zobacz film Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • tarkę

Krok 1

łosoś w sosie kokosowo-limonkowym - smażymy pieczarki

Pokrojone na duże kawałki pieczarki smażymy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy pokrojoną papryczkę chili oraz drobno posiekany imbir. Przesmażone składniki zalewamy mleczkiem kokosowym i niewielką ilością wody. Dodajemy odrobinę skórki startej z limonki oraz masło. Sos redukujemy.

 

Krok 2

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym - pieczemy kawałki łososia

Pozbawione skóry filety z łososia myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na mniejsze kawałki. Równomiernie panierujemy rybę w przyprawie curry. Łososia układamy na suchej, niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Następnie opiekamy na małym ogniu z obydwu stron (stopień wysmażenia zależy od preferencji).

 

Krok 3

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym - robimy sos

Zredukowany sos doprawiamy odrobiną skórki i soku z limonki oraz miodem. Dodajemy pokruszone orzechy pistacjowe oraz posiekane łodyżki kolendry. Po około 2-3 minutach sos mieszamy z umytym, osuszonym szpinakiem. Przez krótką chwilę blanszujemy.

Sos szpinakowy wykładamy na talerz i układamy na nim połamane lub pokrojone kawałki łososia. Dekorujemy posiekaną natką kolendry i odrobiną pokrojonej w plasterki ostrej papryczki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1918 dni temu
    Zrobiłam z rodziną na wigilię i wyszło pysznie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1918 dni temu
    Super! Pozdrawiamy :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!