Czekoladowe babeczki wielkanocne

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy mleko, oliwę i jaja. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy 20 min. w temp. 200°C. Babeczki studzimy.

Krem

Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Masło miksujemy na puszystą masę, cały czas mieszają przesiewamy cukier puder, kakao i dodajemy stopniowo czekoladę. Krem umieszczamy w worku cukierniczym i zdobimy babeczki. Dekorujemy startą (na tarce o grubych oczkach) czekoladą oraz orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    1734 dni temu
    Czy wiecie , że mi to w ogóle nie wyszło głupie jakieś

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1734 dni temu
    Co konkretnie się nie udało? Chętnie pomożemy. :)
  • Gość Gość
    1734 dni temu
    Wiem mi też nie wyszło, ale głupie to mało powiedziane według mnie jest beznadziejne
  • Gość Gość
    1734 dni temu
    Po upieczeniu całe się rozlazły na boki i były nie dobre
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1734 dni temu
    Przy następnej próbie pieczenia sprawdź, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy, można wyciągać je z piekarnika. Ważne też, by dokładnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki na pierwszym etapie przygotowywania babeczek.
  • Gość Gość
    3321 dni temu
    Nie wyszły mi a w środku są surowe może to przez olej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3320 dni temu
    Babeczki pieczemy tak długo, aż ciasto nie będzie surowe.
  • Asia Asia
    2065 dni temu
    Ja piekę w 180 st przez 20-25 min., wydaje mi się że 200 st to za dużo Asia
  • Gość Gość
    3411 dni temu
    Czy można dodać olej zamiast oliwy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3517 dni temu
    dziękuję ślicznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3517 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3517 dni temu
    Może być mąka typu 450?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3539 dni temu
    Drogi Gościu, możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3541 dni temu
    Po co skoro w mikrofali bardzo dobrze sie rozpuściła ? Pysze babeczki, polecam !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3541 dni temu
    Czy czekoladę do kremu można rozpuścić w kąpieli wodnej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3556 dni temu
    Udało się schłodzić :) babeczki są pyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3556 dni temu
    Drogi Gościu, schłodzenie na pewno trochę utrwali jego strukturę, jednak krem nie powinien być rzadki, po ubiciu ma on zwięzłą formułę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3556 dni temu
    krem wyszedł rzadki... czy jak włożę do lodówki to coś pomoże? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3556 dni temu
    Gościu, można :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3557 dni temu
    czy oliwę można zastapić olejem rzepakowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3557 dni temu
    Drogi Gościu, Paweł Małecki użył mniejszych foremek, ale nic się nie stanie, jeśli Ty wybierzesz większe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3557 dni temu
    Jaka wielkość foremek normalne na babeczki czy na takie mini?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3560 dni temu
    Aniu, kremem smarujemy wierzch babeczek.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3560 dni temu
    A co robimy z tym kremem? Do środka czy na zewnątrz smarujemy babeczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3561 dni temu
    Makowiec, do foremek na muffiny. Możesz też użyć foremek na babeczki.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3562 dni temu
    Czy ciasto przekładamy do foremek na muffiny czy do foremek na tartaletki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Babeczki wielkanocne – poznaj wypróbowany przepis na ukochane świąteczne wypieki!

Jakie ciasta kojarzą Ci się z Wielkanocą? Pewnie mazurek, być może drożdżówka z kruszonką czy sernik. Czy o czymś nie zapomnieliśmy? Do grona najpopularniejszych słodkich przysmaków związanych z tym świętem należą babeczki wielkanocne. Te oczywiście występują w wielu wariantach smakowych. Najczęściej spotykane na świątecznych stołach babeczki wielkanocne to m.in. babeczki cytrynowe, jogurtowe czy kajmakowe. Miłością ze strony smakoszy cieszą się też babeczki kakaowe. Mogą być zdobione owocami, takimi jak śliwki czy maliny, jak również występować z kawałkami czekolady, orzeszkami lub z kremowymi polewami.

Mówiąc o bogatym zróżnicowaniu babeczek wielkanocnych, trzeba wspomnieć o ich rozmiarach. To zarówno imponujące, pełnoprawne babki, jak i apetyczne mini babeczki, określane również jako muffinki. W naszym przepisie – a dokładniej przepisie Pawła Małeckiego – skupiamy się właśnie na tych niewielkich mini babeczkach wielkanocnych, które nie tylko doskonale smakują, lecz również prezentują się z niesamowitą gracją wśród innych wykwintnych dań. Ich niezwykły smak wynika ze starannego doboru składników – kakao idealnie współgra w nich z mlekiem i wysokiej jakości mąką. Na niezwykłość doznań smakowych wpływa dodatkowo krem – składa się on z cukru pudru i rozpływającej się w ustach mlecznej czekolady. Puszyste babeczki wielkanocne czarują jeszcze jeden ze zmysłów – wzrok. To już zasługa dekoracji, w której czekolada mleczna z orzechami włoskimi tworzy bardzo estetyczne zestawienie!

