
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mieszamy borówki z cukrem i cynamonem. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do owoców.
Całość przekładamy na patelnię, gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Ponownie podgrzewamy zawartość patelni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy patelnię z ognia.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Kiszka ziemniaczana
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (13)
2615 dni temu
Świetny pomysł. Akurat mam wysyp borówek i szukałam na nie pomysłu. ☺ Tylko czy nie trzeba pasteryzowac słoiczków z konfiturą?
odpowiedz
2615 dni temu
Droga Gosiu, jeśli planujesz zrobić większe konfiturowe zapasy, lepiej oczywiście zdecydować się na pasteryzację słoiczków, by mieć pewność, że się nie zepsują.
3694 dni temu
Ile wychodzi słoiczków i o jakiej pojemności z takiej ilości składników jak w przepisie?
odpowiedz
2228 dni temu
Mnie wyszło około 300 ml :D
4085 dni temu
Robiłam je w zeszłym roku - rewelacja! Moje 5-cio letnie dziecko zajadało je do omletów lub wyjadało samo ze słoiczka ;) ja dodawałm sobie np. do kaszy mannej w zimie... hmm... oczywiście słoiczków było stanowczo za mało więc w tym roku zrobię podwójnie ;)
odpowiedz
4224 dni temu
Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać tę konfiturę?
odpowiedz
4374 dni temu
Wspaniały pomysł na borówki :)
odpowiedz
4393 dni temu
Grażyno nie zalecamy zamiany cukru na miód. Przede wszystkim cukier jest naturalnym konserwantem, który chroni owoce przed psuciem się. Ponadto charakterystyczny smak miodu może zdominować smak owoców w konfiturze.
odpowiedz
4393 dni temu
Czy zamiast cukru można używać miód? Jeżeli tak, to ile miodu za jaką ilość cukru?
odpowiedz
4393 dni temu
Tak, w tym przepisie zostały wykorzystane borówki amerykańskie
odpowiedz
4393 dni temu
czy tą konfiturę można zrobić z borówek amerykańskich?
odpowiedz
4394 dni temu
Wina jest w konfiturze niewiele, ale podkreśla ono smak owoców. Podczas gotowania większość alkoholu z wina wyparowuje, dlatego w konfiturze pozostaje go zaledwie śladowa ilość.
odpowiedz
4394 dni temu
Czy czuć w tej konfiturze wino? Czy mogą ją jeść kilkuletnie dzieci?
odpowiedz
zobacz wszystkie