zobacz film Wiśniowy sad
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Biszkopt kakaowy

Jaja ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą pianę.

Mąkę, mączkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito i stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.

Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Wycinamy 2 podłużne paski z biszkoptu (jeden musi być trochę szerszy od drugiego).

Wiśnie w kisielu

Kompot z wiśni przecedzamy do garnka i gotujemy. Wiśnie odstawiamy.

2 łyżki mączki ziemniaczanej mieszamy z 50 ml wody i mieszamy do uzyskania zawiesiny.

Do kompotu dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, następnie dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy. Gdy kompot się zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zawiesinę z mączki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszając trzepaczką (tak jak przy gotowaniu kisielu). Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wystudzone wiśnie, wszystko delikatnie mieszamy. Wiśnie w kisielu odstawiamy do wystudzenia.

Mus z czekolady mlecznej z nutką kawy

Żółtka, cukier i espresso mieszamy w misce, następnie całość ubijamy za pomocą trzepaczki na parze do uzyskania jednolitej konsystencji.

Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml wody, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do żółtek z cukrem i espresso dodajemy dobrze rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Łączymy wszystkie składniki, następnie, gdy składniki uzyskają temperaturę około 40°C, łączymy z ubitą śmietanką.

Formę do rolady wykładamy folią spożywczą. Na dno formy wykładamy pierwszą część musu i wstawiamy do zamrażalnika. Gdy mus stężeje, wyjmujemy foremkę z zamrażalnika, na mus wykładamy część wiśni w kisielu (wiśnie układamy wzdłuż całej rolady), pozostałe wiśnie pozostawiamy do podania na talerzu.

Na wiśnie nakładamy węższy pasek wycięty z biszkoptu. Na biszkopt wylewamy drugą warstwę musu z mlecznej czekolady. Na sam koniec nakładamy szerszy pasek wycięty z biszkoptu.

Roladę wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej 1-1,5 godziny.

Do dekoracji

Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Z papieru do pieczenia robimy kornet.

Ciasto wyjmujemy z foremki, zdejmujemy z niego folię spożywczą, dekorujemy kakao i białą czekoladą wyciśniętą z wcześniej przygotowanego kornetu.

Jak podawać

Ciasto podajemy z wiśniami w żelu. Pozostałą ilość musu i wiśni w kisielu możemy przełożyć do pucharków i podać jako osobny deser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Zdzislaw Piasecki Zdzislaw Piasecki
    1173 dni temu
    bardzo smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    Długość formy to około 30 cm. Wszystkich miłośników wiśniowych smaków zapraszamy również do wypróbowania przepisu na czekoladowo-wiśniowe tartaletki :) http://kuchnialidla.pl/product/czekoladowo-wisniowe-tartaletki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1395 dni temu
    Jaką długość powinna mieć forma?

    odpowiedz

  • Jola Jola
    1441 dni temu
    Przepis warty spróbowania :) W moim domu wszystkim smakowało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1442 dni temu
    Wygląda pysznie :)))

    odpowiedz

  • Gość22 Gość22
    1446 dni temu
    Fajny przepis.

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    1453 dni temu
    Mam 32 lata i od maleńkości uwielbiam wiśnie. Robiłam ten deser dawno temu, kiedy był sezon na wiśnie. Oczywiście owoce były z mojego ogrodu ;D . Jeśli robię jakiś deser to tylko i wyłącznie używam owoców z ogródka ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1458 dni temu
    Chodzi o kompot o pojemności około 720 ml - tyle właśnie mają kompoty Harvin dostępne w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1458 dni temu
    1 kompot to znaczy jedna szklanka?

    odpowiedz

  • Icurek Icurek
    1463 dni temu
    wszystko ładnie pięknie, ale mam chyba za duże cytryny i robię za mocną kawę, bo wyszło bardziej kawowo-cytrynowe niż czekoladowo-wiśniowe... ;)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1467 dni temu
    Właśnie skosztowane- ciasto świetne! tez obawiałam się surowych jajek- ale ubite na parze więc nic nie szkodziło spróbować;) Jedyny problem który mi się pojawił to czy to ciasto ma być cały czas w zamrażalniku? stwierdziłam ze zostawię- lubię czasami poeksperymentować- i zobacz co się stanie. Po wyjęciu smakuje jak wyśmienita rolada lodowa!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1469 dni temu
    wszzystko super, ale te surowe jajka w kremie niestety mnie zniechęciły..

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1470 dni temu
    Ciasto zrobione niestety nie wyglądało jak na zdjęciu bo nie mam takiej formy Ale smak super a wiśnie w tym są najlepsze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1471 dni temu
    Beatko tak, wiśnie są wydrylowane.

    odpowiedz

  • beatka k. beatka k.
    1471 dni temu
    Witam. Mam pytanie. Czy wiśnie w tym kompocie są wydrylowane?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1472 dni temu
    Ostatnio wypróbowałam kilka przepisów p.Pawła, pyszności, ciasto na pewno zrobię, ze śmietanką Pilos, czekoladą i wiśniami, mniam :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1472 dni temu
    Świetny przepis na pyszne ciasto,uwielbiam wiśnie w cieście :)

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1472 dni temu
    Kolejny super pomysł . Wygląda Apetycznie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram