![Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2da4baf39a91-d7e1ed287259-kw47-2023-pawel-malecki-sans-rival-czyli-przekladaniec-krolewski-z-pistacjami-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
- robota kuchennego z końcówką do ubijania
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę
- papier do pieczenia
- ołówek
- 2 blachy do pieczenia
- 2 rękawy cukiernicze
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby było miękkie w momencie użycia. Z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pistacje rozdrobnij w rozdrabniaczu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BEZĘ
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy robota kuchennego i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę, stopniowo dodając cukier.
KROK 2: ŁĄCZYMY BEZĘ Z MĄKĄ I CUKREM PUDREM
Do ubitej masy dodajemy mączkę ziemniaczaną i cukier puder przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
KROK 3: RYSUJEMY KOŁA BLATÓW BEZOWYCH
Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy ołówkiem cztery równe okręgi o średnicy ok. 18 cm. Papier odwracamy rysunkami do dołu i układamy na blachach do pieczenia.
KROK 4: SZPRYCUJEMY BLATY BEZOWE
Gotową masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i szprycujemy koła we wcześniej narysowanych okręgach.
KROK 5: PIECZEMY BLATY BEZOWE
Rozdrobnionymi pistacjami oprószamy gotowe blaty bezowe. Tak przygotowane suszymy w piekarniku przez ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe blaty dokładnie studzimy.
KROK 6: SPARZAMY ŻÓŁTKA SYROPEM CUKROWYM
W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy: gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. W metalowej misce dokładnie mieszamy żółtka z mączką ziemniaczaną. Następnie do stopniowo i powoli, cały czas mieszając, dolewamy gorący syrop.
KROK 7: UBIJAMY KREM W KĄPIELI WODNEJ
W rondelku gotujemy niewielką ilość wody. Miskę z żółtkami i syropem cukrowym przekładamy na rondelek i ubijamy je za pomocą rózgi, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy sok z limonki i otartą z niej skórkę. Całość jeszcze chwilę ubijamy i zdejmujemy z rondelka.
KROK 8: UBIJAMY KREM W ROBOCIE KUCHENNYM
Krem z żółtek przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach, aż krem ostygnie i się napowietrzy. Następnie, po kawałku, dodajemy miękkie masło i ubijamy całość jeszcze kilka minut, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę.
KROK 9: SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Na paterze lub talerzu układamy blat bezowy i szprycujemy na niego przygotowany wcześniej krem. Czynność powtarzamy dla wszystkich blatów. Na koniec ciasto równomiernie oprószamy rozdrobnionymi pistacjami. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok. 1-1,5 godziny w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
![Ciasto marchewkowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/452de7ba436c-6fb5268bb6-KW_08_portal_ciasto_marchewkowe_960x540.webp)
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
![Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d038085dd3a6-d9d8b8cd82-KW_27_ciastka_czekoladowe_z_zurawina_i_orzechami_wloskimi_960x540.webp)
Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.
![Ciasto cynamonowe z gruszkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f2ec5af95dd-c9bec1ceeb-KW_04_ciasto-cynamonowe-z-gruszkami_960x540.webp)
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
![Ciasto czekoladowe z bananami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/66af28f5b7bf-719c75d482-KW_05_ciasto-czekoladowe-z-bananami_16464_S_2802-40_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto kogel-mogel
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- ZIELONY MAJONEZ
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Babka na parze
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ubijany ganasz
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Baba drożdżowa
- Krwawe muffinki
- Babka mocno cytrynowa
- Słodko-słony bezowiec
Komentarze (4)
216 dni temu
Czy po skończeniu ciasta podaję się go odrazu czy można to przechowywac jakiś czas(potrzebuje fo jutra czy wszystko bedzie w porządku)?
odpowiedz
212 dni temu
Dominiko, ciasto jak najbardziej można przechowywać, najlepiej w lodówce, przez kilka dni.
244 dni temu
Czy można rozdrobnić pistacje w inny sposób niż rozdrabniaczem?
odpowiedz
242 dni temu
Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz po prostu posiekać je drobno ostrym nożem.