Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- palnik kuchenny
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Marynujemy łososia
Łososia dokładnie oczyszczamy. Sól łączymy z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obkładamy łososia. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2: Opalamy łososia sianem
Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.
Krok 3: Pieczemy paprykę
Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.
Krok 4: Przygotowujemy salsę
Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.
Łososia podajemy z paprykową salsą.
Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blender
- garnek/sitko do gotowania na parze
KROK 1: GOTUJEMY GROSZEK
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA
Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.
Do garnka z sitkiem wlewamy wodę i zagotowujemy ją.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.
KROK 4: ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA
Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU
Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.
Ugotowanego łososia wraz z warzywami przekładamy na talerz, obok kładziemy purée. Całość posypujemy uprażonym sezamem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.
Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
Gotowany łosoś, młode ziemniaki i chrupiącą fasolką. Ta sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad.
Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!
Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
- Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Pasta rybna na kanapki
- Krem z gotowanym indykiem
- Domowe lody
- 3 sposoby na lunchbox
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Wegański green bowl
- Stir-fry z kaszą
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Muffiny omletowe
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Dacquoise orzechowe
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
- Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
- Minitorcik migdałowy "Paris"
- Ciasto z porzeczkami i bezą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2380 dni temu
Ten na parze jest przepyszny, pominęłam purre z groszku na rzecz czarnego ryżu. Polecam ! Palce lizać :)
odpowiedz
2769 dni temu
Bardzo inspirujący duet :), w tym przypadku zdecydowanie wybieram łososia po nowoczesnemu przygotowany w szybki i prosty sposób. Ale oczywiście uznanie dla Karola (jestem wielkim fanem) powinno się promować kuchnie tradycyjną. Pozdrawiam :)
odpowiedz
2768 dni temu
W takim razie zapraszamy do nas co tydzień po nowoczesne przepisy Darii i tradycyjne Karola :)
2788 dni temu
Pierwsza wersja Kuchni Lidla (z Karolem i Pascalem) to było coś! Pamiętam, jak czekało się na kolejny tydzień i kolejne odcinki (przepisy). Pod niemal każdym z nich komentarze, pytania, wymiany zdań internautów były liczone w setkach... Teraz, jak jest np. 5 to już gigantyczny sukces, bo są i filmy, których nikt nie komentuje ;-(
odpowiedz
2787 dni temu
Matyldo, za czasów tamtej kampanii nasze przepisy w wersji filmowej były dostępne tylko na stronie www. Od jakiegoś czasu nasze filmy publikowane są również na kanale Kuchni Lidla na YouTubie. Mimo że na stronie www nie ma wielu komentarzy, na YouTube jest ich mnóstwo :) Pozdrawiamy i cieszymy się, że jesteś z Kuchnią Lidla od początku! :)