
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- 2-3 słoiki o pojemności 250 ml
- duży garnek
Przygotowanie
Ocieramy skórkę z 4 pomarańczy (tylko wierzchnią, pomarańczową warstwę, bez białego miąższu). Pozostałe pomarańcze obieramy ze skórek (dokładnie, nie pozostawiając białych, gorzkich części). Owoce kroimy w kostkę.
Cukier i wodę gotujemy. Do powstałego syropu wrzucamy pokrojone pomarańcze, oraz otartą skórkę. Gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut.
Zdejmujemy garnek z palnika i studzimy (najlepiej całą noc).
Konfiturę smażymy na małym ogniu około 1-1,5 godziny - pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemnego koloru. Dodajemy sok z limonek i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Brzegi słoików bardzo dokładnie wycieramy i zakręcamy.
Wypełnione słoiki umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda powinna sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki w garnku nie mogą się dotykać! Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na małym ogniu (pod przykryciem). Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Imbirowy dżem z winogron
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Komentarze (22)
721 dni temu
Dzień dobry, konfiturę robię już kolejny raz i jest wyśmienita. W ubiegłym roku każdy bliski otrzymał ją do prezentu. Jednak za każdym razem mam dylemat... czy smażymy też pod przykryciem? Czy można pasteryzowac w piekarniku? Pozdrawiam i życzę smacznych świąt! :)
odpowiedz
721 dni temu
Ela, bardzo nas cieszy, że konfitura smakuje i bliscy zostali nią obdarowana :) Gdy smażymy konfiturę na małym ogniu nie musimy jej już przykrywać ;) Smacznego dla Ciebie i bliskich!
1078 dni temu
pomarańcze przed gotowaniem należy wyfiletować?
odpowiedz
1078 dni temu
Wystarczy, po starciu pomarańczowej części skórki i dokładnym oddzieleniu od białego miąższu, pokroić pomarańcze w kostkę.
2956 dni temu
Uwielbiam gruszki i cynamon we wszystkich odsłonach.
odpowiedz
3087 dni temu
Drogi Gościu, pod wpływem smażenia konfitura z pewnością odparuje i stanie się gęstsza :)
odpowiedz
3087 dni temu
witam, zdjęłam z ognia już konfiturę po pierwszej fazie gotowania. Trochę martwi mnie jej konsystencja - jest dość płynna. Czy to następnego dnia podczas smażenia się zmieni?
odpowiedz
3097 dni temu
Shem, mandarynki obierz ze skórki i oczyść je z białych błonek.
odpowiedz
3099 dni temu
Witam, mam prośbę o radę... By wykonać konfiturę z mandarynek, powinienem się stosować do sposobu dla pomarańczy, czy dla cytryn? A może w ogóle pozbyć się skórki i do słoika włożyć tylko miąższ?
odpowiedz
3229 dni temu
Drogi Gościu, z podanej ilości wyjdzie około 500-700 g konfitury.
odpowiedz
3229 dni temu
Ile słoiczków i o jakiej pojemności wyjdzie z podanej ilości produktów?
odpowiedz
3286 dni temu
Drodzy Goście - sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, lecz delikatnie zmieni to ostateczny smak konfitury. Będzie jednak równie dobra! Konfiturę można zjadać od razu po smażeniu, należy jednak pozwolić jej ostygnąć.
odpowiedz
3288 dni temu
Czy mogę użyć konfitury od razu bez przekładania do słoików, czy musi ona trochę odleżeć ?
odpowiedz
3288 dni temu
Czy sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny ?
odpowiedz
3299 dni temu
Drogi hmmm. jak zaznaczono w przepisie, konfiturę smażymy 1-1,5 godziny, do momentu, aż pomarańcze zrobią się szkliste, dodajemy sok z limonek a następnie smażymy je do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli zredukowałeś konfiturę zbyt mocno, niestety nie da się jej już uratować :(
odpowiedz
3299 dni temu
wszystko jak w przepisie, na następny dzień po 1,5 godzinie gotowanio- smażeniu (ponieważ na początku była strasznie rzadka) wyszła za gęsta, jak karmel... ciężka do jedzenia... więc zastanawiam się czy jest w stanie coś ja uratować
odpowiedz
3318 dni temu
Już robię drugi raz z tego przepisu i jest pycha! Gęsta i bardzo aromatyczna konfitura! :)
odpowiedz
3631 dni temu
Sprawdzony przepis na marmoladę pomarańczową: 1,5 kg pomarańczy (najlepiej dużych, będzie wygodniej obierać miąższ z błonek), 500 g cukru trzcinowego lub zwykłego (na 750 g obranego miąższu), sok z 1-2 cytryn. Żadnej wody. Pomarańcze wyfiletować, do miąższu dodać cukier i skórkę z 1 dużego lub 2 mniejszych owoców. Skórkę należy uprzednio obgotować przez 10 min. w dużej ilości wrzątku, ściąć nadmiar albedo i pokroić w cienkie paseczki. Smażyć do zgęstnienia, pod koniec dodać sok z cytryny.
odpowiedz
3671 dni temu
w przepisach na blogach osób które podają ten przepis nie ma w ogóle wody jest sok z 2 cytryn i są skórki pokrojone w drobną kostkę bez białego miąższu moczone wcześniej przez całą noc w gorącej ale nie gotującej wodzie, gotujemy długo aż będzie prawie odparowany sok oczywiście ja to robię i dodałam około 6o dkg cukru najlepiej brązowego
odpowiedz
3704 dni temu
właśnie zrobiłam wczoraj,wszystko dokładnie jak w przepisie, jest bardzo wodnista, jak na razie to wygląda jak sok a nie jak marmolada, podejrzewam, ze w przepisie jest zbyt duzo wody. Szkoda czasu, gazu i nerwów!
odpowiedz
3738 dni temu
Pierwszy raz robiłam konfiturę pomarańczową i ne spodziewałem się takiej Pychotki :)
odpowiedz
3739 dni temu
Zrobiłam, cały dom pachnie obłędnie pomarańczami :) Chyba tylko za dużo wody odparowałam, bo wyszły mi 2 słoiki po 250ml. Smakuje obłędnie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie