zobacz film Wegańska sałatka wielowarzywna

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy warzywa

Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w równą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Co jakiś czas warzywa możemy przemieszać. Upieczone warzywa odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Kroimy pozostałe dodatki

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W równą kostkę kroimy również kiszone ogórki oraz cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem.

Krok 3: Łączymy składniki sałatki

Do dużej miski wsypujemy upieczone i przestudzone warzywa oraz resztę pokrojonych składników. Dodajemy majonez, groszek, musztardę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie sałatkę możemy doprawić czarną solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • pierre pierre
    1498 dni temu
    Fajny patent z tymi pieczonymi warzywami, muszę spróbować:) Ja dodaję jeszcze kukurydzę, paprykę świeżą, jajka i jakieś grzybki marynowane:)

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!