Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Gotujemy kluseczki ziemniaczane w wodzie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut, aż będą ciemne. Odciskamy wodę z ziemniaków i odstawiamy ją na 10 minut. Zlewamy nadmiar wody, a powstały krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jaja i mąkę, tak by ciasto miało gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 1 minutę.
Krok 2: Smażymy łososia
Łososia osuszamy, zdejmujemy skórę i oprószamy curry z dwóch stron. Smażymy na patelni, na brązowy kolor, uważając, by przyprawa się nie spaliła. Łososia dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 5-6 minut.
Krok 3: Dodajemy szpinak do śmietanki
Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z limonki. Dodajemy szpinak. Delikatnie zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane kluski ziemniaczane i podajemy z połamanym na duże kawałki łososiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Placuszki ziemniaczane
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Wytrawne muffinki
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pyzy ziemniaczane
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
- Omlet białkowy z łososiem
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Spaghetti z sosem z awokado
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Precel z łososiem
- Babeczki dyniowe
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Tarta z botwinką
- Carpaccio z pomidorów
- Wegański sos tatarski
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Dorsz w pesto
- Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2796 dni temu
Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili
odpowiedz
2797 dni temu
a kiedy dodajemy chili?
odpowiedz
2797 dni temu
Dziękujemy za uwagę :) Umknęło nam chili, które dodajemy posiekane wraz z czosnkiem do śmietanki :)