![Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7dce8ed21e3c-b2ae32202f-KW_23_PASCAL_grillowany-filet-z-lososia-z-salsa-z-mango_17348_S_0157_poziom_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Przygotuj
- grill
- zester lub tarkę
- ręcznik papierowy
Salsa
Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy obrany i pokrojony drobno imbir, obrane i pokrojone w drobną kostkę mango oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Z 2 limonek ścieramy zest (skórkę bez białej warstwy) oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy. Nastepnie dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną miętę i oliwę z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy, następnie salsę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Łosoś
Filety z łososia pozbawione łusek myjemy i kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Mocno rozgrzaną kratę grilla smarujemy oliwą (np. nasączonym oliwą ręcznikiem papierowym). Łososia układamy skórą do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy ugotowany ryż basmati. Obok nakładamy salse, na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
![Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3f087dd34ee8-49eb12bb06-KAROL_szaszlyki_z_lososia_z_grillow_kapusta_i_sosem_czosnk_19011_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
![Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ae94da02a34b-f10515a491-KW_25_losos.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.
![Słoneczny łosoś](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e08ea963134-9c8e6bd27f-PASCAL_KW_32_Sloneczny_losos_S_0296_POZIOM_RGB_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
![Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/57e8f05cae67-fc5fa2ee46-KW_23_KAROL_Uparowany-losos-z-grilla_1733130599_poziom_rgb_ok.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Salsa z mango i awokado
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Smoothie z mango
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Chrupiące młode ziemniaki z pieca
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Zupa krem z brokułów z paskami łososia
- Tarta z gruszką i gorgonzolą
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Gnocchi w sosie z gorgonzoli
- Makaron z łososiem i awokado
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Komentarze (2)
1101 dni temu
Polecam! Na szczególna uwagę w tym przepisie zasługuje mango salsa. Zrobiłem salsę po bożemu, tak jak przepis przykazał (i wyszło genialnie!!!), natomiast ryba i ryż to inna kategoria. Zamiast łososia i ryżu użyłem pstrąga łososiowego/lososiowatego, a ryż podmieniłem na bagietkę z masłem czosnkowym (własnej produkcji, tj. bagietka kupna, masło samodzielnie wymieszane z czosnkiem i szczyptą soli). Do dania dołączyłem parę kieliszków białego, wytrawnego wina portugalskiego, schłodzonego wina. Polecam!
odpowiedz
3339 dni temu
Pyszne! Salsa jest wspaniala egzotyczna odmiana :)
odpowiedz