zobacz film Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • grill z pokrywką
  • szpadki do szaszłyków (duże, drewniane, namoczone w wodzie)
  • drewienka owocowe do wędzenia
  • brykiet
  • kawałek ręcznika papierowego
  • obieraczkę do warzyw

Marynata

Mleczko, curry, pokruszone pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, posiekaną papryczkę i posiekaną kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.

Szaszłyki

Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.

Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.

Sałatka

Marchewki pokrojone w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw łączymy w misce z pokruszonymi pistacjami, posiekaną kolendrą i wszystkimi posostałymi składnikami sałatki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut.

Wykładamy na talerz sałatkę, dekorujemy liśćmi roszponki, polewamy oliwą. Podajemy z szaszłykami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    481 dni temu
    Czy mozna upiec szaszlyki w piekarniku? Jesli tak to w jakiej temp, ile czasu i jaki tryb?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    480 dni temu
    Jak najbardziej możesz spróbować upiec te szaszłyki. Polecamy wtedy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Najpewniej sprawdzi się wykorzystanie termoobiegu i temperatura ok. 180°C. Szaszłyki warto też obrócić w połowie pieczenia (po ok. 8 minutach, wtedy, kiedy będziemy smarować je dodatkową porcją marynaty).
  • Asia Asia
    3139 dni temu
    Marynata po prostu ekstra, jest pyszna, mogłabym ją jeść łyżkami ;) Sałatka z marchewki w ten sposób obrana dodaje świeżości a smak obłędny, polecam jednak przyprawiać przed samiutkim podaniem bo po czasie zapach robi się zbyt intensywny i niezbyt przyjemny.

    odpowiedz

  • Europa112 Europa112
    3351 dni temu
    Warte polecenia. !!! Nie mogę pojąć dlaczego w nazwie figuruje sos pomarańczowo-sojowy. Nic jednak nie umniejsza tenu ,że szaszłyki są bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3363 dni temu
    przepis super. Wypróbowane, rewelacja!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3389 dni temu
    Moniko, cieszymy się, że mogliśmy odkryć przed Tobą nowe smaki!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3390 dni temu
    Przepyszne danie! Sałatka ze zwykłych składników, ale nie pomyślałabym, aby je ze sobą połączyć, podobnie z marynatą. Polecam :)

    odpowiedz

  • sss sss
    3445 dni temu
    Jak zawsze przepis dupy nie urywa. Bezsensowne kombinowanie i wychodzi z tego padaka. Panu Okrasie radzę przypomnieć sobie podstawy gotowania i przestać gwiazdorzyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3449 dni temu
    super przepis :D a podoba mi sie tez ta zasatwa te miseczki z dzubkiem, skad ta zastawa :D ? :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!