
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.
Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Placuszki z kaszy manny
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Pyzy z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Ajwar
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Tarta cytrynowa
- Angielskie śniadanie — przepis
- Kurczak po wietnamsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (10)
1410 dni temu
Wspaniale byłoby określenie, ile objętościowo przetworów powstaje z takiej konkretnej gramatury. Może ktoś z Państwa podzieliłby się wiedzą na ten temat? Pozdrowienia Adamski
Odpowiedz
1410 dni temu
Jan Ka, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości słoiczki zechcesz użyć oraz jak gęstą konsystencję uzyskasz. Jeśli będą to małe słoiczki o pojemności 200 ml, to przy tej ilości składników powinno wyjść ich ok. 4-5.
3608 dni temu
Ten przepis to jakaś porażka na 5 szk winogron 3 szk cukru !!!! na myśl o tym bolą mnie zęby winogrona tego typu sa z natury słodkie a nie kwaskowe, z wyglądu jak kisiel to wygląda i jeszcze cale owoce, jak oni to zrobili ``Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu``
Odpowiedz
4385 dni temu
Niestety, po przetarciu wyszedł sok, a nie dżem. Na dodatek strasznie słodki
Odpowiedz
4386 dni temu
Wyszły mi bardzo, bardzo słodkie. I wg mnie to jest raczej galaretka nie dżem. A skąd na zdjęciu całe owoce, skoro nie ma ich w przepisie?
Odpowiedz
4389 dni temu
no na zdjęciu to wygląda jakby te winogrona nie były przetarte... gdyby były, to byłby to mu, a widać kawalki owoców i mam wrażenie, że też skórkę (na łyżeczce)
Odpowiedz
4391 dni temu
ale na zdjęciu są całe owoce ?
Odpowiedz
4392 dni temu
UWAGA! Zdjęcie przedstawia dżem z PRZETARTYCH winogron ;))) Już się biorę do roboty!
Odpowiedz
4402 dni temu
Właśnie w Lidlu jest winogron w promocji więc skuszę się na ten pyszny przepis.
Odpowiedz
4408 dni temu
czemu na zdjęciu wygląda jakby owoce były w całości, a w przepisie jest napisane, żeby je przetrzeć?
Odpowiedz