Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • lód
  • praskę do czosnku
  • blender

KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Razem z porem kroimy je w talarki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rozgrzanego rondla wlewamy oliwę. Przesmażamy warzywa.

KROK 2: GOTUJEMY WYWAR

Dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.

KROK 3: GOTUJEMY BÓB

Bób płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól i koperek. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Jeśli bób jest starszy, wydłużamy czas gotowania do 10 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą oraz lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy i obieramy.

KROK 4: SMAŻYMY BÓB I GROSZEK

Na dno garnka wlewamy oliwę. Przesmażamy pokrojony w talarki por przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Wrzucamy bób i groszek i smażymy kolejną minutę.

KROK 5: GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE

Warzywa zalewamy odcedzonym wywarem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rukolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.

Porcję zupy podajemy z plastrem wędzonego łososia i łyżką jogurtu. Całość obficie posypujemy posiekanym koperkiem i oprószamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1906 dni temu
    czy możemy użyć bobu mrożonego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1906 dni temu
    Jak najbardziej! :)
  • Gość Gość
    1934 dni temu
    to nie danie wegetariańskie

    odpowiedz


Jak zrobić zupę krem z bobu? To łatwiejsze, niż sądzisz!

Jeśli masz już dosyć pomidorówki i rosołu, koniecznie przygotuj ten hit! Zupa krem z bobu mrożonego lub świeżego to danie, które zachwyci wszystkich domowników. Spodziewaj się mnóstwa komplementów.

Zupa z bobu mrożonego zajmie Ci ponad godzinę, jednak warto spędzić ten czas w kuchni, by później móc cieszyć się smakiem doskonałego obiadu. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz ugotować wywar wcześniej. Oprócz marchwi, pietruszki, pora i selera, powinna znaleźć się w nim także pachnąca natka pietruszki oraz świeży tymianek. Te przyprawy doskonale pasują do delikatnego bobu.

Zupa z bobu to jednak nie tylko te sezonowe strączki. Znajdziesz w nich także groszek konserwowy, rukolę oraz wędzonego łososia! To właśnie dzięki tym dodatkom krem jest tak pyszny i sycący. Zupa może bez problemu stać się daniem dla wegetarian lub wegan. Nie dodawaj do niej łososia, a jogurt zastąp wersją wegańską z kokosa. W takim wydaniu będzie równie pyszna i z całą pewnością Twoi goście będą nią zachwyceni. 

Zupa z bobem – kilka kroków do perfekcyjnego obiadu

Gdy ugotujesz wywar, co zajmie Ci zaledwie pół godziny, ugotuj bób z cukrem, solą i koprem. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnego zapachu, który często towarzyszy gotowaniu tych strączków. Gdy bób będzie miękki, koniecznie szybko przełóż go do naczynia z lodem lub zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania. Po tym możesz obrać bób.

Uwaga – jeśli nie lubisz marnować jedzenia, zostaw obierki i zrób z nich…chipsy! To naprawdę doskonała i zdrowa przekąska. Jak je przygotować? Wystarczy dodać ulubione przyprawy, takie jak papryka wędzona, czosnek czy tymianek, zalać obficie oliwą, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10-15 minutach chipsy będą już gotowe do zajadania. Zupa z bobem będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli udekorujesz ją takimi chrupiącymi chipsami. To doskonały dodatek zwłaszcza dla osób, które rezygnują z łososia.

Zupa bobowa jest niemal gotowa. Teraz czas na smażenie groszku i bobu razem z czosnkiem. Nie zapomnij o nim, bo to dzięki niemu ta prosta zupa z bobu jest tak wyrazista. Tak przygotowane strączki dodaj do wywaru i gotuj, a następnie zmiksuj z rukolą i przyprawami na gładki krem. Smak jest po prostu boski!

Krem z bobu z dodatkiem łososia – to idealne połączenie

Krem z bobu nie potrzebuje już niczego do szczęścia. Możesz zajadać go od razu po ugotowaniu bez żadnych dodatków lub z upieczonymi chipsami, o których wspominaliśmy wcześniej. Jeśli jednak chcesz, by zupa krem z bobu z pysznego dania stała się prawdziwą perfekcją, koniecznie dodaj do niej wędzonego łososia. Dzięki temu prostemu elementowi zupa stanie się naprawdę eleganckim daniem. Do tego jeszcze kleks z jogurtu i mnóstwo koperku – perfekcja!

Z czym jeszcze może być podana taka zupa z bobu? Krem będzie smakować doskonale również z czosnkowymi grzankami, chipsem z pietruszki, świeżym tymiankiem czy też z odrobiną sera, na przykład parmezanu. Eksperymentuj i stwórz taką wersję, która smakuje Ci najbardziej.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!