zobacz film

Daria Ładocha & Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • palnik kuchenny
  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Marynujemy łososia

Łososia dokładnie oczyszczamy. Sól łączymy z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obkładamy łososia. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 2: Opalamy łososia sianem

Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.

Krok 3: Pieczemy paprykę

Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.

Krok 4: Przygotowujemy salsę

Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.

Łososia podajemy z paprykową salsą. 

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • blender
  • garnek/sitko do gotowania na parze

KROK 1: GOTUJEMY GROSZEK

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA

Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.

Do garnka z sitkiem wlewamy wodę i zagotowujemy ją.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.

KROK 4: ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA

Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU

Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.

Ugotowanego łososia wraz z warzywami przekładamy na talerz, obok kładziemy purée. Całość posypujemy uprażonym sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Mała Mi Mała Mi
    79 dni temu
    Ten na parze jest przepyszny, pominęłam purre z groszku na rzecz czarnego ryżu. Polecam ! Palce lizać :)

    odpowiedz

  • Patrycjusz Patrycjusz
    468 dni temu
    Bardzo inspirujący duet :), w tym przypadku zdecydowanie wybieram łososia po nowoczesnemu przygotowany w szybki i prosty sposób. Ale oczywiście uznanie dla Karola (jestem wielkim fanem) powinno się promować kuchnie tradycyjną. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    468 dni temu
    W takim razie zapraszamy do nas co tydzień po nowoczesne przepisy Darii i tradycyjne Karola :)
  • Matylda Matylda
    487 dni temu
    Pierwsza wersja Kuchni Lidla (z Karolem i Pascalem) to było coś! Pamiętam, jak czekało się na kolejny tydzień i kolejne odcinki (przepisy). Pod niemal każdym z nich komentarze, pytania, wymiany zdań internautów były liczone w setkach... Teraz, jak jest np. 5 to już gigantyczny sukces, bo są i filmy, których nikt nie komentuje ;-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Matyldo, za czasów tamtej kampanii nasze przepisy w wersji filmowej były dostępne tylko na stronie www. Od jakiegoś czasu nasze filmy publikowane są również na kanale Kuchni Lidla na YouTubie. Mimo że na stronie www nie ma wielu komentarzy, na YouTube jest ich mnóstwo :) Pozdrawiamy i cieszymy się, że jesteś z Kuchnią Lidla od początku! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram