Wegańska zupa jabłkowo-selerowa z dodatkiem kasztanów i pumpernikla

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Obieramy cebulę i jabłko. Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Seler kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Krok 2: Gotujemy bazę zupy

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Wlewamy bulion, dodajemy seler i zagotowujemy. Dorzucamy 0,75 pokrojonego jabłka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż produkty zmiękną.

Krok 3: Blendujemy i doprawiamy

Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zawartość na gładki krem. Wlewamy śmietankę owsianą, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 4: Przygotowujemy posypkę

Seler naciowy kroimy drobno, pumpernikiel w kostkę o boku około 1,5 cm. Kasztany gotujemy przez 2-3 minuty, następnie kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozpuszczamy margarynę i podsmażamy kasztany oraz pumpernikiel. Dodajemy seler oraz pozostałą część jabłka i smażymy jeszcze chwilę, aż całość się zarumieni. Doprawiamy świeżym tymiankiem.

Krok 5: Podajemy

Zupę nalewamy do głębokich talerzy i posypujemy chrupiącą posypką z kasztanów i pumpernikla.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl