Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Gotujemy kluseczki ziemniaczane w wodzie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut, aż będą ciemne. Odciskamy wodę z ziemniaków i odstawiamy ją na 10 minut. Zlewamy nadmiar wody, a powstały krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jaja i mąkę, tak by ciasto miało gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 1 minutę.
Krok 2: Smażymy łososia
Łososia osuszamy, zdejmujemy skórę i oprószamy curry z dwóch stron. Smażymy na patelni, na brązowy kolor, uważając, by przyprawa się nie spaliła. Łososia dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 5-6 minut.
Krok 3: Dodajemy szpinak do śmietanki
Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z limonki. Dodajemy szpinak. Delikatnie zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane kluski ziemniaczane i podajemy z połamanym na duże kawałki łososiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (3)
3135 dni temu
Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili
Odpowiedz
3136 dni temu
a kiedy dodajemy chili?
Odpowiedz
3136 dni temu
Dziękujemy za uwagę :) Umknęło nam chili, które dodajemy posiekane wraz z czosnkiem do śmietanki :)