Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • dwa duże kawałki folii aluminiowej
  • bambusowe patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie

Pulpeciki krewetkowo-wieprzowe

Świeżą bazylię i czerwoną cebulę siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy oba składniki, raz jeszcze siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy posiekane krewetki, czosnek oraz 40 g bułki tartej. Składniki doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy. Dodajemy sos sojowy indonezyjski i mieszamy. Dłońmi zwilżonymi wodą ugniatamy mięso. Podczas ugniatania dodajemy porcjami pozostałą część bułki tartej, aż mięso uzyska zwartą konsystencję.

Na talerz wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego i rozprowadzamy go na całym talerzu. Formujemy pulpeciki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków tak, żeby kształtem przypominały lizaki. Nadziane na patyczki pulpeciki układamy jeden obok drugiego na posmarowanym olejem talerzu i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Sos

Posiekaną kolendrę wrzucamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz odrobinę brązowego cukru. Następnie składniki zalewamy sosem indonezyjskim, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Do sosu dodajemy sok z 2 limonek. Całość mieszamy.

Sałatka

Winegret: miód, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy oraz sos indonezyjski mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do miski z winegretem wrzucamy kawałki ogórka oraz półtalarki rzodkiewek, pokrojone orzechy ziemne, pokrojone w paski liście rzodkiewki oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy kawałki miąższu arbuza, delikatnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Grillowane pulpeciki krewetkowo-wieprzowe

Dwa duże kawałki folii aluminiowej składamy kilka razy. Folie układamy na naoliwionej kracie mocno rozgrzanego grilla. Mięso kładziemy bezpośrednio na kracie w taki sposób, by patyczki były nad folią. Pulpeciki grillujemy pod przykryciem 6 minut, po 3 minuty z każdej strony.

Jak podawać?

Sałatkę przekładamy do miseczek. Sos podajemy w małych miseczkach. Na talerz wykładamy grillowane pulpeciki. Obok pulpecików stawiamy miseczkę z sosem oraz miseczkę z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1524 dni temu
    Drogi Gościu, napisz nam koniecznie, jak smakowało Tobie danie Pascala :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1525 dni temu
    Pyszne połączenie krewetek z mięsem, bardzo mnie ciekawi smak tych pulpecików, myślę że się skuszę na ten przepis .

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1526 dni temu
    Zapowiada się pysznie, robiłam już sałatkę z krewetek z sosem z limonek wg,kuchni Lidla, i była przepyszna :)

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    1526 dni temu
    Jurii Gość, nie musisz wszystkiego rozumieć, ale wystarczy uważnie słuchać. Pascal robi izolację z folii, żeby nie przypalić patyczków. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Jurii Gość Jurii Gość
    1526 dni temu
    Przepraszam ale czegoś tu nie rozumiem , Pascal położył folię aluminiową na grill a i tak piekł lizaczki obok niej , ha ha ha to po co w ogóle ona tam leżała ??????

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram