Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Śliwki gotujemy w winie
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.
Krok 2: Przygotowujemy masę na kluski
Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
Krok 3: Gotujemy kluski
Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.
Zupę śliwkową doprawiamy, ewentualnie dosładzamy. Kluski osączamy i dekorujemy nimi zupę, posypujemy cynamonem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3251 dni temu
może jakiś filmik, bo przepis trochę świąteczny... no dobra nie wiem jak zrobić te kluski
Odpowiedz
3249 dni temu
Do tego przepisu nie dysponujemy filmem, co możemy doprecyzować? :)