Imbirowy dżem z winogron

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.

Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.

Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Konfitura morelowo-miodowa

Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Konfitura morelowo-miodowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Słodki dżem z pomidorów

Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Słodki dżem z pomidorów

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 15 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Powidła śliwkowe z czekoladą

Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.

Powidła śliwkowe z czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 32 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (10)

Avatar
  • Jan Ka Jan Ka
    1333 dni temu
    Wspaniale byłoby określenie, ile objętościowo przetworów powstaje z takiej konkretnej gramatury. Może ktoś z Państwa podzieliłby się wiedzą na ten temat? Pozdrowienia Adamski

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1333 dni temu
    Jan Ka, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości słoiczki zechcesz użyć oraz jak gęstą konsystencję uzyskasz. Jeśli będą to małe słoiczki o pojemności 200 ml, to przy tej ilości składników powinno wyjść ich ok. 4-5.
  • Smętny Smętny
    3530 dni temu
    Ten przepis to jakaś porażka na 5 szk winogron 3 szk cukru !!!! na myśl o tym bolą mnie zęby winogrona tego typu sa z natury słodkie a nie kwaskowe, z wyglądu jak kisiel to wygląda i jeszcze cale owoce, jak oni to zrobili ``Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu``

    odpowiedz

  • pani.Ka pani.Ka
    4307 dni temu
    Niestety, po przetarciu wyszedł sok, a nie dżem. Na dodatek strasznie słodki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4309 dni temu
    Wyszły mi bardzo, bardzo słodkie. I wg mnie to jest raczej galaretka nie dżem. A skąd na zdjęciu całe owoce, skoro nie ma ich w przepisie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4311 dni temu
    no na zdjęciu to wygląda jakby te winogrona nie były przetarte... gdyby były, to byłby to mu, a widać kawalki owoców i mam wrażenie, że też skórkę (na łyżeczce)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4313 dni temu
    ale na zdjęciu są całe owoce ?

    odpowiedz

  • KATARZYNA KATARZYNA
    4314 dni temu
    UWAGA! Zdjęcie przedstawia dżem z PRZETARTYCH winogron ;))) Już się biorę do roboty!

    odpowiedz

  • Kasia  Kasia
    4324 dni temu
    Właśnie w Lidlu jest winogron w promocji więc skuszę się na ten pyszny przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4330 dni temu
    czemu na zdjęciu wygląda jakby owoce były w całości, a w przepisie jest napisane, żeby je przetrzeć?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!