Czekoladowe babeczki wielkanocne

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy mleko, oliwę i jaja. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy 20 min. w temp. 200°C. Babeczki studzimy.

Krem

Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Masło miksujemy na puszystą masę, cały czas mieszają przesiewamy cukier puder, kakao i dodajemy stopniowo czekoladę. Krem umieszczamy w worku cukierniczym i zdobimy babeczki. Dekorujemy startą (na tarce o grubych oczkach) czekoladą oraz orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    1168 dni temu
    Czy wiecie , że mi to w ogóle nie wyszło głupie jakieś

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1168 dni temu
    Co konkretnie się nie udało? Chętnie pomożemy. :)
  • Gość Gość
    1168 dni temu
    Wiem mi też nie wyszło, ale głupie to mało powiedziane według mnie jest beznadziejne
  • Gość Gość
    1168 dni temu
    Po upieczeniu całe się rozlazły na boki i były nie dobre
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1168 dni temu
    Przy następnej próbie pieczenia sprawdź, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy, można wyciągać je z piekarnika. Ważne też, by dokładnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki na pierwszym etapie przygotowywania babeczek.
  • Gość Gość
    2755 dni temu
    Nie wyszły mi a w środku są surowe może to przez olej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2754 dni temu
    Babeczki pieczemy tak długo, aż ciasto nie będzie surowe.
  • Asia Asia
    1499 dni temu
    Ja piekę w 180 st przez 20-25 min., wydaje mi się że 200 st to za dużo Asia
  • Gość Gość
    2846 dni temu
    Czy można dodać olej zamiast oliwy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2951 dni temu
    dziękuję ślicznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2951 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2951 dni temu
    Może być mąka typu 450?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2973 dni temu
    Drogi Gościu, możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2975 dni temu
    Po co skoro w mikrofali bardzo dobrze sie rozpuściła ? Pysze babeczki, polecam !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2976 dni temu
    Czy czekoladę do kremu można rozpuścić w kąpieli wodnej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2990 dni temu
    Udało się schłodzić :) babeczki są pyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2990 dni temu
    Drogi Gościu, schłodzenie na pewno trochę utrwali jego strukturę, jednak krem nie powinien być rzadki, po ubiciu ma on zwięzłą formułę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2991 dni temu
    krem wyszedł rzadki... czy jak włożę do lodówki to coś pomoże? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2991 dni temu
    Gościu, można :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2991 dni temu
    czy oliwę można zastapić olejem rzepakowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2991 dni temu
    Drogi Gościu, Paweł Małecki użył mniejszych foremek, ale nic się nie stanie, jeśli Ty wybierzesz większe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2991 dni temu
    Jaka wielkość foremek normalne na babeczki czy na takie mini?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2994 dni temu
    Aniu, kremem smarujemy wierzch babeczek.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2994 dni temu
    A co robimy z tym kremem? Do środka czy na zewnątrz smarujemy babeczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2995 dni temu
    Makowiec, do foremek na muffiny. Możesz też użyć foremek na babeczki.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    2996 dni temu
    Czy ciasto przekładamy do foremek na muffiny czy do foremek na tartaletki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!