Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy ryż na sushi

Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.

Krok 2: Ryż doprawiamy zalewą octową

Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim mieszaninę octu i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).

Krok 3: Robimy sushi z łososiem i krewetkami

Łososia kroimy w prostokąty. Krewetki myjemy i osuszamy. Nori kroimy w małe paski.

Małe porcje ryżu formujemy w owalne kształty, zwilżając przy tym ręce od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku umieszczamy bardzo małą ilość wasabi i układamy łososia i/lub krewetki, dekorujemy paskami nori. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram