Śliwki w aromatycznym syropie

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz przyprawami, dodajemy sok z cytryny. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Wypełniamy je delikatnie śliwkami (nie ugniatamy owoców, chcemy, by zachowały swój kształt) i zalewamy gorącym syropem. Zamykamy słoiki, wstawiamy do garnka z gorącą wodą (poziom wody musi sięgać trochę ponad połowę wysokości słoika). Gotujemy 10-12 minut.

Gorące słoiki wyjmujemy z garnka, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Aromatyczna jabłkowa konfitura

Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!

Aromatyczna jabłkowa konfitura

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 46 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki

Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2145 dni temu
    Przecież ta ilość syropu nie starcza nawet na połowę tei ilości śliwek!!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!