
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Młode ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 minut. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj
- moździerz
- folię aluminiową
- drewniane patyczki do szaszłyków
- mocno rozgrzanego grilla
Sos
Mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy.
Sałatka
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy (od strony miąższu). Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu, studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. 9 ziemniaków zawijamy w plastry boczku i grillujemy z obu stron do zarumienienia. Nabijamy po 3 ziemniaki na 3 patyczki do szaszłyków. Pozostałe ziemniaki kroimy na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron. W misce łączymy upieczone na grillu połówki ziemniaków, grillowaną paprykę, papryczki pepperoni pokrojone w plastry, dymki ze szczypiorkiem pokrojone na większe kawałki, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Polewamy sosem, odstawiamy na bok.
Łosos
Kolendrę utartą w moździerzu, posiekany koperek, miód, 1 1/2 łyżki oliwy, sól i pieprz dokładnie mieszamy w miseczce. Doprawiamy łososia białym pieprzem, smarujemy z wierzchu pesto koperkowym. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę, do której wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło, białe wino i szczypior porwany na mniejsze kawałki. Wkładamy do środka łososia, szczelnie zamykamy i parujemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 10-12 minut.
Na talerz wykładamy sałatkę, filet z łososia i szaszłyk z ziemniakami w boczku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2971 dni temu
Sałatka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł jako dodatek! Nie znam osoby której by nie smakowała :) A w połączeniu z łososiem - mistrzostwo :)
Odpowiedz