Konfitury borówkowe z czerwonym winem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mieszamy borówki z cukrem i cynamonem. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do owoców.

Całość przekładamy na patelnię, gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.

Ponownie podgrzewamy zawartość patelni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy patelnię z ognia.

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Basia Basia
    945 dni temu
    Ile wychodzi słoiczków i o jakiej pojemności z takiej ilości składników jak w przepisie?

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1335 dni temu
    Robiłam je w zeszłym roku - rewelacja! Moje 5-cio letnie dziecko zajadało je do omletów lub wyjadało samo ze słoiczka ;) ja dodawałm sobie np. do kaszy mannej w zimie... hmm... oczywiście słoiczków było stanowczo za mało więc w tym roku zrobię podwójnie ;)

    odpowiedz

  • Olunia Olunia
    1474 dni temu
    Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać tę konfiturę?

    odpowiedz

  • Marzenie Marzenie
    1624 dni temu
    Wspaniały pomysł na borówki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1643 dni temu
    Grażyno nie zalecamy zamiany cukru na miód. Przede wszystkim cukier jest naturalnym konserwantem, który chroni owoce przed psuciem się. Ponadto charakterystyczny smak miodu może zdominować smak owoców w konfiturze.

    odpowiedz

  • Gość Grażyna Gość Grażyna
    1643 dni temu
    Czy zamiast cukru można używać miód? Jeżeli tak, to ile miodu za jaką ilość cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1643 dni temu
    Tak, w tym przepisie zostały wykorzystane borówki amerykańskie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1643 dni temu
    czy tą konfiturę można zrobić z borówek amerykańskich?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1644 dni temu
    Wina jest w konfiturze niewiele, ale podkreśla ono smak owoców. Podczas gotowania większość alkoholu z wina wyparowuje, dlatego w konfiturze pozostaje go zaledwie śladowa ilość.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1644 dni temu
    Czy czuć w tej konfiturze wino? Czy mogą ją jeść kilkuletnie dzieci?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram