Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- tarkę
Krok 1
Pokrojone na duże kawałki pieczarki smażymy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy pokrojoną papryczkę chili oraz drobno posiekany imbir. Przesmażone składniki zalewamy mleczkiem kokosowym i niewielką ilością wody. Dodajemy odrobinę skórki startej z limonki oraz masło. Sos redukujemy.
Krok 2
Pozbawione skóry filety z łososia myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na mniejsze kawałki. Równomiernie panierujemy rybę w przyprawie curry. Łososia układamy na suchej, niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Następnie opiekamy na małym ogniu z obydwu stron (stopień wysmażenia zależy od preferencji).
Krok 3
Zredukowany sos doprawiamy odrobiną skórki i soku z limonki oraz miodem. Dodajemy pokruszone orzechy pistacjowe oraz posiekane łodyżki kolendry. Po około 2-3 minutach sos mieszamy z umytym, osuszonym szpinakiem. Przez krótką chwilę blanszujemy.
Sos szpinakowy wykładamy na talerz i układamy na nim połamane lub pokrojone kawałki łososia. Dekorujemy posiekaną natką kolendry i odrobiną pokrojonej w plasterki ostrej papryczki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
Obiad w 30 minut? Sięgnij po pyszny przepis Doroty na łososia dla zapracowanych!
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
Pieczony łosoś z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- Kokosowa zupa curry z marchewką
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Wieprzowina z warzywami z woka
- Makaron z pieczoną kaczką
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Kokosowa konfitura z mango
- Faszerowana indyczka
- Piernik z marchwi
- Zupa z awokado z migdałami
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Indyk z salsą truskawkową
- Gruszki parowane w białym winie
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Kabanosy w cieście francuskim
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Empanady z salsa verde
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2111 dni temu
Zrobiłam z rodziną na wigilię i wyszło pysznie!
odpowiedz
2111 dni temu
Super! Pozdrawiamy :)