Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej: 

Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. 

Przygotuj

  • grill
  • zester lub tarkę
  • ręcznik papierowy

Salsa

Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy obrany i pokrojony drobno imbir, obrane i pokrojone w drobną kostkę mango oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Z 2 limonek ścieramy zest (skórkę bez białej warstwy) oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy. Nastepnie dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną miętę i oliwę z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy, następnie salsę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Łosoś

Filety z łososia pozbawione łusek myjemy i kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Mocno rozgrzaną kratę grilla smarujemy oliwą (np. nasączonym oliwą ręcznikiem papierowym). Łososia układamy skórą do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy ugotowany ryż basmati. Obok nakładamy salse, na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami.

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • FRDA IHS FRDA IHS
    971 dni temu
    Polecam! Na szczególna uwagę w tym przepisie zasługuje mango salsa. Zrobiłem salsę po bożemu, tak jak przepis przykazał (i wyszło genialnie!!!), natomiast ryba i ryż to inna kategoria. Zamiast łososia i ryżu użyłem pstrąga łososiowego/lososiowatego, a ryż podmieniłem na bagietkę z masłem czosnkowym (własnej produkcji, tj. bagietka kupna, masło samodzielnie wymieszane z czosnkiem i szczyptą soli). Do dania dołączyłem parę kieliszków białego, wytrawnego wina portugalskiego, schłodzonego wina. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3209 dni temu
    Pyszne! Salsa jest wspaniala egzotyczna odmiana :)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!