Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • lód
  • praskę do czosnku
  • blender

KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy. Razem z porem kroimy je w talarki. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rozgrzanego rondla wlewamy oliwę. Przesmażamy warzywa.

KROK 2: GOTUJEMY WYWAR

Dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.

KROK 3: GOTUJEMY BÓB

Bób płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól i koperek. Gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Jeśli bób jest starszy, wydłużamy czas gotowania do 10 minut. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą oraz lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedzamy i obieramy.

KROK 4: SMAŻYMY BÓB I GROSZEK

Na dno garnka wlewamy oliwę. Przesmażamy pokrojony w talarki por przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Wrzucamy bób i groszek i smażymy kolejną minutę.

KROK 5: GOTUJEMY WARZYWA W WYWARZE

Warzywa zalewamy odcedzonym wywarem. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rukolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.

Porcję zupy podajemy z plastrem wędzonego łososia i łyżką jogurtu. Całość obficie posypujemy posiekanym koperkiem i oprószamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    251 dni temu
    czy możemy użyć bobu mrożonego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    251 dni temu
    Jak najbardziej! :)
  • Gość Gość
    279 dni temu
    to nie danie wegetariańskie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram