Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Młode ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 minut. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj
- moździerz
- folię aluminiową
- drewniane patyczki do szaszłyków
- mocno rozgrzanego grilla
Sos
Mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy.
Sałatka
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy (od strony miąższu). Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu, studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. 9 ziemniaków zawijamy w plastry boczku i grillujemy z obu stron do zarumienienia. Nabijamy po 3 ziemniaki na 3 patyczki do szaszłyków. Pozostałe ziemniaki kroimy na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron. W misce łączymy upieczone na grillu połówki ziemniaków, grillowaną paprykę, papryczki pepperoni pokrojone w plastry, dymki ze szczypiorkiem pokrojone na większe kawałki, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Polewamy sosem, odstawiamy na bok.
Łosos
Kolendrę utartą w moździerzu, posiekany koperek, miód, 1 1/2 łyżki oliwy, sól i pieprz dokładnie mieszamy w miseczce. Doprawiamy łososia białym pieprzem, smarujemy z wierzchu pesto koperkowym. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę, do której wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło, białe wino i szczypior porwany na mniejsze kawałki. Wkładamy do środka łososia, szczelnie zamykamy i parujemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 10-12 minut.
Na talerz wykładamy sałatkę, filet z łososia i szaszłyk z ziemniakami w boczku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z cukinią i łososiem
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
- Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Minicharlotte z pomarańczami
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Muffiny z owocami lasu
- 3 sposoby na kanapki z precli
- Tort chałwowo-orzechowy
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Pieczone burgery z indyka
- Wegański strogonow z kurek
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Pieczone jabłka
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2638 dni temu
Sałatka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł jako dodatek! Nie znam osoby której by nie smakowała :) A w połączeniu z łososiem - mistrzostwo :)
odpowiedz