Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- lód
- praskę do czosnku
- blender
KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Razem z porem kroimy je w talarki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rozgrzanego rondla wlewamy oliwę. Przesmażamy warzywa.
KROK 2: GOTUJEMY WYWAR
Dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
KROK 3: GOTUJEMY BÓB
Bób płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól i koperek. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Jeśli bób jest starszy, wydłużamy czas gotowania do 10 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą oraz lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy i obieramy.
KROK 4: SMAŻYMY BÓB I GROSZEK
Na dno garnka wlewamy oliwę. Przesmażamy pokrojony w talarki por przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Wrzucamy bób i groszek i smażymy kolejną minutę.
KROK 5: GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE
Warzywa zalewamy odcedzonym wywarem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rukolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.
Porcję zupy podajemy z plastrem wędzonego łososia i łyżką jogurtu. Całość obficie posypujemy posiekanym koperkiem i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!
Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.
Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
Jak zrobić zupę krem z bobu? To łatwiejsze, niż sądzisz!
Jeśli masz już dosyć pomidorówki i rosołu, koniecznie przygotuj ten hit! Zupa krem z bobu mrożonego lub świeżego to danie, które zachwyci wszystkich domowników. Spodziewaj się mnóstwa komplementów.
Zupa z bobu mrożonego zajmie Ci ponad godzinę, jednak warto spędzić ten czas w kuchni, by później móc cieszyć się smakiem doskonałego obiadu. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz ugotować wywar wcześniej. Oprócz marchwi, pietruszki, pora i selera, powinna znaleźć się w nim także pachnąca natka pietruszki oraz świeży tymianek. Te przyprawy doskonale pasują do delikatnego bobu.
Zupa z bobu to jednak nie tylko te sezonowe strączki. Znajdziesz w nich także groszek konserwowy, rukolę oraz wędzonego łososia! To właśnie dzięki tym dodatkom krem jest tak pyszny i sycący. Zupa może bez problemu stać się daniem dla wegetarian lub wegan. Nie dodawaj do niej łososia, a jogurt zastąp wersją wegańską z kokosa. W takim wydaniu będzie równie pyszna i z całą pewnością Twoi goście będą nią zachwyceni.
Zupa z bobem – kilka kroków do perfekcyjnego obiadu
Gdy ugotujesz wywar, co zajmie Ci zaledwie pół godziny, ugotuj bób z cukrem, solą i koprem. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnego zapachu, który często towarzyszy gotowaniu tych strączków. Gdy bób będzie miękki, koniecznie szybko przełóż go do naczynia z lodem lub zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania. Po tym możesz obrać bób.
Uwaga – jeśli nie lubisz marnować jedzenia, zostaw obierki i zrób z nich…chipsy! To naprawdę doskonała i zdrowa przekąska. Jak je przygotować? Wystarczy dodać ulubione przyprawy, takie jak papryka wędzona, czosnek czy tymianek, zalać obficie oliwą, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10-15 minutach chipsy będą już gotowe do zajadania. Zupa z bobem będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli udekorujesz ją takimi chrupiącymi chipsami. To doskonały dodatek zwłaszcza dla osób, które rezygnują z łososia.
Zupa bobowa jest niemal gotowa. Teraz czas na smażenie groszku i bobu razem z czosnkiem. Nie zapomnij o nim, bo to dzięki niemu ta prosta zupa z bobu jest tak wyrazista. Tak przygotowane strączki dodaj do wywaru i gotuj, a następnie zmiksuj z rukolą i przyprawami na gładki krem. Smak jest po prostu boski!
Krem z bobu z dodatkiem łososia – to idealne połączenie
Krem z bobu nie potrzebuje już niczego do szczęścia. Możesz zajadać go od razu po ugotowaniu bez żadnych dodatków lub z upieczonymi chipsami, o których wspominaliśmy wcześniej. Jeśli jednak chcesz, by zupa krem z bobu z pysznego dania stała się prawdziwą perfekcją, koniecznie dodaj do niej wędzonego łososia. Dzięki temu prostemu elementowi zupa stanie się naprawdę eleganckim daniem. Do tego jeszcze kleks z jogurtu i mnóstwo koperku – perfekcja!
Z czym jeszcze może być podana taka zupa z bobu? Krem będzie smakować doskonale również z czosnkowymi grzankami, chipsem z pietruszki, świeżym tymiankiem czy też z odrobiną sera, na przykład parmezanu. Eksperymentuj i stwórz taką wersję, która smakuje Ci najbardziej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2082 dni temu
czy możemy użyć bobu mrożonego?
odpowiedz
2082 dni temu
Jak najbardziej! :)
2110 dni temu
to nie danie wegetariańskie
odpowiedz