Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Młode ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 minut. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj
- moździerz
- folię aluminiową
- drewniane patyczki do szaszłyków
- mocno rozgrzanego grilla
Sos
Mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy.
Sałatka
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy (od strony miąższu). Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu, studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. 9 ziemniaków zawijamy w plastry boczku i grillujemy z obu stron do zarumienienia. Nabijamy po 3 ziemniaki na 3 patyczki do szaszłyków. Pozostałe ziemniaki kroimy na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron. W misce łączymy upieczone na grillu połówki ziemniaków, grillowaną paprykę, papryczki pepperoni pokrojone w plastry, dymki ze szczypiorkiem pokrojone na większe kawałki, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Polewamy sosem, odstawiamy na bok.
Łosos
Kolendrę utartą w moździerzu, posiekany koperek, miód, 1 1/2 łyżki oliwy, sól i pieprz dokładnie mieszamy w miseczce. Doprawiamy łososia białym pieprzem, smarujemy z wierzchu pesto koperkowym. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę, do której wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło, białe wino i szczypior porwany na mniejsze kawałki. Wkładamy do środka łososia, szczelnie zamykamy i parujemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 10-12 minut.
Na talerz wykładamy sałatkę, filet z łososia i szaszłyk z ziemniakami w boczku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2659 dni temu
Sałatka ziemniaczana to zawsze dobry pomysł jako dodatek! Nie znam osoby której by nie smakowała :) A w połączeniu z łososiem - mistrzostwo :)
odpowiedz