zobacz film Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • robota kuchennego z końcówką do ubijania
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę
  • papier do pieczenia
  • ołówek
  • 2 blachy do pieczenia
  • 2 rękawy cukiernicze
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby było miękkie w momencie użycia. Z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pistacje rozdrobnij w rozdrabniaczu.  

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BEZĘ

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy robota kuchennego i ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę, stopniowo dodając cukier.

KROK 2: ŁĄCZYMY BEZĘ Z MĄKĄ I CUKREM PUDREM

Do ubitej masy dodajemy mączkę ziemniaczaną i cukier puder przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.

KROK 3: RYSUJEMY KOŁA BLATÓW BEZOWYCH

Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy ołówkiem cztery równe okręgi o średnicy ok. 18 cm. Papier odwracamy rysunkami do dołu i układamy na blachach do pieczenia.

KROK 4: SZPRYCUJEMY BLATY BEZOWE

Gotową masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i szprycujemy koła we wcześniej narysowanych okręgach.

KROK 5: PIECZEMY BLATY BEZOWE

Rozdrobnionymi pistacjami oprószamy gotowe blaty bezowe. Tak przygotowane suszymy w piekarniku przez ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe blaty dokładnie studzimy.

KROK 6: SPARZAMY ŻÓŁTKA SYROPEM CUKROWYM

W rondelku przygotowujemy syrop cukrowy: gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. W metalowej misce dokładnie mieszamy żółtka z mączką ziemniaczaną. Następnie do stopniowo i powoli, cały czas mieszając, dolewamy gorący syrop.

KROK 7: UBIJAMY KREM W KĄPIELI WODNEJ

W rondelku gotujemy niewielką ilość wody. Miskę z żółtkami i syropem cukrowym przekładamy na rondelek i ubijamy je za pomocą rózgi, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy sok z limonki i otartą z niej skórkę. Całość jeszcze chwilę ubijamy i zdejmujemy z rondelka.

KROK 8: UBIJAMY KREM W ROBOCIE KUCHENNYM

Krem z żółtek przelewamy do misy robota kuchennego i ubijamy na średnich obrotach, aż krem ostygnie i się napowietrzy. Następnie, po kawałku, dodajemy miękkie masło i ubijamy całość jeszcze kilka minut, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę.

KROK 9: SKŁADAMY I DEKORUJEMY CIASTO

Na paterze lub talerzu układamy blat bezowy i szprycujemy na niego przygotowany wcześniej krem. Czynność powtarzamy dla wszystkich blatów. Na koniec ciasto równomiernie oprószamy rozdrobnionymi pistacjami. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok. 1-1,5 godziny w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Kamil Kamil
    18 dni temu
    Info dla osób mniej doświadczonych. Po 40 minutach w piekarniku beza nie wyschła mi na tyle, żeby ją odkleić od papieru do pieczenia. Jeżeli wam tak się wydarzy polecam suszyć ją przez kolejne 30 minut w 100 stopniach. Jeśli dalej nie będzie chciała się odkleić to przewrócić ją do góry nogami i suszyć dalej 30-60 minut. Odnośnie kremu to za cholerę nie chciał mi zgęstnieć. Albo to kwestia dużych żółtek, albo ilości soku z limonki. Jak wam się tak przydarzy to do małego garnuszka wrzućcie łyżkę mąki ziemniaczanej, trochę wody i gotujcie chwilę na małym ogniu szybko mieszając aż zrobi się kisiel. Po trochę dodawajcie do kremu aż zgęstnieje. Możliwe, że procedurę będzie trzeba parę razy powtórzyć. Jeśli krem dalej jest zbyt płynny, żeby posmarować nim blaty, można też odstawić go na 3-4 godziny do lodówki, wtedy na pewno stężeje. Pomimo tych drobnych trudności ciasto wyszło super, polecam :)

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    487 dni temu
    Czy po skończeniu ciasta podaję się go odrazu czy można to przechowywac jakiś czas(potrzebuje fo jutra czy wszystko bedzie w porządku)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    483 dni temu
    Dominiko, ciasto jak najbardziej można przechowywać, najlepiej w lodówce, przez kilka dni.
  • Bronuś Bronuś
    515 dni temu
    Czy można rozdrobnić pistacje w inny sposób niż rozdrabniaczem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    513 dni temu
    Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz po prostu posiekać je drobno ostrym nożem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!