Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. 3/4 obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach.
Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku.
Pozostałe jabłka kroimy na ósemki i dodajemy do prażonych jabłek. Prażymy razem około 5 minut, dodajemy cynamon i – jeżeli jest taka potrzeba – sok z cytryny.
Jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 6 minut od momentu zagotowania.
* Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3635 dni temu
Omg wyszlo pychotka!!!!
Odpowiedz
4424 dni temu
Polecam, bardzo dobre!
Odpowiedz