
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ocieramy skórkę z 4 pomarańczy (tylko wierzchnią, pomarańczową warstwę, bez białego miąższu). Pozostałe pomarańcze obieramy ze skórek (dokładnie, nie pozostawiając białych, gorzkich części). Owoce kroimy w kostkę.
Cukier i wodę gotujemy. Do powstałego syropu wrzucamy pokrojone pomarańcze, oraz otartą skórkę. Gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut.
Zdejmujemy garnek z palnika i studzimy (najlepiej całą noc).
Konfiturę smażymy na małym ogniu około 1-1,5 godziny - pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemnego koloru. Dodajemy sok z limonek i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Brzegi słoików bardzo dokładnie wycieramy i zakręcamy.
Wypełnione słoiki umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda powinna sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki w garnku nie mogą się dotykać! Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na małym ogniu (pod przykryciem). Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Imbirowy dżem z winogron
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Komentarze (20)
42 dni temu
pomarańcze przed gotowaniem należy wyfiletować?
odpowiedz
41 dni temu
Wystarczy, po starciu pomarańczowej części skórki i dokładnym oddzieleniu od białego miąższu, pokroić pomarańcze w kostkę.
1920 dni temu
Uwielbiam gruszki i cynamon we wszystkich odsłonach.
odpowiedz
2050 dni temu
Drogi Gościu, pod wpływem smażenia konfitura z pewnością odparuje i stanie się gęstsza :)
odpowiedz
2051 dni temu
witam, zdjęłam z ognia już konfiturę po pierwszej fazie gotowania. Trochę martwi mnie jej konsystencja - jest dość płynna. Czy to następnego dnia podczas smażenia się zmieni?
odpowiedz
2060 dni temu
Shem, mandarynki obierz ze skórki i oczyść je z białych błonek.
odpowiedz
2063 dni temu
Witam, mam prośbę o radę... By wykonać konfiturę z mandarynek, powinienem się stosować do sposobu dla pomarańczy, czy dla cytryn? A może w ogóle pozbyć się skórki i do słoika włożyć tylko miąższ?
odpowiedz
2193 dni temu
Drogi Gościu, z podanej ilości wyjdzie około 500-700 g konfitury.
odpowiedz
2193 dni temu
Ile słoiczków i o jakiej pojemności wyjdzie z podanej ilości produktów?
odpowiedz
2249 dni temu
Drodzy Goście - sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, lecz delikatnie zmieni to ostateczny smak konfitury. Będzie jednak równie dobra! Konfiturę można zjadać od razu po smażeniu, należy jednak pozwolić jej ostygnąć.
odpowiedz
2252 dni temu
Czy mogę użyć konfitury od razu bez przekładania do słoików, czy musi ona trochę odleżeć ?
odpowiedz
2252 dni temu
Czy sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny ?
odpowiedz
2262 dni temu
Drogi hmmm. jak zaznaczono w przepisie, konfiturę smażymy 1-1,5 godziny, do momentu, aż pomarańcze zrobią się szkliste, dodajemy sok z limonek a następnie smażymy je do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli zredukowałeś konfiturę zbyt mocno, niestety nie da się jej już uratować :(
odpowiedz
2263 dni temu
wszystko jak w przepisie, na następny dzień po 1,5 godzinie gotowanio- smażeniu (ponieważ na początku była strasznie rzadka) wyszła za gęsta, jak karmel... ciężka do jedzenia... więc zastanawiam się czy jest w stanie coś ja uratować
odpowiedz
2282 dni temu
Już robię drugi raz z tego przepisu i jest pycha! Gęsta i bardzo aromatyczna konfitura! :)
odpowiedz
2595 dni temu
Sprawdzony przepis na marmoladę pomarańczową: 1,5 kg pomarańczy (najlepiej dużych, będzie wygodniej obierać miąższ z błonek), 500 g cukru trzcinowego lub zwykłego (na 750 g obranego miąższu), sok z 1-2 cytryn. Żadnej wody. Pomarańcze wyfiletować, do miąższu dodać cukier i skórkę z 1 dużego lub 2 mniejszych owoców. Skórkę należy uprzednio obgotować przez 10 min. w dużej ilości wrzątku, ściąć nadmiar albedo i pokroić w cienkie paseczki. Smażyć do zgęstnienia, pod koniec dodać sok z cytryny.
odpowiedz
2635 dni temu
w przepisach na blogach osób które podają ten przepis nie ma w ogóle wody jest sok z 2 cytryn i są skórki pokrojone w drobną kostkę bez białego miąższu moczone wcześniej przez całą noc w gorącej ale nie gotującej wodzie, gotujemy długo aż będzie prawie odparowany sok oczywiście ja to robię i dodałam około 6o dkg cukru najlepiej brązowego
odpowiedz
2667 dni temu
właśnie zrobiłam wczoraj,wszystko dokładnie jak w przepisie, jest bardzo wodnista, jak na razie to wygląda jak sok a nie jak marmolada, podejrzewam, ze w przepisie jest zbyt duzo wody. Szkoda czasu, gazu i nerwów!
odpowiedz
2702 dni temu
Pierwszy raz robiłam konfiturę pomarańczową i ne spodziewałem się takiej Pychotki :)
odpowiedz
2703 dni temu
Zrobiłam, cały dom pachnie obłędnie pomarańczami :) Chyba tylko za dużo wody odparowałam, bo wyszły mi 2 słoiki po 250ml. Smakuje obłędnie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie