
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- tarkę
Krok 1
Pokrojone na duże kawałki pieczarki smażymy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy pokrojoną papryczkę chili oraz drobno posiekany imbir. Przesmażone składniki zalewamy mleczkiem kokosowym i niewielką ilością wody. Dodajemy odrobinę skórki startej z limonki oraz masło. Sos redukujemy.
Krok 2
Pozbawione skóry filety z łososia myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na mniejsze kawałki. Równomiernie panierujemy rybę w przyprawie curry. Łososia układamy na suchej, niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Następnie opiekamy na małym ogniu z obydwu stron (stopień wysmażenia zależy od preferencji).
Krok 3
Zredukowany sos doprawiamy odrobiną skórki i soku z limonki oraz miodem. Dodajemy pokruszone orzechy pistacjowe oraz posiekane łodyżki kolendry. Po około 2-3 minutach sos mieszamy z umytym, osuszonym szpinakiem. Przez krótką chwilę blanszujemy.
Sos szpinakowy wykładamy na talerz i układamy na nim połamane lub pokrojone kawałki łososia. Dekorujemy posiekaną natką kolendry i odrobiną pokrojonej w plasterki ostrej papryczki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2487 dni temu
Zrobiłam z rodziną na wigilię i wyszło pysznie!
Odpowiedz
2486 dni temu
Super! Pozdrawiamy :)