zobacz film Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • folię aluminiową
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • mocno rozgrzanego grilla

Sos

Mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy.

Sałatka

Paprykę posypujemy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy (od strony miąższu). Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu. Kroimy na mniejsze kawałki. 9 ziemniaków zawijamy w plastry boczku i grillujemy z obu stron do zarumienienia. Nabijamy po 3 ziemniaki na 3 patyczki do szaszłyków. Pozostałe ziemniaki kroimy na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron. W misce łączymy upieczone na grillu połówki ziemniaków, paprykę, papryczki pepperoni, dymki ze szczypiorkiem, skórkę z cytryny i miętę. Polewamy sosem, odstawiamy na bok.

Łosos

Kolendrę, koperek, miód, 1 1/2 łyżki oliwy, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Doprawiamy łososia białym pieprzem, smarujemy z wierzchu pesto koperkowym. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę, do której wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło, białe wino i szczypior porwany na mniejsze kawałki. Wkładamy do środka łososia, szczelnie zamykamy i parujemy na mocno rozgrzanym grillu 10-12 minut.

Na talerz wykładamy sałatkę, filet z łososia i szaszłyk z ziemniakami w boczku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    353 dni temu
    Sałatka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł jako dodatek! Nie znam osoby której by nie smakowała :) A w połączeniu z łososiem - mistrzostwo :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram