Czekoladowe babeczki wielkanocne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy mleko, oliwę i jaja. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy 20 min. w temp. 200°C. Babeczki studzimy.

Krem

Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Masło miksujemy na puszystą masę, cały czas mieszają przesiewamy cukier puder, kakao i dodajemy stopniowo czekoladę. Krem umieszczamy w worku cukierniczym i zdobimy babeczki. Dekorujemy startą (na tarce o grubych oczkach) czekoladą oraz orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    895 dni temu
    Nie wyszły mi a w środku są surowe może to przez olej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    894 dni temu
    Babeczki pieczemy tak długo, aż ciasto nie będzie surowe.
  • Gość Gość
    986 dni temu
    Czy można dodać olej zamiast oliwy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1091 dni temu
    dziękuję ślicznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1091 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1091 dni temu
    Może być mąka typu 450?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1113 dni temu
    Drogi Gościu, możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1115 dni temu
    Po co skoro w mikrofali bardzo dobrze sie rozpuściła ? Pysze babeczki, polecam !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1116 dni temu
    Czy czekoladę do kremu można rozpuścić w kąpieli wodnej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1130 dni temu
    Udało się schłodzić :) babeczki są pyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1131 dni temu
    Drogi Gościu, schłodzenie na pewno trochę utrwali jego strukturę, jednak krem nie powinien być rzadki, po ubiciu ma on zwięzłą formułę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    krem wyszedł rzadki... czy jak włożę do lodówki to coś pomoże? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1131 dni temu
    Gościu, można :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    czy oliwę można zastapić olejem rzepakowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1131 dni temu
    Drogi Gościu, Paweł Małecki użył mniejszych foremek, ale nic się nie stanie, jeśli Ty wybierzesz większe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    Jaka wielkość foremek normalne na babeczki czy na takie mini?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1134 dni temu
    Aniu, kremem smarujemy wierzch babeczek.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1134 dni temu
    A co robimy z tym kremem? Do środka czy na zewnątrz smarujemy babeczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1135 dni temu
    Makowiec, do foremek na muffiny. Możesz też użyć foremek na babeczki.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1136 dni temu
    Czy ciasto przekładamy do foremek na muffiny czy do foremek na tartaletki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram