Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • zester lub tarkę
  • ręcznik papierowy

Salsa

Pokrojoną w piórka cebulę przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pokrojonego drobno imbiru, 1 obrane, pokrojone w drobna kostkę mango oraz 2 pokrojone w drobną kostkę pomidory. Z 2 limonek ścieramy zest oraz wyciskamy sok i dodajemy do salsy. Nastepnie dodajemy posiekany pęczek kolendry, 1/2 pęczka posiekanej mięty i około 3-4 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy, następnie salsę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Łosoś

Filety z łososia kroimy na podłużne kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Mocno rozgrzaną kratę grilla smarujemy oliwą (np. nasączonym oliwą ręcznikiem papierowym). Łososia układamy skórą do góry i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy ugotowany ryż basmati. Obok nakładamy salse, na nią kładziemy łososia i pokrywamy go niewielką ilością salsy. Dekorujemy świeżymi ziołami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1232 dni temu
    Pyszne! Salsa jest wspaniala egzotyczna odmiana :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram