Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Blanszujemy por
Pora oczyszczamy, kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm, myjemy i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy zapiekankę dyniową
Ocieramy skórkę z wyszorowanej pomarańczy i wyciskamy sok. Dynię obieramy, kroimy na pół, włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w cienkie paski. Układamy warstwami wraz z krążkami pora i pestkami dyni w płaskiej, natłuszczonej formie do zapiekanek, doprawiając lekko solą i pieprzem. Listki oberwane z 2 łodyg szałwii drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, wywarem, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 minut, aż dynia będzie miękka.
Krok 3: Smażymy łososia
W międzyczasie filety z łososia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i skórką pomarańczową. Smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą szałwię siekamy, posypujemy nią łososia, podajemy z zapiekanką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!
Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
Gotowany łosoś, młode ziemniaki i chrupiącą fasolką. Ta sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad.
Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.
Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1503 dni temu
Danie jest przepyszne - smaki doskonale współgrają. Szałwia i pomarańcza to doskonały duet.
odpowiedz
2829 dni temu
Pieczony łosoś z zapiekanką z dyni i pora Krok 3: Smażymy łososia to jak pieczony jak smazony
odpowiedz