Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm.
W szerokim garnku o grubym dnie dokładnie mieszamy jabłka, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny.
Jabłka prażymy na dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie jabłka możemy doprawić cynamonem.
Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Wycieramy krawędzie słoików, następnie zakręcamy. Słoiki z konfiturą wkładamy do garnka z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Słoiki w garnku nie mogą się dotykać. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut. Gotowe słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Wiśniowy Sad
Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Makaron z buraczanym pesto
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Babka serowa z pomarańczami
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Sernik dyniowy
- Jagodzianki
- Indyjskie chlebki chapatti
- Chowder z kukurydzą
- Powidła śliwkowe z czekoladą
- Domowe lody
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Kanapka paryżanka
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Naleśniki z farszem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
1147 dni temu
Zrobiłam, pyszna ale ze względu na ilość cukru kompletnie niejadalna (za to niespełna 3-letni syn złożył w tym temacie zdanie odrębne).
odpowiedz
1852 dni temu
Lepsze z imbirem niż z cynamonem.
odpowiedz
1851 dni temu
Z imbirem brzmi nieźle!
2211 dni temu
Dodałam 0,5 łyżeczki soli i 300g cukru i było przepyszne, nie wyobrażam sobie gdybym dodała tyle cukru co w przepisie zdecydowanie polecam dać dużo mniej ;)
odpowiedz
3168 dni temu
UWAŻAĆ na ilość cukru. Ja zrobiłam wg przepisu i wyszła w smaku mordoklejka :)
odpowiedz
3168 dni temu
Ilość cukru należy dostosować do własnych preferencji oraz smaku jabłek :)
2783 dni temu
Cukru o połowę mniej!!! Baaaaaaardzo słodkie. Za słodkie.
3205 dni temu
na podwójną porcję składników przezornie wsypałam tylko 500 g cukru na początek i mimo to wyszło wściekle słodkie, a jabłka wcale nie były wyraźne, raczej takie bezsmakowe, także polecam uważać z tym słodzeniem :D ale ogólnie konsystencja wypas
odpowiedz
3204 dni temu
Olgo, dlatego najlepiej jest dosypywać cukier stopniowo, kierując się własnymi preferencjami :)
4029 dni temu
Zrobiłam, konfitura pyszna, ale za słodka, dałam o wiele mniej niż w przepisie, bo 500g cukru i tak zdecydowanie za słodka. Należy zredukować ilość cukru w przepisie.
odpowiedz
4040 dni temu
Dziękuje :) zrobiłam wyszło pyszne :) zwiekszylam ilośc ze względu na większe słoiki :) mam nadzieje, ze bedą sie dobrze przechowywać bo zamierzamy skosztować w zimę :) nadmienie, ze robiłam pierwszy raz konfitury i robiłam jeszcze z pomarańczy także nie wiedziałam " co" mi wyjdzie :) z blisko 2kg pomarańczy wyszło mi 2 słoiki. Pycha, polecam :)
odpowiedz
4041 dni temu
Woda w garnku powinna być taka, żeby słoik nie pękł, a więc zbliżona temperaturą do słoika. Nadmienię, że od wielu lat robię konfitury z różnych owoców i kładę je gorące do słoików, zakręcam i tak bez żadnego gotowania w garnku świetnie przechowują mi się przez całą zimę. Jeszcze nigdy nic mi nie zepsuło się, więc po co robić sobie dodatkową robotę z gotowaniem?
odpowiedz
4041 dni temu
Czy woda w garnku powinna byc gorąca tak jak jabłka w słoiku czy zimna?
odpowiedz
4043 dni temu
Aniu z podanych ilości wychodzi około 1 litr musu. Rodzaj jabłek zależy od naszych preferencji, należy jednak pamiętać, by ilość cukru dostosować do użytych owoców - do bardziej słodkich należy dać mniej, do kwaśnych nieco więcej.
odpowiedz
4043 dni temu
Jakie jabłka najlepiej sie nadają??
odpowiedz
4043 dni temu
Czy ktoś to robił już? Ile z tego wychodzi słoikow?:)
odpowiedz
4046 dni temu
Ale pyszna konfitura,chętnie przygotuję według tego przepisu :)
odpowiedz
4046 dni temu
Karmelizowane Jabłuszka napewno rewelacja !
odpowiedz
4046 dni temu
widać , że są pyszne , zrobię napewno
odpowiedz
zobacz wszystkie