Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- dwa duże kawałki folii aluminiowej
- bambusowe patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Krewetki oczyść i bardzo drobno posiekaj.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPECIKI
Świeżą bazylię i czerwoną cebulę siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy oba składniki, raz jeszcze siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy posiekane krewetki, czosnek oraz 40 g bułki tartej. Składniki doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy.
KROK 2: UGNIATAMY MIĘSO NA PULPECIKI
Dodajemy sos sojowy i mieszamy. Dłońmi zwilżonymi wodą ugniatamy mięso. Podczas ugniatania dodajemy porcjami pozostałą część bułki tartej, aż mięso uzyska zwartą konsystencję.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Posiekaną kolendrę wrzucamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz odrobinę brązowego cukru. Następnie składniki zalewamy sosem sojowym, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Do sosu dodajemy sok z 2 limonek. Całość mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY WINEGRET NA SAŁATKĘ
Miód, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy oraz sos sojowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miski z winegretem wrzucamy kawałki ogórka oraz półtalarki rzodkiewek, pokrojone orzechy ziemne, pokrojone w paski liście rzodkiewki oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy kawałki miąższu arbuza, delikatnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
KROK 6: GRILLUJEMY PULPECIKI KREWETKOWO-WIEPRZOWE
Dwa duże kawałki folii aluminiowej składamy kilka razy. Folie układamy na naoliwionej kracie mocno rozgrzanego grilla. Mięso kładziemy bezpośrednio na kracie w taki sposób, by patyczki były nad folią. Pulpeciki grillujemy pod przykryciem 6 minut, po 3 minuty z każdej strony.
KROK 7: PODAJEMY PULPECIKI Z SAŁATKĄ
Sałatkę przekładamy do miseczek. Sos podajemy w małych miseczkach. Na talerz wykładamy grillowane pulpeciki. Obok pulpecików stawiamy miseczkę z sosem oraz miseczkę z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.
Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
- Polędwiczki z suszonymi pomidorami
- Soczysty łosoś z sosem z rukoli
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Koktajl z krewetek
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Walentynkowe serduszka
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Talarki pumpernikla z burakami
- Chłodnik z botwiny
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Seromakowiec
- Indyk ze szparagami
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
- Hamburgery orzechowe w chlebie
- Deser cassata alla siciliana
- Warstwowa panna cotta
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3761 dni temu
Drogi Gościu, napisz nam koniecznie, jak smakowało Tobie danie Pascala :)
odpowiedz
3762 dni temu
Pyszne połączenie krewetek z mięsem, bardzo mnie ciekawi smak tych pulpecików, myślę że się skuszę na ten przepis .
odpowiedz
3763 dni temu
Zapowiada się pysznie, robiłam już sałatkę z krewetek z sosem z limonek wg,kuchni Lidla, i była przepyszna :)
odpowiedz
3763 dni temu
Jurii Gość, nie musisz wszystkiego rozumieć, ale wystarczy uważnie słuchać. Pascal robi izolację z folii, żeby nie przypalić patyczków. Pozdrawiam.
odpowiedz
3763 dni temu
Przepraszam ale czegoś tu nie rozumiem , Pascal położył folię aluminiową na grill a i tak piekł lizaczki obok niej , ha ha ha to po co w ogóle ona tam leżała ??????
odpowiedz