Dlaczego nasze szybkie babeczki czekoladowe to taki oryginalny i sprawdzony pomysł? Choćby dlatego, że stanowią ciekawą alternatywę dla większych ciast. To niezobowiązujące pyszności „na raz”! Wspomnieliśmy, że mini babeczki wielkanocne niekiedy nazywa się muffinami. W tym miejscu pragniemy jednak podkreślić pewną różnicę dzielącą oba typy słodkich wypieków. Babeczki wielkanocne uchodzą za wypieki o wiele delikatniejsze, cechujące się też wyższym stopniem uniwersalności kulinarnej – z łatwością dopasujesz do nich polewę lub posypkę. Muffinki z kolei to ciasta nieco cięższe, o bardziej zwartej strukturze. Są zatem twardsze od naszych szybkich babeczek wielkanocnych, co oczywiście może odpowiadać niektórym osobom. Nie zdziw się jednak, kiedy wertując różnorodne przepisy, przekonasz się, że oba terminy, babeczki i muffinki, bywają stosowane zamiennie! Teraz czas na crème de la crème, a więc omówienie poszczególnych elementów przepisu na czekoladowe babeczki wielkanocne tak, aby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości.

Czekoladowe babeczki wielkanocne – szybki przepis, który nie zawodzi!

Zanim przejdziesz do realizacji przepisu na mini babeczki wielkanocne, znajdź wśród naczyń kuchennych dwie miski, jedną dużą oraz drugą nieco mniejszą. Czas przejść do działania!

  1. W pierwszej umieść i dokładnie wymieszaj wybrane składniki mini babeczek z przepisu – cukier, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, by była to mąka pszenna typu 650. Dlaczego właśnie ten rodzaj polecamy najbardziej? To mąka o wysokiej zawartości glutenu, który wpływa na puszystość wypieku. To właśnie dzięki niej będziesz w stanie upiec idealnie puszyste babeczki czekoladowe. Ewentualnie możesz zastąpić ją mąką typu 400 bądź 450, która również bardzo dobrze nadaje się do delikatnych wypieków. Pewne modyfikacje możesz zastosować również w odniesieniu do innych składników. Proszek do pieczenia masz prawo w razie jego nagłego braku zastąpić sodą oczyszczoną. Pamiętaj jednak, by wykorzystać jej o 4 gram mniej od podanej ilości proszku do pieczenia.
  2. W drugim naczyniu połącz ze sobą jajka, oliwę z oliwek oraz mleko. Nie poddawaj się również wtedy, gdy przekonasz się, że w Twojej kuchni zabrakło oliwy z oliwek. Możesz zastąpić ją innym tłuszczem, choćby olejem czy masłem. Pewnych wątpliwości może nastręczać również dobór kakao. My radzimy wykorzystać do mini babeczek wielkanocnych kakao ekstra ciemne.
  3. Zawartość jednego i drugiego naczynia musisz połączyć i dokładnie wymieszać, a następnie – zgodnie z instrukcją Pawła Małeckiego – umieścić w foremkach pokrytych masłem i piec w piekarniku przez 20 minut w 200°C. Co możemy dodać w tej kwestii? Przygotowując wielkanocne babeczki, możesz skorzystać z różnego rodzaju foremek. Te występują zarówno w formie silikonowej, jak i metalowej. Niezależnie od tego, których użyjesz, wszystko pójdzie zgodnie z planem. Pamiętaj jednak, że metalowe foremki musisz dokładnie nasmarować tłuszczem oraz obsypać mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Możesz też użyć papieru do pieczenia. Dobry pomysł to również użycie gotowych papilotek.
  4. Czym musisz zająć się dalej, zgodnie z przepisem na mini babeczki? Oczywiście kremem! Powstaje on z połączenia cukru pudru, czekolady mlecznej, kakao i masła. W naszej instrukcji zalecamy rozpuszczenie czekolady mlecznej w kuchence mikrofalowej. Co jednak, jeśli nie posiadasz takiego sprzętu w swojej kuchni? Spokojnie – czekoladę równie dobrze możesz roztopić w rondelku. Klasycznie – mieszając cały czas, żeby jej nie przypalić – lub metodą tzw. kąpieli wodnej. Włóż więc większe naczynie z czekoladą do garnka wypełnionego wrzątkiem. Przygotowując pyszny krem do mini babeczek wielkanocnych, możesz oczywiście eksperymentować w doborze czekolady. Może masz ochotę na polewę z białej czekolady? Lub czekolady gorzkiej z ciekawymi dodatkami? Postaw na to, co lubisz. Bez względu na wybór kremu do kakaowej babeczki pamiętaj, że do polewy musisz zmiksować masło, a następnie stopniowo przesiewać do niej cukier puder i kakao, powoli dolewając roztopioną czekoladę. Jak możesz przeczytać w naszym przepisie, gotowy krem kakaowo-czekoladowy trzeba umieścić w specjalnym worku cukierniczym, nazywanym też cukierniczym rękawem. Ten specjalistyczny cukierniczy gadżet znacząco ułatwi Ci ozdobione pysznych babeczek do koszyczka wielkanocnego. Oczywiście poradzisz sobie również bez niego, nakładając krem na babeczki z wykorzystaniem szpatułki lub łyżeczki.
  5. Po pokryciu babeczek kremem musisz jeszcze zadbać o posypkę. Sugerowaliśmy wykorzystanie do tego celu startej czekolady oraz orzechów włoskich. Oczywiście w tej kwestii również masz pewną dowolność. Zamiast orzechów włoskich możesz na przykład sięgnąć po orzeszki ziemne, laskowe, pistacje czy migdały. W roli garnirunku mini babeczek wielkanocnych sprawdzi się też cukier puder czy kolorowa posypka. A może zdecydujesz się na wiórki czekoladowe w różnych kolorach? Biała, gorzka i mleczna czekolada stworzą bardzo udaną kompozycję. A jeśli masz inny pomysł na ciekawą dekorację, koniecznie przetestuj go na pysznych babeczkach wielkanocnych!       

Apetyczne babeczki do święconki… i nie tylko!     

Przygotowane zgodnie z przepisem Pawła Małeckiego małe babeczki z pewnością zrobią furorę na wielkanocnym stole. Pamiętaj również, że znakomicie sprawdzą się jako babeczki do święconki, niesione w koszyczku wraz z innymi świątecznymi specjałami. Jeśli pragniesz upiec przepyszne, a przy tym estetyczne babeczki do koszyczka (albo po prostu babeczki na wielkanocny stół), możesz wypróbować różne przepisy. Różnorodność z pewnością docenią najmłodsi członkowie rodziny! Jakie propozycje z tej smakowitej kategorii poleca Kuchnia Lidla? Gdy szukasz czegoś o wyjątkowo wiosennym charakterze, postaw na babeczki jogurtowe z owocami przepisu Pawła Małeckiego, których smak podkreśla pyszna biała czekolada. Inny nietuzinkowy przepis na małe babeczki to babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym i dodatkiem powideł śliwkowych. Koniecznie zajrzyj też do przepisu na babeczki marmurkowe z czekoladą. Ich niecodzienny charakter podkreślają drażetki czekoladowe oraz krem na bazie serka śmietankowego. To kolejna kategoria babeczek wielkanocnych, które zachwycają swoim estetycznym wyglądem! Jeśli podobnie jak my kochasz babeczki czekoladowe, podrzucimy Ci jeszcze jedną inspirację – babeczki z suszoną żurawiną, dwoma rodzajami czekolady oraz urokliwą dekoracją z prażonymi orzechami laskowymi i patyczkami czekoladowymi.

Z pewnością masz już swój ulubiony przepis na babeczki do koszyczka. Ale czy wiesz, że mini babka wielkanocna nie musi być słodka? Wśród propozycji Kuchni Lidla znajdziesz wyśmienite babki wielkanocne w wytrawnej odsłonie! Kinga Paruzel dzieli się swoim sprawdzonym pomysłem na wielkanocne babeczki śniadaniowe z kremem koperkowym z czosnkiem oraz kremem chrzanowym. Te przepyszne babeczki do święconki (bo przecież możesz je wykorzystać do tego celu) powstają z tak doborowych składników, jak ser cheddar, pomidor suszony, cebula i szpinak baby. A to gwarantuje obfitość fascynujących doznań smakowych!

Koniecznie wypróbuj podany przepis babeczki wielkanocne czekoladowe i przekonaj się, czemu nasi sympatycy uważają je za tak wyjątkowe. Pokochaj je, ale lepiej się do nich nie przyzwyczajaj. Mamy bowiem pewność, że jeśli zagoszczą na świątecznym stole, z pewnością nie zrobią tego na długo!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!