Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy ryż na sushi

Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.

Krok 2: Ryż doprawiamy zalewą octową

Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim mieszaninę octu i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).

Krok 3: Robimy sushi z łososiem i krewetkami

Łososia kroimy w prostokąty. Krewetki myjemy i osuszamy. Nori kroimy w małe paski.

Małe porcje ryżu formujemy w owalne kształty, zwilżając przy tym ręce od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku umieszczamy bardzo małą ilość wasabi i układamy łososia i/lub krewetki, dekorujemy paskami nori. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Wegetariańskie maki sushi

Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Wegetariańskie maki sushi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sushi

Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Sushi sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szaszłyki z krewetek po azjatycku

Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem

Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • ANONIM ANONIM
    1511 dni temu
    super przepis

    odpowiedz

  • Anonim Anonim
    1593 dni temu
    pyszne

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!