
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: NACIERAMY ŁOSOSIA PIEPRZEM
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, skórkę drobno ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy z pieprzem (½ łyżeczki odkładamy). Łososia osuszamy, nacieramy pozostałą mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
KROK 2: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ Z CEBULĄ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.
KROK 3: DUSIMY ŁOSOSIA
Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od grubości filetów).
KROK 4: DEKORUJEMY ŚMIETANĄ
Kapustę doprawiamy do smaku. Wykładamy wraz z łososiem na talerze. Dekorujemy łyżeczką śmietany i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
1275 dni temu
A co z ta slodka smietanka zrobic ?
odpowiedz
1275 dni temu
Anrica, śmietana jest do dekoracji już podczas podawania dania. Wspomina o niej krok 4, ale jeśli chcesz możesz ją pominąć.
2815 dni temu
bardzo niedokładny przepis. Szczególnie pierwszy i drugi krok.
odpowiedz
2812 dni temu
Czy możemy pomóc w wyjaśnieniu poszczególnych czynności? :)
2784 dni temu
nie rozumiem kroku pierwszego. z czego ma zostać pozostała mieszanka pieprzu
2783 dni temu
Ze skórki pomarańczowej i pieprzu :)