![Śliwki w aromatycznym syropie Śliwki w aromatycznym syropie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/cca87146e6be-c219a5b0b6-sliwki_kw37_2015.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz przyprawami, dodajemy sok z cytryny. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Wypełniamy je delikatnie śliwkami (nie ugniatamy owoców, chcemy, by zachowały swój kształt) i zalewamy gorącym syropem. Zamykamy słoiki, wstawiamy do garnka z gorącą wodą (poziom wody musi sięgać trochę ponad połowę wysokości słoika). Gotujemy 10-12 minut.
Gorące słoiki wyjmujemy z garnka, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
![Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/976d3c751d44-9f109e996e-Cukiernik_KW_34_powidla_sliwkowe_z_nuta_pomaranczy_i_cynamonu_12976_S122602_RGB_960x540.webp)
Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!
![Aromatyczna jabłkowa konfitura](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5abf1014a3ed-e30f047ffe-Cukiernik_KW_37_aromatyczna_konfitura_jablkowa_12976_S122481_960x540.webp)
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!
![Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/044e9bc9acee-c41d27f83c-KW_38_mus_jablkowy_960x540.webp)
Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.
![Mus jabłkowy z pomarańczami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a90867d1e41b-1689746ba2-kw34_cukiernik_konfitura_2015.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Mus szarlotkowy
- Konfitura cytrynowa
- Gruszki w syropie
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Marmolada z pomarańczy
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Masło truskawkowe
- Cukier waniliowy
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
- Letnia zupa jarzynowa
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Indyjska sól z przyprawami
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Nalewki z owoców
- Krem borówkowy z karmelem
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Galette gryczany z pomidorami
Komentarze (1)
1805 dni temu
Przecież ta ilość syropu nie starcza nawet na połowę tei ilości śliwek!!!
odpowiedz