Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 3/4 obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach.
Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku.
Pozostałe jabłka kroimy na ósemki i dodajemy do prażonych jabłek. Prażymy razem około 5 minut, dodajemy cynamon i – jeżeli jest taka potrzeba – sok z cytryny.
Jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 6 minut od momentu zagotowania.
* Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3313 dni temu
Omg wyszlo pychotka!!!!
odpowiedz
4103 dni temu
Polecam, bardzo dobre!
odpowiedz