
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek folii aluminiowej
- namoczone kawałki drewna bukowego, olchowego, brzozowego – bez kory – lub owocowego
Pieczony seler
Słupki selera układamy na kawałku folii aluminiowej i polewamy je odrobiną oliwy z oliwek. Na selerze układamy kawałki masła, posypujemy startą skórką z limonki oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Na selerze układamy talarki cebuli. Całość doprawiamy mielonym, białym pieprzem oraz odrobiną soli. Szczelnie zamykamy brzegi folii aluminiowej z każdej strony, tworząc zamkniętą kieszeń. Kieszeń z selerem układamy na ruszcie mocno rozpalonego grilla. Grill przykrywamy pokrywą. Grillujemy przez 20-25 minut. Po 10-15 minutach grillowania kieszeń z selerem obracamy na drugą stronę. Grillujemy.
Marynata
Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy miód, sos sojowy, startą skórkę z limonki oraz sok z limonki, a także startą skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Łososia układamy w marynacie mięsem do dołu. Marynujemy 10 minut.
Salsa
Botwinkę oraz suszone pomidory wrzucamy do miseczki, dodajemy rozkruszone za pomocą noża pistacje oraz posiekaną rukolę. Całość polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną oliwy z suszonych pomidorów. Następnie dodajemy sok z limonki i odrobinę miodu. Składniki mieszamy. Salsę odstawiamy na bok.
Kawałki namoczonego drewna układamy bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, kilka kawałków drewna układamy na ruszcie. Na kawałkach drewna na ruszcie układamy zamarynowanego łososia skórą do dołu. Grill przykrywamy szczelnie, wędzimy przez 20 minut pod przykryciem, podczas wędzenia regulujemy dopływ powietrza do grilla.
Jak podawać
Na talerz wykładamy kilka kawałków grillowanego selera. Z podwędzonego filetu z łososia odrywamy kawałki bez skóry, które układamy obok selera. Dodajemy odrobinę salsy, dekorujemy liśćmi botwinki.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Pomidorowy pstrąg z imbirem
Delikatna ryba połączona z intensywnym smakiem pasty pomidorowo-paprykowej z imbirem, podana ze świeżą kolendrą.

Komentarze (3)
2412 dni temu
Moniko, pogoda dopisuje, więc czekamy na relację z grillowania :)
odpowiedz
2412 dni temu
Pierwszy dzień słoneczka i na pewno będziemy kosztować. Wędzenia na grillu jeszcze nie próbowałam ale widziałam u Pana Okrasy w programie:)
odpowiedz
2414 dni temu
Uwielbiam łososia, polecam również łososia w sosie cytrynowym (,kuchnia Lidla,), pycha :)
odpowiedz
zobacz wszystkie