zobacz film Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • robota kuchennego z końcówką do ubijania
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę
  • papier do pieczenia
  • ołówek
  • 2 blachy do pieczenia
  • 2 rękawy cukiernicze
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby było miękkie w momencie użycia. Z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pistacje rozdrobnij w rozdrabniaczu.  

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BEZĘ

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy robota kuchennego i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę, stopniowo dodając cukier.

KROK 2: ŁĄCZYMY BEZĘ Z MĄKĄ I CUKREM PUDREM

Do ubitej masy dodajemy mączkę ziemniaczaną i cukier puder przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.

KROK 3: RYSUJEMY KOŁA BLATÓW BEZOWYCH

Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy ołówkiem cztery równe okręgi o średnicy ok. 18 cm. Papier odwracamy rysunkami do dołu i układamy na blachach do pieczenia.

KROK 4: SZPRYCUJEMY BLATY BEZOWE

Gotową masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i szprycujemy koła we wcześniej narysowanych okręgach.

KROK 5: PIECZEMY BLATY BEZOWE

Rozdrobnionymi pistacjami oprószamy gotowe blaty bezowe. Tak przygotowane suszymy w piekarniku przez ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe blaty dokładnie studzimy.

KROK 6: SPARZAMY ŻÓŁTKA SYROPEM CUKROWYM

W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy: gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. W metalowej misce dokładnie mieszamy żółtka z mączką ziemniaczaną. Następnie do stopniowo i powoli, cały czas mieszając, dolewamy gorący syrop.

KROK 7: UBIJAMY KREM W KĄPIELI WODNEJ

W rondelku gotujemy niewielką ilość wody. Miskę z żółtkami i syropem cukrowym przekładamy na rondelek i ubijamy je za pomocą rózgi, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy sok z limonki i otartą z niej skórkę. Całość jeszcze chwilę ubijamy i zdejmujemy z rondelka.

KROK 8: UBIJAMY KREM W ROBOCIE KUCHENNYM

Krem z żółtek przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach, aż krem ostygnie i się napowietrzy. Następnie, po kawałku, dodajemy miękkie masło i ubijamy całość jeszcze kilka minut, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę.

KROK 9: SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO

Na paterze lub talerzu układamy blat bezowy i szprycujemy na niego przygotowany wcześniej krem. Czynność powtarzamy dla wszystkich blatów. Na koniec ciasto równomiernie oprószamy rozdrobnionymi pistacjami. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok. 1-1,5 godziny w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Dominika Dominika
    125 dni temu
    Czy po skończeniu ciasta podaję się go odrazu czy można to przechowywac jakiś czas(potrzebuje fo jutra czy wszystko bedzie w porządku)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    121 dni temu
    Dominiko, ciasto jak najbardziej można przechowywać, najlepiej w lodówce, przez kilka dni.
  • Bronuś Bronuś
    153 dni temu
    Czy można rozdrobnić pistacje w inny sposób niż rozdrabniaczem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    151 dni temu
    Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz po prostu posiekać je drobno ostrym nożem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!