zobacz film Zupa z pulpecikami z łososia

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • praskę do czosnku
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: BLENDUJEMY ŁOSOSIA

Łososia pozbawiamy skóry przy pomocy noża i kroimy w kostkę. Blendujemy drobno i przekładamy do miski.

KROK 2: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.

KROK 3: DODAJEMY SKŁADNIKI DO MASY RYBNEJ

Musztardę, jajko, bułkę tartą, garść drobno posiekanego koperku i przyprawę do ryb dodajemy do masy rybnej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek z patelni i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

KROK 4: FORMUJEMY I PIECZEMY PULPECIKI

Masę formujemy w pulpeciki wielkości orzecha. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

KROK 5: GOTUJEMY ZUPĘ

Cebulę posiekaną w drobną kostkę, marchew pokrojoną w cienkie plasterki i seler posiekany w talarki podsmażamy w dużym garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Całość smażymy przez 3 minuty i dodajemy bulion warzywny. Gotujemy kolejne 10 minut.

KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY

Brokuł podzielony na różyczki i pozbawiony twardych końcówek i szpinak dodajemy do zupy.

Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, makaron i sól. Zupę gotujemy do momentu, aż makaron i warzywa zmiękną.

KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do misek i dodajemy po łyżce śmietany i po 3 pulpety. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni. Na wierzch ścieramy ser. Posypujemy posiekanym koperkiem i porwanymi listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    141 dni temu
    Czy pulpeciki można zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    141 dni temu
    Jak najbardziej, możesz zamrozić pulpeciki. Pamiętaj tylko, by całkowicie wystudzić je po upieczeniu i na czas mrożenia umieścić w szczelnym woreczku lub pojemniku.
  • Gość Gość
    869 dni temu
    Zapowiada się pysznie !

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!