaku super! Dodaję do ulubionych!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2965 dni temu
    zbyt herbaciane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3083 dni temu
    Milką , tak smacznych ciasteczek jeszcze nie jadłam . Super, super, super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3083 dni temu
    Cieszymy się bardzo!
  • Gość Gość
    3189 dni temu
    Mam pytanie, czy 12 porcji oznacza 12 ciastek? Bo czasem nie jest to równoznaczne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3188 dni temu
    Około 12 sztuk, ale to wszystko zależy od tego, jakiej wielkości ciasta zrobisz :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3697 dni temu
    Sylwio, jeśli ciasteczka znikną, mamy nadzieję, że sięgniesz po kolejny przepis z Cukierni Lidla! :)

    odpowiedz

  • SylwiaSylwiaGość SylwiaSylwiaGość
    3697 dni temu
    ciastka wyszły tak pyszne, że nie wiem czy dotrwają do moich Imienin ;) również użyłam earl grey

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3943 dni temu
    Drogi gości, na pewno w tym przepisie nie ma jajek :)

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    2799 dni temu
    I suuuuper :) takiego przepisu szukałam dla mojej alergiczne :) :* dziękuję :) jutro pieczemy świąteczne ciasteczka :)
  • Gość Gość
    3944 dni temu
    nie ma błędu w tym przepisie? na pewno nie dodaje się żadnego jajka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3944 dni temu
    Cieszymy się, że przepis przypadł Twojej rodzinie do gustu :)

    odpowiedz

  • Екатерина Стрелка Екатерина Стрелка
    3944 dni temu
    Razem ze swoimi dzieciaczkami zrobiliśmy ciasteczka z tego przepisu i wyszły wyśmienite, jedyne czego nie dodaliśmy to herbaty. Przepis zagości u nas na stałe, gdyż ciasteczka były pochłaniane jak świeże bułeczki.

    odpowiedz

  • MagdaBW MagdaBW
    3949 dni temu
    Zrobiłam i polecam , bardzo szybkie w wykonaniu, wychodza pyszne. Użyłam herbaty Earl Gray :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3950 dni temu
    Magdo, możesz użyć margaryny. Jednak musisz pamiętać, że wpłynie ona na walory smakowe ciastek oraz na ich ładny kształt.

    odpowiedz

  • MagdaBW MagdaBW
    3950 dni temu
    Czy można uzyć margaryny zamiast masła?

    odpowiedz

  • Gość: Gość:
    3973 dni temu
    Ciasteczka pyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Ja dodałem łyżeczkę cynamonu.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4040 dni temu
    ja robiłam z herbatą Lipton w trójkątnych torebkach, ale nie pamiętam jaki smak (chyba malina z owocem granatu) - polecam bardzo gorąco!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4053 dni temu
    Super, że masz takiego dzielnego pomocnika w kuchni. Może następnym razem wypróbujecie przepis na chrupiące ciasteczka czekoladowe? #

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4053 dni temu
    Zrobiłam z synkiem ciasteczka tyle że bez herbaty i z grubym cukrem na górze-pyszne :-) polecam robić troche grubsze :-). Smacznego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4083 dni temu
    Do ciasteczek bardzo dobrze sprawdzają się herbaty aromatyzowane, np. Earl Grey

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4084 dni temu
    Czy ma znaczenie rodzaj herbaty?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!