Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • zester lub tarkę
  • ręcznik papierowy

Salsa

Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pokrojonego drobno imbiru, 1 obrane, pokrojone w drobna kostkę mango oraz 2 pokrojone w drobną kostkę pomidory. Z 2 limonek ścieramy zest oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy. Nastepnie dodajemy posiekany pęczek kolendry, 1/2 pęczka posiekanej mięty i około 3-4 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy, następnie salsę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Łosoś

Filety z łososia kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Mocno rozgrzaną kratę grilla smarujemy oliwą (np. nasączonym oliwą ręcznikiem papierowym). Łososia układamy skórą do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy ugotowany ryż basmati. Obok nakładamy salse, na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy. Dekorujemy świeżymi ziołami.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • FRDA IHS FRDA IHS
    94 dni temu
    Polecam! Na szczególna uwagę w tym przepisie zasługuje mango salsa. Zrobiłem salsę po bożemu, tak jak przepis przykazał (i wyszło genialnie!!!), natomiast ryba i ryż to inna kategoria. Zamiast łososia i ryżu użyłem pstrąga łososiowego/lososiowatego, a ryż podmieniłem na bagietkę z masłem czosnkowym (własnej produkcji, tj. bagietka kupna, masło samodzielnie wymieszane z czosnkiem i szczyptą soli). Do dania dołączyłem parę kieliszków białego, wytrawnego wina portugalskiego, schłodzonego wina. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2332 dni temu
    Pyszne! Salsa jest wspaniala egzotyczna odmiana :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!