Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • folię spożywczą

Marynowane filety z łososia

Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Kminek rozcieramy w moździerzu, szalotkę siekamy, z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, czosnek, kolendrę i bazylię drobno siekamy. Połowę posiekanej kolendry i bazylii łączymy w misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami marynaty (drugą połowę odkładamy, by wykorzystać ją do tabbouleh).

Składniki marynaty dokładnie mieszamy i marynujemy w nich szaszłyki około 20 minut w lodówce.

Tabbouleh

Kaszę zalewamy mieszanką wrzątku, soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia. Pozostałą kolendrę z bazylią przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sparzone i obrane pomidory pokrojone w drobną kostkę, kminek roztarty w moździerzu, sok z cytryny, miętę porwaną na drobne kawałki, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.

Szaszłyki grillujemy metodą bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z tabbouleh.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • MACIEQ 73 MACIEQ 73
    805 dni temu
    Zwróciłem uwagę na składniki. Według mnie nie chodzi o kminek tylko kumin. Zasadnicza różnica.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    805 dni temu
    MACIEQ 73 w tym przepisie zdecydowanie chodzi o kminek ;)
  • Pola Pola
    1968 dni temu
    W tym przepisie był film z Pascalem, który mówił jak przygotować ten kuskus idealnie. W przepisie brak tych wskazówek... Szkoda:(

    odpowiedz

  • Europa112 Europa112
    3409 dni temu
    Ugrillowałem szaszłyka i wyszedł, że palce lizać. Grillowałem na elektrycznym grillu, gdzie jest duże pole manewru ciepła. Nawet następnego dnia spropiony kilkoma kroplami oleju i podgrzany w mikrifalówce nic nie stracił ,ze swoich aromatów. Całkiem inna sprawa ,że łosoć to się już chyba nam przejadł.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3463 dni temu
    Baśka, kminek - zarówno w przepisie, jak i w filmiku :)

    odpowiedz

  • Baśka Baśka
    3464 dni temu
    Czy tam jest w przyprawach kminek czy kmin rzymski zwany kuminem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3501 dni temu
    Konradzie, niestety nie możemy się z Tobą zgodzić. Do tabbouleh używać można zarówno kuskus, jak i kaszy bulgur. Kuchnia to doskonałe miejsce do eksperymentowania, łączenia kultur i tradycji. Pascal zainspirowany daniem libańskim przedstawia swoją wersję tej potrawy. Nie jest to nic niespotykanego :) Zachęcamy do wypróbowania nowych smaków! :)

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    3502 dni temu
    Tabbouleh w wersji libańskiej nie zawiera kaszki kuskus tylko kaszę bulgur. Podstawą jest drobno posiekana natka pietruszki. Drobno, a nie tak jak na filmie. Na pół filiżanki kaszy (~35ml) trzeba dać pół filiżanki drobno posiekanych liści mięty, dwa posiekane w kosteczkę pomidory i DWIE FILIŻANKI posiekanej natki pietruszki. Do tego pół ogórka pokrojonego w kosteczkę (bez gniazd nasiennych), sok z cytryny, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Podstawa to natka pietruszki, a nie kasza. To coś w przepisie nawet nie zbliża się do tabbouleh. Liści kolendry i bazylii nawet nie będę komentował bo ręce opadają. Nazwijcie to inaczej bo może rzeczywiście smaczne danie wyszło Panu Pascalowi.

    odpowiedz

  • karl karl
    3505 dni temu
    Ten łosoś został zabity po raz drugi. Danie naprawdę nie zachęca do przygotowania go. Dużo gadania, a nie ma nic ciekawego w tym gotowaniu.

    odpowiedz

  • RobEarth RobEarth
    3507 dni temu
    Jednak kiedyś Pascal mówił dużo lepiej po polsku...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3507 dni temu
    Echhh, zawsze możesz wybrać inny przepis z zakładki Grill&Fun - https://kuchnialidla.pl/grill ! :)

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3507 dni temu
    O, i widzisz! Echhh, Bierz przykład z takich ludzi jak (tak się podpisuje) Gość! Nie warto szukać na siłę problemów tam, gdzie faktycznie ich nie ma!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3508 dni temu
    Echhh, wierz mi… zrobię te szaszłyki z sałatką, i nie ma tu żadnego problemu. Nie mam ogródka, ale łąki, parki, jeziora, rzeki, polanki, rodzina, która ma ogródki są w moim zasięgu. No i nie mam grilla, ale w każdej chwili mogę kupić jednorazowego grilla, lub skorzystać z grilla znajomych – bo w końcu miło jest grillować w gronie bliskich osób. Problem braku ogródka i grilla – rozwiązany. Pokrywa nie jest konieczna, mogę grillować bez niej. Kuskus mogę zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną, zamienić tabbouleh na sałatką grecką, albo w ogóle sałatki robić nie muszę. Z kminku zrezygnować można w każdej chwili lub zastąpić go kolendrą w ziarnach, czy innymi przyprawami. Echhh, nie szukaj problemów, tylko rozwiązań. Gotując, nie ważne, czy w domu, czy na zewnątrz ważna jest wyobraźnia i czerpanie inspiracji. Przepisy można modyfikować wg własnych smaków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3509 dni temu
    Przepraszam, ale... co autor poniższego wpisu miał na myśli!? Echhh - chwalisz się czy żalisz? bo trudno wywnioskować ;-)

    odpowiedz

  • Echhh Echhh
    3509 dni temu
    Pascalu, wierz mi, zrobiłbym te szaszłyki z sałatką, jest tylko jeden problem. Nie mam ogródka. No i nie mam grilla. Dwa problemy. Nie mam ogródka, nie mam grilla. No i nie mam takiej wielkiej pokrywy. Trzy problemy. Nie mam ogródka, grilla i pokrywy. I nie lubię kuskusu. Cztery problemy: nie mam ogródka, grilla z pokrywą, nie lubię kuskusu. I nienawidzę kminku... Szlag, nie dla mnie ten przepis. ;(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!