Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mieszamy borówki z cukrem i cynamonem. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do owoców.
Całość przekładamy na patelnię, gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Ponownie podgrzewamy zawartość patelni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy patelnię z ognia.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2351 dni temu
Świetny pomysł. Akurat mam wysyp borówek i szukałam na nie pomysłu. ☺ Tylko czy nie trzeba pasteryzowac słoiczków z konfiturą?
odpowiedz
2351 dni temu
Droga Gosiu, jeśli planujesz zrobić większe konfiturowe zapasy, lepiej oczywiście zdecydować się na pasteryzację słoiczków, by mieć pewność, że się nie zepsują.
3430 dni temu
Ile wychodzi słoiczków i o jakiej pojemności z takiej ilości składników jak w przepisie?
odpowiedz
1964 dni temu
Mnie wyszło około 300 ml :D
3821 dni temu
Robiłam je w zeszłym roku - rewelacja! Moje 5-cio letnie dziecko zajadało je do omletów lub wyjadało samo ze słoiczka ;) ja dodawałm sobie np. do kaszy mannej w zimie... hmm... oczywiście słoiczków było stanowczo za mało więc w tym roku zrobię podwójnie ;)
odpowiedz
3960 dni temu
Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać tę konfiturę?
odpowiedz
4110 dni temu
Wspaniały pomysł na borówki :)
odpowiedz
4129 dni temu
Grażyno nie zalecamy zamiany cukru na miód. Przede wszystkim cukier jest naturalnym konserwantem, który chroni owoce przed psuciem się. Ponadto charakterystyczny smak miodu może zdominować smak owoców w konfiturze.
odpowiedz
4129 dni temu
Czy zamiast cukru można używać miód? Jeżeli tak, to ile miodu za jaką ilość cukru?
odpowiedz
4129 dni temu
Tak, w tym przepisie zostały wykorzystane borówki amerykańskie
odpowiedz
4129 dni temu
czy tą konfiturę można zrobić z borówek amerykańskich?
odpowiedz
4130 dni temu
Wina jest w konfiturze niewiele, ale podkreśla ono smak owoców. Podczas gotowania większość alkoholu z wina wyparowuje, dlatego w konfiturze pozostaje go zaledwie śladowa ilość.
odpowiedz
4130 dni temu
Czy czuć w tej konfiturze wino? Czy mogą ją jeść kilkuletnie dzieci?
odpowiedz
zobacz wszystkie