zobacz film Wegańska sałatka wielowarzywna

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy warzywa

Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w równą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Co jakiś czas warzywa możemy przemieszać. Upieczone warzywa odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Kroimy pozostałe dodatki

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W równą kostkę kroimy również kiszone ogórki oraz cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem.

Krok 3: Łączymy składniki sałatki

Do dużej miski wsypujemy upieczone i przestudzone warzywa oraz resztę pokrojonych składników. Dodajemy majonez, groszek, musztardę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie sałatkę możemy doprawić czarną solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • pierre pierre
    1771 dni temu
    Fajny patent z tymi pieczonymi warzywami, muszę spróbować:) Ja dodaję jeszcze kukurydzę, paprykę świeżą, jajka i jakieś grzybki marynowane:)

    odpowiedz


Sałatka wielowarzywna — wegańska

Sałatka wielowarzywna, nazywana także jarzynową, kojarzy się z domowym ciepłem i smakami, które pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Klasyczne przyrządza się ją z ugotowanych warzyw, a poszczególne składniki różnią się w zależności od rodzinnych tradycji i preferencji gospodyni.

Tradycyjna sałatka warzywna zazwyczaj zawiera ugotowane ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, a także ogórki kiszone, jajko oraz sporą ilość majonezu. Jest bardzo syta i z łatwością jest w stanie zastąpić główne danie. Sałatkę jarzynową można przyrządzić także w wersji wegańskiej!

Wiemy, że wydawać się to może niemożliwe, ale to prawda! Kinga Paruzel udowadnia, że nawet w kuchni wegańskiej można cieszyć się pyszną sałatką i zachować jej tradycyjny smak. Wegańska sałatka jarzynowa z przepisu Kingi jest lekka i świeża, a jej smak jest wprost wyborny. Ta smaczna propozycja sałatki wielowarzywnej to tylko jedna z wielu możliwości!

Jeśli chcesz poznać tajniki przygotowywania sałatki warzywnej w wersji wegańskiej i dowiedzieć się, jakie składniki dodać, by sałatka wielowarzywna nie obiegała smakiem od tej klasycznej, to dobrze trafiłeś! W dalszej części tekstu podzielimy się z Tobą naszymi trikami!

Sałatka wielowarzywna — jak przekształcić ją na wersję wegańską?

Sałatka jarzynowa w wersji tradycyjnej często zawiera majonez oraz gotowane jajko, jednak składniki te są łatwe do zastąpienia bez istotnej zmiany smaku samej sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową w wersji wegańskiej nie jest skomplikowany, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż tej klasycznej.

Do przygotowania kremowego sosu, który zastąpi tradycyjny majonez, użyj tofu i oliwy oraz odrobinę musztardy i przypraw (możesz także skorzystać z przepisu Kingi Paruzel, który z łatwością znajdziesz w naszej wyszukiwarce przepisów). Wegański majonez warto wzbogacić także o odrobinę miękkiego, zmiksowanego awokado oraz czarną sól (Kala Namak), która nada majonezowi oraz całej sałatce mocno jajecznego aromatu. Pamiętaj jednak — z tym składnikiem nie można przesadzić, bo inaczej jarzynowa sałatka stanie się jajeczną!

Sałatka pozbawiona ciężkiego majonezu i jajka jest lekkostrawna i bardziej odświeżająca, a smak warzyw jest w niej bardziej wyczuwalny i wyrazisty. Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową i jak długo powinny pozostać na ogniu?

W każdym przepisie na sałatkę warzywną znajdziesz różny czas ich gotowania zależny od twardości warzyw, ich świeżości oraz wielkości gotowanych kawałków. Czas gotowania jarzyn nie powinien przekraczać 30 minut w przypadku warzyw w całości i 20 minut w kawałkach. Postaraj się kontrolować stopień ugotowania jarzyn, by ich nadmiernie nie rozgotować. Najlepsza sałatka jarzynowa (w wersji wegańskiej i tradycyjnej) to taka, w której warzywa są ugotowane al dente i lekko chrupią w ustach.

Sałatka tradycyjna w wersji wegańskiej — wskazówki Szefów Kuchni

Sałatka tradycyjna jarzynowa w wersji wegańskiej może być równie pyszna i sycąca, jeśli zastosuje się kilka trików używanych przez profesjonalnych kucharzy. Kluczowy wpływ na smak klasycznej sałatki jarzynowej ma obróbka cieplna warzyw. Idealne ugotowanie warzyw na sałatkę jarzynową nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

Warzywa na sałatkę jarzynową gotuj w lekko osolonej wodzie, najlepiej w całości. Czy należy obierać warzywa do sałatki przed gotowaniem? Jeśli masz nieco wprawy, ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je dopiero po ugotowaniu — zachowają one wtedy najwięcej smaku i aromatu. Resztę warzyw obierz jeszcze przed wrzuceniem ich do garnka. Po ugotowaniu pokrój je w większe kawałki, aby nie rozpadały się po wymieszaniu z sosem. W ten sposób sałatka będzie miała odpowiednią konsystencję, a smak jarzyn pozostanie wyrazisty.

Jeśli chcesz przygotować mniej klasyczną sałatkę jarzynową i zrobić to, jak prawdziwy zawodowy kucharz, skorzystaj z pomysłu Kingi Paruzel na upieczenie warzyw! Pieczenie wzmocni ich naturalny smak i wydobędzie z nich więcej słodyczy.

Warzywa na sałatkę jarzynową należy połączyć w odpowiednich proporcjach, tak aby żaden ze smaków nie zdominował pozostałych (chyba, że chcesz uzyskać właśnie taki efekt). Postaraj się dodać do sałatki jarzyny w równych proporcjach — jeśli chcesz mieć całkowitą pewność, użyj do tego wagi kuchennej.

Składniki sałatki wielowarzywnej

Skład sałatki jarzynowej to częsta przyczyna sporów w rodzinie i wśród znajomych. W każdym domu składniki sałatki jarzynowej nieco się różnią, co czyni tę potrawę jeszcze bardziej wyjątkową. Dobra sałatka jarzynowa zawsze zawiera jednak dwa warzywa okopowe (słodką marchewkę i ziemniaki), czasem także pietruszkę i seler. Większość przepisów na sałatkę warzywną zawiera także ogórki kiszone, ale to nie wszystko!

Nowoczesna sałatka jarzynowa często wzbogacana jest o groszek konserwowy lub świeży, a także kukurydzę z puszki, chociaż najwięcej kontrowersji wzbudza zawsze dodatek jabłka i to właśnie o ten składnik toczą się największe spory. Jedni uważają jabłko za obowiązkowy składnik do sałatki jarzynowej, inni twierdzą, że w ten sposób psuje się jej smak. Według nas jabłko to wspaniały dodatek do wegańskiej jarzynowej, który dodaje jej więcej słodyczy. Jabłko znajdziecie także w przepisie Kingi na sałatkę jarzynową — jeśli spróbujecie go przygotować chociaż raz, już na zawsze zmienicie zdanie na temat tego, czy jabłko powinno trafić do jarzynowej!

Jak zrobić dobrą sałatkę wielowarzywną?

Dobra sałatka warzywna to ta dopasowana do Twojego gustu i preferencji. To, co trafia do sałatki warzywnej, nie powinno podlegać ocenie i dyskusji — jeśli chcesz dodać do niej fasolę, zrób to! W końcu liczy się to, żeby była warzywa na sałatkę smakowały Tobie!

W Kuchni Lidla uważamy, że warto eksperymentować z nietypowymi składnikami na sałatkę warzywną. Te eksperymenty rozwijają nasze umiejętności kulinarne i niejednokrotnie potrafią zaskoczyć swoim nietypowym smakiem. Jeśli masz możliwość, to baw się smakami! Przygotuj różne sałatki warzywne i wybierz tę, która smakuje Ci najbardziej.

Tradycyjna sałatka warzywna to Twoja miłość? Odważ się przyrządzić ją w wersji wegańskiej. Wielowarzywna sałatka autorstwa Kingi Paruzel może całkiem odmienić Twoje postrzeganie tej potrawy. Ten przepis na jarzynową sałatkę możesz także dowolnie zmodyfikować — dodać do niej różne składniki lub przekształcić ją w wegetariańską sałatkę jarzynową z jajkiem bez majonezu. Wybór należy do Ciebie! Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!