
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy warzywa
Obieramy cebulę i jabłko. Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Seler kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 2: Gotujemy bazę zupy
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Wlewamy bulion, dodajemy seler i zagotowujemy. Dorzucamy 0,75 pokrojonego jabłka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż produkty zmiękną.
Krok 3: Blendujemy i doprawiamy
Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zawartość na gładki krem. Wlewamy śmietankę owsianą, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Krok 4: Przygotowujemy posypkę
Seler naciowy kroimy drobno, pumpernikiel w kostkę o boku około 1,5 cm. Kasztany gotujemy przez 2-3 minuty, następnie kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozpuszczamy margarynę i podsmażamy kasztany oraz pumpernikiel. Dodajemy seler oraz pozostałą część jabłka i smażymy jeszcze chwilę, aż całość się zarumieni. Doprawiamy świeżym tymiankiem.
Krok 5: Podajemy
Zupę nalewamy do głębokich talerzy i posypujemy chrupiącą posypką z kasztanów i pumpernikla.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)