Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz przyprawami, dodajemy sok z cytryny. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Wypełniamy je delikatnie śliwkami (nie ugniatamy owoców, chcemy, by zachowały swój kształt) i zalewamy gorącym syropem. Zamykamy słoiki, wstawiamy do garnka z gorącą wodą (poziom wody musi sięgać trochę ponad połowę wysokości słoika). Gotujemy 10-12 minut.
Gorące słoiki wyjmujemy z garnka, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!
Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1943 dni temu
Przecież ta ilość syropu nie starcza nawet na połowę tei ilości śliwek!!!
odpowiedz