zobacz film Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kawałek folii aluminiowej
  • namoczone kawałki drewna bukowego, olchowego, brzozowego – bez kory – lub owocowego

Pieczony seler

Seler pokrojony w słupki o grubości ok. 2x2 cm układamy na kawałku folii aluminiowej i polewamy je odrobiną oliwy z oliwek. Na selerze układamy kawałki masła, posypujemy startą skórką z limonki oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Na selerze układamy talarki cebuli. Całość doprawiamy mielonym, białym pieprzem oraz odrobiną soli. Szczelnie zamykamy brzegi folii aluminiowej z każdej strony, tworząc zamkniętą kieszeń. Kieszeń z selerem układamy na ruszcie mocno rozpalonego grilla. Grill przykrywamy pokrywą. Grillujemy przez 20-25 minut. Po 10-15 minutach grillowania kieszeń z selerem obracamy na drugą stronę. Grillujemy.

Marynata

Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy miód, sos sojowy, startą skórkę z limonki oraz sok z limonki, a także startą skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Łososia ze skórą pozbawioną łusek układamy w marynacie mięsem do dołu. Marynujemy 10 minut.

Salsa

Drobno pokrojoną botwinkę oraz suszone pomidory wrzucamy do miseczki, dodajemy rozkruszone za pomocą noża pistacje oraz posiekaną rukolę. Całość polewamy oliwą z oliwek oraz odrobiną oliwy z suszonych pomidorów. Następnie dodajemy sok z limonki i odrobinę miodu. Składniki mieszamy. Salsę odstawiamy na bok.

Kawałki namoczonego drewna układamy bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, kilka kawałków drewna układamy na ruszcie. Na kawałkach drewna na ruszcie układamy zamarynowanego łososia skórą do dołu. Grill przykrywamy szczelnie, wędzimy przez 20 minut pod przykryciem, podczas wędzenia regulujemy dopływ powietrza do grilla.

Jak podawać

Na talerz wykładamy kilka kawałków grillowanego selera. Z podwędzonego filetu z łososia odrywamy kawałki bez skóry, które układamy obok selera. Dodajemy odrobinę salsy, dekorujemy liśćmi botwinki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3764 dni temu
    Moniko, pogoda dopisuje, więc czekamy na relację z grillowania :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3764 dni temu
    Pierwszy dzień słoneczka i na pewno będziemy kosztować. Wędzenia na grillu jeszcze nie próbowałam ale widziałam u Pana Okrasy w programie:)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3766 dni temu
    Uwielbiam łososia, polecam również łososia w sosie cytrynowym (,kuchnia Lidla,), pycha :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!