Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Gotujemy kluseczki ziemniaczane w wodzie

Gotujemy kluseczki ziemniaczane w wodzie

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut, aż będą ciemne. Odciskamy wodę z ziemniaków i odstawiamy ją na 10 minut. Zlewamy nadmiar wody, a powstały krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jaja i mąkę, tak by ciasto miało gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 1 minutę.


 

Krok 2: Smażymy łososia

Smażymy łososia

Łososia osuszamy, zdejmujemy skórę i oprószamy curry z dwóch stron. Smażymy na patelni, na brązowy kolor, uważając, by przyprawa się nie spaliła. Łososia dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 5-6 minut.

 

 

Krok 3: Dodajemy szpinak do śmietanki

Dodajemy szpinak do śmietanki

Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z limonki. Dodajemy szpinak. Delikatnie zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane kluski ziemniaczane i podajemy z połamanym na duże kawałki łososiem.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    389 dni temu
    Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili

    odpowiedz

  • Gość Gość
    390 dni temu
    a kiedy dodajemy chili?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    390 dni temu
    Dziękujemy za uwagę :) Umknęło nam chili, które dodajemy posiekane wraz z czosnkiem do śmietanki :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram