
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy mleko, oliwę i jaja. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanych masłem foremek i pieczemy 20 min. w temp. 200°C. Babeczki studzimy.
Krem
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Masło miksujemy na puszystą masę, cały czas mieszają przesiewamy cukier puder, kakao i dodajemy stopniowo czekoladę. Krem umieszczamy w worku cukierniczym i zdobimy babeczki. Dekorujemy startą (na tarce o grubych oczkach) czekoladą oraz orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Mazurek migdałowo-kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.

Komentarze (26)
1168 dni temu
Czy wiecie , że mi to w ogóle nie wyszło głupie jakieś
odpowiedz
1168 dni temu
Co konkretnie się nie udało? Chętnie pomożemy. :)
1168 dni temu
Wiem mi też nie wyszło, ale głupie to mało powiedziane według mnie jest beznadziejne
1168 dni temu
Po upieczeniu całe się rozlazły na boki i były nie dobre
1168 dni temu
Przy następnej próbie pieczenia sprawdź, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po nakłuciu ciasta patyczek będzie suchy, można wyciągać je z piekarnika. Ważne też, by dokładnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki na pierwszym etapie przygotowywania babeczek.
2755 dni temu
Nie wyszły mi a w środku są surowe może to przez olej
odpowiedz
2754 dni temu
Babeczki pieczemy tak długo, aż ciasto nie będzie surowe.
1499 dni temu
Ja piekę w 180 st przez 20-25 min., wydaje mi się że 200 st to za dużo Asia
2846 dni temu
Czy można dodać olej zamiast oliwy
odpowiedz
2951 dni temu
dziękuję ślicznie
odpowiedz
2951 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
odpowiedz
2951 dni temu
Może być mąka typu 450?
odpowiedz
2973 dni temu
Drogi Gościu, możesz roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
odpowiedz
2975 dni temu
Po co skoro w mikrofali bardzo dobrze sie rozpuściła ? Pysze babeczki, polecam !
odpowiedz
2976 dni temu
Czy czekoladę do kremu można rozpuścić w kąpieli wodnej?
odpowiedz
2990 dni temu
Udało się schłodzić :) babeczki są pyszne!
odpowiedz
2990 dni temu
Drogi Gościu, schłodzenie na pewno trochę utrwali jego strukturę, jednak krem nie powinien być rzadki, po ubiciu ma on zwięzłą formułę.
odpowiedz
2991 dni temu
krem wyszedł rzadki... czy jak włożę do lodówki to coś pomoże? :(
odpowiedz
2991 dni temu
Gościu, można :)
odpowiedz
2991 dni temu
czy oliwę można zastapić olejem rzepakowym?
odpowiedz
2991 dni temu
Drogi Gościu, Paweł Małecki użył mniejszych foremek, ale nic się nie stanie, jeśli Ty wybierzesz większe.
odpowiedz
2991 dni temu
Jaka wielkość foremek normalne na babeczki czy na takie mini?
odpowiedz
2994 dni temu
Aniu, kremem smarujemy wierzch babeczek.
odpowiedz
2994 dni temu
A co robimy z tym kremem? Do środka czy na zewnątrz smarujemy babeczki?
odpowiedz
2995 dni temu
Makowiec, do foremek na muffiny. Możesz też użyć foremek na babeczki.
odpowiedz
2996 dni temu
Czy ciasto przekładamy do foremek na muffiny czy do foremek na tartaletki?
odpowiedz
zobacz wszystkie