zobacz film Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • grill
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • folię aluminiową

KROK 1: Ziemniaki wkładamy do foliowej kieszonki

Ziemniaki wkładamy do foliowej kieszonki

Ziemniaki myjemy, marynujemy w oliwie. Dodajemy masło i zawijamy w kieszonkę wykonaną z folii aluminiowej. Pieczemy na grillu, aż będą miękkie.

Filety z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż w paski.

Musztardę, miód, oliwę, otartą skórkę z limonki oraz sok wyciśnięty z połowy łączymy ze sobą. Siekamy bazylię i dodajemy do marynaty. Mieszamy.

KROK 2: Polewanie ryby marynatą

Polewanie ryby marynatą

Paski łososia nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki, układamy na talerzu. Rybę polewamy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. 2 łyżki posiekanych pomidorów i pozostałe składniki pesto wkładamy do pojemnika miksera. Blendujemy na gładką masę.

Ruszt przecieramy oliwą z oliwek i układamy na nim szaszłyki.

KROK 3: Ziemniaki mieszamy z pesto

Ziemniaki mieszamy z pesto

Upieczone ziemniaczki przekładamy do miski. Dodajemy połowę pesto i mieszamy.

Ziemniaki wykładamy na talerz, wykładamy resztę pesto, listki szpinaku oraz szaszłyki z łososia.

 

 

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!