Aromatyczna jabłkowa konfitura

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm.

W szerokim garnku o grubym dnie dokładnie mieszamy jabłka, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny.

Jabłka prażymy na dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie jabłka możemy doprawić cynamonem.

Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy krawędzie słoików, następnie zakręcamy. Słoiki z konfiturą wkładamy do garnka z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki w garnku nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut. Gotowe słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Konfitura morelowo-miodowa

Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Konfitura morelowo-miodowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Aromatyczna konfitura pomarańczowa

Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 45 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Konfitura cytrynowa

Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Konfitura cytrynowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 40 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Wiśniowy Sad

Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.

Wiśniowy Sad
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    1414 dni temu
    Zrobiłam, pyszna ale ze względu na ilość cukru kompletnie niejadalna (za to niespełna 3-letni syn złożył w tym temacie zdanie odrębne).

    odpowiedz

  • alev alev
    2118 dni temu
    Lepsze z imbirem niż z cynamonem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2118 dni temu
    Z imbirem brzmi nieźle!
  • Gość Gość
    2478 dni temu
    Dodałam 0,5 łyżeczki soli i 300g cukru i było przepyszne, nie wyobrażam sobie gdybym dodała tyle cukru co w przepisie zdecydowanie polecam dać dużo mniej ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3435 dni temu
    UWAŻAĆ na ilość cukru. Ja zrobiłam wg przepisu i wyszła w smaku mordoklejka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3435 dni temu
    Ilość cukru należy dostosować do własnych preferencji oraz smaku jabłek :)
  • Gość Gość
    3049 dni temu
    Cukru o połowę mniej!!! Baaaaaaardzo słodkie. Za słodkie.
  • Olga Olga
    3471 dni temu
    na podwójną porcję składników przezornie wsypałam tylko 500 g cukru na początek i mimo to wyszło wściekle słodkie, a jabłka wcale nie były wyraźne, raczej takie bezsmakowe, także polecam uważać z tym słodzeniem :D ale ogólnie konsystencja wypas

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3471 dni temu
    Olgo, dlatego najlepiej jest dosypywać cukier stopniowo, kierując się własnymi preferencjami :)
  • ginger ginger
    4296 dni temu
    Zrobiłam, konfitura pyszna, ale za słodka, dałam o wiele mniej niż w przepisie, bo 500g cukru i tak zdecydowanie za słodka. Należy zredukować ilość cukru w przepisie.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4306 dni temu
    Dziękuje :) zrobiłam wyszło pyszne :) zwiekszylam ilośc ze względu na większe słoiki :) mam nadzieje, ze bedą sie dobrze przechowywać bo zamierzamy skosztować w zimę :) nadmienie, ze robiłam pierwszy raz konfitury i robiłam jeszcze z pomarańczy także nie wiedziałam " co" mi wyjdzie :) z blisko 2kg pomarańczy wyszło mi 2 słoiki. Pycha, polecam :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    4307 dni temu
    Woda w garnku powinna być taka, żeby słoik nie pękł, a więc zbliżona temperaturą do słoika. Nadmienię, że od wielu lat robię konfitury z różnych owoców i kładę je gorące do słoików, zakręcam i tak bez żadnego gotowania w garnku świetnie przechowują mi się przez całą zimę. Jeszcze nigdy nic mi nie zepsuło się, więc po co robić sobie dodatkową robotę z gotowaniem?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4307 dni temu
    Czy woda w garnku powinna byc gorąca tak jak jabłka w słoiku czy zimna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4310 dni temu
    Aniu z podanych ilości wychodzi około 1 litr musu. Rodzaj jabłek zależy od naszych preferencji, należy jednak pamiętać, by ilość cukru dostosować do użytych owoców - do bardziej słodkich należy dać mniej, do kwaśnych nieco więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4310 dni temu
    Jakie jabłka najlepiej sie nadają??

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4310 dni temu
    Czy ktoś to robił już? Ile z tego wychodzi słoikow?:)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4312 dni temu
    Ale pyszna konfitura,chętnie przygotuję według tego przepisu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4312 dni temu
    Karmelizowane Jabłuszka napewno rewelacja !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4313 dni temu
    widać , że są pyszne , zrobię napewno

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!