
Przygotuj
- zester lub tarkę
- ręcznik papierowy
Salsa
Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pokrojonego drobno imbiru, 1 obrane, pokrojone w drobna kostkę mango oraz 2 pokrojone w drobną kostkę pomidory. Z 2 limonek ścieramy zest oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy. Nastepnie dodajemy posiekany pęczek kolendry, 1/2 pęczka posiekanej mięty i około 3-4 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy, następnie salsę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Łosoś
Filety z łososia kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Mocno rozgrzaną kratę grilla smarujemy oliwą (np. nasączonym oliwą ręcznikiem papierowym). Łososia układamy skórą do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy ugotowany ryż basmati. Obok nakładamy salse, na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!

Komentarze (1)
2051 dni temu
Pyszne! Salsa jest wspaniala egzotyczna odmiana :)
odpowiedz
zobacz wszystkie