Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- grill z pokrywką
- szpadki do szaszłyków (duże, drewniane, namoczone w wodzie)
- drewienka owocowe do wędzenia
- brykiet
- kawałek ręcznika papierowego
- obieraczkę do warzyw
Marynata
Mleczko, curry, pokruszone pistacje, sok i skórkę z limonki gotujemy 20 minut, do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, posiekaną papryczkę i posiekaną kolendrę. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
Szaszłyki
Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, pasek kurczaka, aż do ostatniego kawałka. Wszystkie kawałki nabijamy na patyczki do szaszłyków, przebijając każdą warstwę (zobacz film). Mięso przełożone boczkiem kroimy wzdłuż patyczków, tak, by powstały szaszłyki. Szaszłyki przekładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut.
Ruszt rozgrzanego grilla smarujemy delikatnie olejem i układamy szaszłyki. Grillujemy do zrumienienia. Po około 10 minutach, polewamy szaszłyki marynatą. Grillujemy kolejne 5-7 minut.
Sałatka
Marchewki pokrojone w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw łączymy w misce z pokruszonymi pistacjami, posiekaną kolendrą i wszystkimi posostałymi składnikami sałatki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
Wykładamy na talerz sałatkę, dekorujemy liśćmi roszponki, polewamy oliwą. Podajemy z szaszłykami.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Zupa pomidorowa z bananami
- Filet z kurczaka z pigwą
- Zupa z dyni i jabłek
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Zalewajka
- Wykwintne roladki rybne
- Pesto z papryki
- Focaccia bezglutenowa
- Pieczone żeberka
- Suflet malinowy
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Babeczki leśny mech
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Spaghetti puttanesca
- Rogaliki z ciasta francuskiego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
528 dni temu
Czy mozna upiec szaszlyki w piekarniku? Jesli tak to w jakiej temp, ile czasu i jaki tryb?
odpowiedz
528 dni temu
Jak najbardziej możesz spróbować upiec te szaszłyki. Polecamy wtedy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Najpewniej sprawdzi się wykorzystanie termoobiegu i temperatura ok. 180°C. Szaszłyki warto też obrócić w połowie pieczenia (po ok. 8 minutach, wtedy, kiedy będziemy smarować je dodatkową porcją marynaty).
3186 dni temu
Marynata po prostu ekstra, jest pyszna, mogłabym ją jeść łyżkami ;) Sałatka z marchewki w ten sposób obrana dodaje świeżości a smak obłędny, polecam jednak przyprawiać przed samiutkim podaniem bo po czasie zapach robi się zbyt intensywny i niezbyt przyjemny.
odpowiedz
3398 dni temu
Warte polecenia. !!! Nie mogę pojąć dlaczego w nazwie figuruje sos pomarańczowo-sojowy. Nic jednak nie umniejsza tenu ,że szaszłyki są bardzo dobre.
odpowiedz
3410 dni temu
przepis super. Wypróbowane, rewelacja!!
odpowiedz
3436 dni temu
Moniko, cieszymy się, że mogliśmy odkryć przed Tobą nowe smaki!
odpowiedz
3437 dni temu
Przepyszne danie! Sałatka ze zwykłych składników, ale nie pomyślałabym, aby je ze sobą połączyć, podobnie z marynatą. Polecam :)
odpowiedz
3493 dni temu
Jak zawsze przepis dupy nie urywa. Bezsensowne kombinowanie i wychodzi z tego padaka. Panu Okrasie radzę przypomnieć sobie podstawy gotowania i przestać gwiazdorzyć.
odpowiedz
3497 dni temu
super przepis :D a podoba mi sie tez ta zasatwa te miseczki z dzubkiem, skad ta zastawa :D ? :)
odpowiedz