
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mango obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię.
Z cytryn wyjmujemy pestki, wyciskamy sok i dodajemy do mango. Całość zasypujemy cukrem, dodajemy starty imbir. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż mango się rozpadnie, sok odparuje, a całość nabierze konsystencji dżemu.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Francuskie makaroniki
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (11)
2976 dni temu
Wspaniałe przetwory podkradłam kilka
Odpowiedz
3475 dni temu
ile słoiczków wychodzi??:)
Odpowiedz
3473 dni temu
W zależności od wielkości mango, powinno wyjść około 400-500 ml konfitury :)
3480 dni temu
nie trzeba dodać niczego typu żelfix, żeby się nie popsuło?
Odpowiedz
3479 dni temu
Jeśli planujesz długo przechowywać przetwory, możesz dodać żelfix wedle wskazań na opakowaniu.
3680 dni temu
Drogi Gościu, słoiczki powinny się zamknąć pod wpływem temp. dżemu. Jeśli się nie zamkną, wtedy pasteryzujemy :) I mogą stać tak długo, jak każdy szczelnie zamknięty dżem.
Odpowiedz
3681 dni temu
Pasteryzujemy ??? Ile czasu taka konfitura może stać w słoiczku ??
Odpowiedz
3915 dni temu
a ja tez radze uwazac z cukrem. jeśli mango jest dojrzale to jest on zbędny:)
Odpowiedz
4039 dni temu
radzę uważać z imbirem, wydaje się, że łyżeczka to mało, ja dałam porządną łyżeczkę i imbir zdominował cały dzem.
Odpowiedz
4345 dni temu
Dodajemy sok, ale ważne by w soku nie pływały pestki cytryn.
Odpowiedz
4346 dni temu
Do dżemu dodajemy sok z cytryn czy te cytryny bez pestek?
Odpowiedz
zobacz wszystkie