Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: NACIERAMY ŁOSOSIA PIEPRZEM
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, skórkę drobno ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy z pieprzem (½ łyżeczki odkładamy). Łososia osuszamy, nacieramy pozostałą mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
KROK 2: PODSMAŻAMY KAPUSTĘ Z CEBULĄ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską oczyszczamy i kroimy w poprzek na paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.
KROK 3: DUSIMY ŁOSOSIA
Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut (w zależności od grubości filetów).
KROK 4: DEKORUJEMY ŚMIETANĄ
Kapustę doprawiamy do smaku. Wykładamy wraz z łososiem na talerze. Dekorujemy łyżeczką śmietany i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!
Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
Gotowany łosoś, młode ziemniaki i chrupiącą fasolką. Ta sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1088 dni temu
A co z ta slodka smietanka zrobic ?
odpowiedz
1088 dni temu
Anrica, śmietana jest do dekoracji już podczas podawania dania. Wspomina o niej krok 4, ale jeśli chcesz możesz ją pominąć.
2627 dni temu
bardzo niedokładny przepis. Szczególnie pierwszy i drugi krok.
odpowiedz
2625 dni temu
Czy możemy pomóc w wyjaśnieniu poszczególnych czynności? :)
2597 dni temu
nie rozumiem kroku pierwszego. z czego ma zostać pozostała mieszanka pieprzu
2596 dni temu
Ze skórki pomarańczowej i pieprzu :)