Aromatyczna jabłkowa konfitura

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm.

W szerokim garnku o grubym dnie dokładnie mieszamy jabłka, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny.

Jabłka prażymy na dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie jabłka możemy doprawić cynamonem.

Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy krawędzie słoików, następnie zakręcamy. Słoiki z konfiturą wkładamy do garnka z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki w garnku nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut. Gotowe słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    34 dni temu
    Dodałam 0,5 łyżeczki soli i 300g cukru i było przepyszne, nie wyobrażam sobie gdybym dodała tyle cukru co w przepisie zdecydowanie polecam dać dużo mniej ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    991 dni temu
    UWAŻAĆ na ilość cukru. Ja zrobiłam wg przepisu i wyszła w smaku mordoklejka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    991 dni temu
    Ilość cukru należy dostosować do własnych preferencji oraz smaku jabłek :)
  • Gość Gość
    606 dni temu
    Cukru o połowę mniej!!! Baaaaaaardzo słodkie. Za słodkie.
  • Olga Olga
    1027 dni temu
    na podwójną porcję składników przezornie wsypałam tylko 500 g cukru na początek i mimo to wyszło wściekle słodkie, a jabłka wcale nie były wyraźne, raczej takie bezsmakowe, także polecam uważać z tym słodzeniem :D ale ogólnie konsystencja wypas

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1027 dni temu
    Olgo, dlatego najlepiej jest dosypywać cukier stopniowo, kierując się własnymi preferencjami :)
  • ginger ginger
    1852 dni temu
    Zrobiłam, konfitura pyszna, ale za słodka, dałam o wiele mniej niż w przepisie, bo 500g cukru i tak zdecydowanie za słodka. Należy zredukować ilość cukru w przepisie.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1862 dni temu
    Dziękuje :) zrobiłam wyszło pyszne :) zwiekszylam ilośc ze względu na większe słoiki :) mam nadzieje, ze bedą sie dobrze przechowywać bo zamierzamy skosztować w zimę :) nadmienie, ze robiłam pierwszy raz konfitury i robiłam jeszcze z pomarańczy także nie wiedziałam " co" mi wyjdzie :) z blisko 2kg pomarańczy wyszło mi 2 słoiki. Pycha, polecam :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1864 dni temu
    Woda w garnku powinna być taka, żeby słoik nie pękł, a więc zbliżona temperaturą do słoika. Nadmienię, że od wielu lat robię konfitury z różnych owoców i kładę je gorące do słoików, zakręcam i tak bez żadnego gotowania w garnku świetnie przechowują mi się przez całą zimę. Jeszcze nigdy nic mi nie zepsuło się, więc po co robić sobie dodatkową robotę z gotowaniem?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1864 dni temu
    Czy woda w garnku powinna byc gorąca tak jak jabłka w słoiku czy zimna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1866 dni temu
    Aniu z podanych ilości wychodzi około 1 litr musu. Rodzaj jabłek zależy od naszych preferencji, należy jednak pamiętać, by ilość cukru dostosować do użytych owoców - do bardziej słodkich należy dać mniej, do kwaśnych nieco więcej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1866 dni temu
    Jakie jabłka najlepiej sie nadają??

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1866 dni temu
    Czy ktoś to robił już? Ile z tego wychodzi słoikow?:)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1869 dni temu
    Ale pyszna konfitura,chętnie przygotuję według tego przepisu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1869 dni temu
    Karmelizowane Jabłuszka napewno rewelacja !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1869 dni temu
    widać , że są pyszne , zrobię napewno

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram