• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

Krok 1: Karmelizujemy pigwę

Cebulę obieramy i siekamy. Pigwę dokładnie wycieramy, a następnie obieramy. Owoce kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Podsmażamy z cebulą na gorącym maśle do zeszklenia. Posypujemy 25 g cukru i lekko karmelizujemy.

Krok 2: Dusimy kapustę

Kwaśną kapustę dobrze osączamy, dodajemy do pigwy i dusimy przez ok. 4 minuty. Wlewamy 100 ml bulionu i soku jabłkowego, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut – jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy więcej bulionu.

Krok 3: Łączymy składniki dania

Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez ok. 8 minut. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z wędzonym łososiem i kleksem śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Edyta Edyta
    41 dni temu
    Zamiast wędzonego łososia podałam smażonego na maśle dorsza i dodatkowo pieczone ziemniaczki - wyszło wybornie ;-) a kapusta z pigwą mistrzostwo, moje smaki ;-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram