
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Karmelizujemy pigwę
Cebulę obieramy i siekamy. Pigwę dokładnie wycieramy, a następnie obieramy. Owoce kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Podsmażamy z cebulą na gorącym maśle do zeszklenia. Posypujemy 25 g cukru i lekko karmelizujemy.
Krok 2: Dusimy kapustę
Kwaśną kapustę dobrze osączamy, dodajemy do pigwy i dusimy przez ok. 4 minuty. Wlewamy 100 ml bulionu i soku jabłkowego, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut – jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy więcej bulionu.
Krok 3: Łączymy składniki dania
Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez ok. 8 minut. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z wędzonym łososiem i kleksem śmietany.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Guacamole
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2844 dni temu
Zamiast wędzonego łososia podałam smażonego na maśle dorsza i dodatkowo pieczone ziemniaczki - wyszło wybornie ;-) a kapusta z pigwą mistrzostwo, moje smaki ;-)
Odpowiedz