
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz przyprawami, dodajemy sok z cytryny. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Wypełniamy je delikatnie śliwkami (nie ugniatamy owoców, chcemy, by zachowały swój kształt) i zalewamy gorącym syropem. Zamykamy słoiki, wstawiamy do garnka z gorącą wodą (poziom wody musi sięgać trochę ponad połowę wysokości słoika). Gotujemy 10-12 minut.
Gorące słoiki wyjmujemy z garnka, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (1)
2249 dni temu
Przecież ta ilość syropu nie starcza nawet na połowę tei ilości śliwek!!!
Odpowiedz