Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.
Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1134 dni temu
Wspaniale byłoby określenie, ile objętościowo przetworów powstaje z takiej konkretnej gramatury. Może ktoś z Państwa podzieliłby się wiedzą na ten temat? Pozdrowienia Adamski
odpowiedz
1134 dni temu
Jan Ka, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości słoiczki zechcesz użyć oraz jak gęstą konsystencję uzyskasz. Jeśli będą to małe słoiczki o pojemności 200 ml, to przy tej ilości składników powinno wyjść ich ok. 4-5.
3332 dni temu
Ten przepis to jakaś porażka na 5 szk winogron 3 szk cukru !!!! na myśl o tym bolą mnie zęby winogrona tego typu sa z natury słodkie a nie kwaskowe, z wyglądu jak kisiel to wygląda i jeszcze cale owoce, jak oni to zrobili ``Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu``
odpowiedz
4109 dni temu
Niestety, po przetarciu wyszedł sok, a nie dżem. Na dodatek strasznie słodki
odpowiedz
4110 dni temu
Wyszły mi bardzo, bardzo słodkie. I wg mnie to jest raczej galaretka nie dżem. A skąd na zdjęciu całe owoce, skoro nie ma ich w przepisie?
odpowiedz
4113 dni temu
no na zdjęciu to wygląda jakby te winogrona nie były przetarte... gdyby były, to byłby to mu, a widać kawalki owoców i mam wrażenie, że też skórkę (na łyżeczce)
odpowiedz
4114 dni temu
ale na zdjęciu są całe owoce ?
odpowiedz
4115 dni temu
UWAGA! Zdjęcie przedstawia dżem z PRZETARTYCH winogron ;))) Już się biorę do roboty!
odpowiedz
4126 dni temu
Właśnie w Lidlu jest winogron w promocji więc skuszę się na ten pyszny przepis.
odpowiedz
4131 dni temu
czemu na zdjęciu wygląda jakby owoce były w całości, a w przepisie jest napisane, żeby je przetrzeć?
odpowiedz