Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: NACIERAMY ŁOSOSIA PIEPRZEM
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, skórkę drobno ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy z pieprzem (½ łyżeczki odkładamy). Łososia osuszamy, nacieramy pozostałą mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
KROK 2: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ Z CEBULĄ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.
KROK 3: DUSIMY ŁOSOSIA
Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od grubości filetów).
KROK 4: DEKORUJEMY ŚMIETANĄ
Kapustę doprawiamy do smaku. Wykładamy wraz z łososiem na talerze. Dekorujemy łyżeczką śmietany i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!
Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
Gotowany łosoś, młode ziemniaki i chrupiącą fasolką. Ta sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Grochówka wojskowa
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Terrina serowa
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Burgery z tofu
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Pulpety w sosie koperkowym
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Kanapka bagietka i krewetka
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
- Placuszki bananowe z 4 składników
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Miniomlety pomidorowe
- Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
- Palia w cytrynach
- Wielkanocne koszyczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1034 dni temu
A co z ta slodka smietanka zrobic ?
odpowiedz
1034 dni temu
Anrica, śmietana jest do dekoracji już podczas podawania dania. Wspomina o niej krok 4, ale jeśli chcesz możesz ją pominąć.
2574 dni temu
bardzo niedokładny przepis. Szczególnie pierwszy i drugi krok.
odpowiedz
2572 dni temu
Czy możemy pomóc w wyjaśnieniu poszczególnych czynności? :)
2543 dni temu
nie rozumiem kroku pierwszego. z czego ma zostać pozostała mieszanka pieprzu
2543 dni temu
Ze skórki pomarańczowej i pieprzu :)