Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ryż na sushi
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
Krok 2: Ryż doprawiamy zalewą octową
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim mieszaninę octu i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
Krok 3: Robimy sushi z łososiem i krewetkami
Łososia kroimy w prostokąty. Krewetki myjemy i osuszamy. Nori kroimy w małe paski.
Małe porcje ryżu formujemy w owalne kształty, zwilżając przy tym ręce od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku umieszczamy bardzo małą ilość wasabi i układamy łososia i/lub krewetki, dekorujemy paskami nori. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1311 dni temu
super przepis
odpowiedz
1393 dni temu
pyszne
odpowiedz