Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 3/4 obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach.

Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku.

Pozostałe jabłka kroimy na ósemki i dodajemy do prażonych jabłek. Prażymy razem około 5 minut, dodajemy cynamon i – jeżeli jest taka potrzeba – sok z cytryny.

Jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 6 minut od momentu zagotowania.

* Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Puti Puti
    947 dni temu
    Omg wyszlo pychotka!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1736 dni temu
    Polecam, bardzo dobre!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram