
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Herbatę rozcieramy w moździerzu na pyłek.
Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki razem z herbatą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym lekko mąką i wykrawamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Gdy ciasteczka zaczną się rumienić, wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy na kratkę, żeby ostygły.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Butter chicken
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Chlebek bananowy
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (23)
3043 dni temu
Pycha! Super przepis dla mojej alergiczki, która nie może jajek i mleka :) zajada ze smakiem (ja też ;) )
odpowiedz
3094 dni temu
W smaku super! Dodaję do ulubionych!
odpowiedz
3210 dni temu
zbyt herbaciane
odpowiedz
3328 dni temu
Milką , tak smacznych ciasteczek jeszcze nie jadłam . Super, super, super.
odpowiedz
3328 dni temu
Cieszymy się bardzo!
3434 dni temu
Mam pytanie, czy 12 porcji oznacza 12 ciastek? Bo czasem nie jest to równoznaczne :)
odpowiedz
3433 dni temu
Około 12 sztuk, ale to wszystko zależy od tego, jakiej wielkości ciasta zrobisz :)
3942 dni temu
Sylwio, jeśli ciasteczka znikną, mamy nadzieję, że sięgniesz po kolejny przepis z Cukierni Lidla! :)
odpowiedz
3942 dni temu
ciastka wyszły tak pyszne, że nie wiem czy dotrwają do moich Imienin ;) również użyłam earl grey
odpowiedz
4188 dni temu
Drogi gości, na pewno w tym przepisie nie ma jajek :)
odpowiedz
3045 dni temu
I suuuuper :) takiego przepisu szukałam dla mojej alergiczne :) :* dziękuję :) jutro pieczemy świąteczne ciasteczka :)
4189 dni temu
nie ma błędu w tym przepisie? na pewno nie dodaje się żadnego jajka?
odpowiedz
4189 dni temu
Cieszymy się, że przepis przypadł Twojej rodzinie do gustu :)
odpowiedz
4190 dni temu
Razem ze swoimi dzieciaczkami zrobiliśmy ciasteczka z tego przepisu i wyszły wyśmienite, jedyne czego nie dodaliśmy to herbaty. Przepis zagości u nas na stałe, gdyż ciasteczka były pochłaniane jak świeże bułeczki.
odpowiedz
4194 dni temu
Zrobiłam i polecam , bardzo szybkie w wykonaniu, wychodza pyszne. Użyłam herbaty Earl Gray :)
odpowiedz
4195 dni temu
Magdo, możesz użyć margaryny. Jednak musisz pamiętać, że wpłynie ona na walory smakowe ciastek oraz na ich ładny kształt.
odpowiedz
4195 dni temu
Czy można uzyć margaryny zamiast masła?
odpowiedz
4218 dni temu
Ciasteczka pyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Ja dodałem łyżeczkę cynamonu.
odpowiedz
4285 dni temu
ja robiłam z herbatą Lipton w trójkątnych torebkach, ale nie pamiętam jaki smak (chyba malina z owocem granatu) - polecam bardzo gorąco!!!
odpowiedz
4298 dni temu
Super, że masz takiego dzielnego pomocnika w kuchni. Może następnym razem wypróbujecie przepis na chrupiące ciasteczka czekoladowe? #
odpowiedz
4298 dni temu
Zrobiłam z synkiem ciasteczka tyle że bez herbaty i z grubym cukrem na górze-pyszne :-) polecam robić troche grubsze :-). Smacznego
odpowiedz
4328 dni temu
Do ciasteczek bardzo dobrze sprawdzają się herbaty aromatyzowane, np. Earl Grey
odpowiedz
4329 dni temu
Czy ma znaczenie rodzaj herbaty?
odpowiedz
zobacz wszystkie