Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Karmelizujemy pigwę
Cebulę obieramy i siekamy. Pigwę dokładnie wycieramy, a następnie obieramy. Owoce kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Podsmażamy z cebulą na gorącym maśle do zeszklenia. Posypujemy 25 g cukru i lekko karmelizujemy.
Krok 2: Dusimy kapustę
Kwaśną kapustę dobrze osączamy, dodajemy do pigwy i dusimy przez ok. 4 minuty. Wlewamy 100 ml bulionu i soku jabłkowego, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut – jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy więcej bulionu.
Krok 3: Łączymy składniki dania
Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez ok. 8 minut. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z wędzonym łososiem i kleksem śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!
2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!
Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!
Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Strudel z jabłkami i makiem
- Kiszonka orientalna
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Wigilijne pierogi
- Spaghetti z łososiem
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Regionalna kartoflanka
- Nuggetsy z halloumi
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Grzybowy sos pieczeniowy
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Pesto z suszonych pomidorów
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Koreczki ze schabem w boczku
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Sałatka hamburgerowa
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2469 dni temu
Zamiast wędzonego łososia podałam smażonego na maśle dorsza i dodatkowo pieczone ziemniaczki - wyszło wybornie ;-) a kapusta z pigwą mistrzostwo, moje smaki ;-)
odpowiedz