Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mango obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię.
Z cytryn wyjmujemy pestki, wyciskamy sok i dodajemy do mango. Całość zasypujemy cukrem, dodajemy starty imbir. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż mango się rozpadnie, sok odparuje, a całość nabierze konsystencji dżemu.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (11)
3018 dni temu
Wspaniałe przetwory podkradłam kilka
Odpowiedz
3517 dni temu
ile słoiczków wychodzi??:)
Odpowiedz
3515 dni temu
W zależności od wielkości mango, powinno wyjść około 400-500 ml konfitury :)
3521 dni temu
nie trzeba dodać niczego typu żelfix, żeby się nie popsuło?
Odpowiedz
3521 dni temu
Jeśli planujesz długo przechowywać przetwory, możesz dodać żelfix wedle wskazań na opakowaniu.
3722 dni temu
Drogi Gościu, słoiczki powinny się zamknąć pod wpływem temp. dżemu. Jeśli się nie zamkną, wtedy pasteryzujemy :) I mogą stać tak długo, jak każdy szczelnie zamknięty dżem.
Odpowiedz
3722 dni temu
Pasteryzujemy ??? Ile czasu taka konfitura może stać w słoiczku ??
Odpowiedz
3956 dni temu
a ja tez radze uwazac z cukrem. jeśli mango jest dojrzale to jest on zbędny:)
Odpowiedz
4080 dni temu
radzę uważać z imbirem, wydaje się, że łyżeczka to mało, ja dałam porządną łyżeczkę i imbir zdominował cały dzem.
Odpowiedz
4387 dni temu
Dodajemy sok, ale ważne by w soku nie pływały pestki cytryn.
Odpowiedz
4387 dni temu
Do dżemu dodajemy sok z cytryn czy te cytryny bez pestek?
Odpowiedz
zobacz wszystkie