![Wiśniowy Sad Wiśniowy Sad](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/943d679a7b93-6c68a2e33d-Cukiernik_KW_37_wisniowy_sad_12976_S124401_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt kakaowy
Jaja ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą pianę.
Mąkę, mączkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito i stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.
Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 10 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Wycinamy 2 podłużne paski z biszkoptu (jeden musi być trochę szerszy od drugiego).
Wiśnie w kisielu
Kompot z wiśni przecedzamy do garnka i gotujemy. Wiśnie odstawiamy.
2 łyżki mączki ziemniaczanej mieszamy z 50 ml wody i mieszamy do uzyskania zawiesiny.
Do kompotu dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, następnie dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy. Gdy kompot się zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zawiesinę z mączki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszając trzepaczką (tak jak przy gotowaniu kisielu). Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wystudzone wiśnie, wszystko delikatnie mieszamy. Wiśnie w kisielu odstawiamy do wystudzenia.
Mus z czekolady mlecznej z nutką kawy
Żółtka, cukier i espresso mieszamy w misce, następnie całość ubijamy za pomocą trzepaczki na parze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml wody, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę ubijamy. Do żółtek z cukrem i espresso dodajemy dobrze rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Łączymy wszystkie składniki, następnie, gdy składniki uzyskają temperaturę około 40°C, łączymy z ubitą śmietanką.
Formę do rolady wykładamy folią spożywczą. Na dno formy wykładamy pierwszą część musu i wstawiamy do zamrażalnika. Gdy mus stężeje, wyjmujemy foremkę z zamrażalnika, na mus wykładamy część wiśni w kisielu (wiśnie układamy wzdłuż całej rolady), pozostałe wiśnie pozostawiamy do podania na talerzu.
Na wiśnie nakładamy węższy pasek wycięty z biszkoptu. Na biszkopt wylewamy drugą warstwę musu z mlecznej czekolady. Na sam koniec nakładamy szerszy pasek wycięty z biszkoptu.
Roladę wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej 1-1,5 godziny.
Do dekoracji
Białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Z papieru do pieczenia robimy kornet.
Ciasto wyjmujemy z foremki, zdejmujemy z niego folię spożywczą, dekorujemy kakao i białą czekoladą wyciśniętą z wcześniej przygotowanego kornetu.
Jak podawać
Ciasto podajemy z wiśniami w żelu. Pozostałą ilość musu i wiśni w kisielu możemy przełożyć do pucharków i podać jako osobny deser.
Zobacz podobne
przepisy
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
![Deser śliwkowo-czekoladowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13a15ec46a17-6d2fd428d6-Cukiernik_KW_34_deser_sliwkowo-czekoladowy_12976_S124495_RGB_960x540.webp)
Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!
![Puszyste ciasto z borówkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/49179dec1e92-5199539b75-Cukiernik_KW_35_puszysty_placek_borowkowy_12976_S122550_RGB_960x540.webp)
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
![Ciasto kokosowo-ananasowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e13c2fb9026-bd44967434-Cukiernik_KW_36_ciasto_kokosowo-ananasowe_12976_S122673_RGB.webp)
Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!
![Aromatyczna jabłkowa konfitura](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5abf1014a3ed-e30f047ffe-Cukiernik_KW_37_aromatyczna_konfitura_jablkowa_12976_S122481_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Grzybowe tortelloni
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Indyk w sosie czekoladowym
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Ciasto kawowo-wiśniowe
- Sernik czekoladowy
- Muffiny z wiśniami
- Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Steki z kapusty
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Chutney z pomidorów i mango
- Dip z ciecierzycy
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Pstrąg z grzybami
- Małe serniczki kawowe
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Komentarze (20)
2388 dni temu
Co jeżeli nie mam takiej formy , jaką mogę użyć ?
odpowiedz
2387 dni temu
Możesz użyć keksówki :)
3674 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
3896 dni temu
Długość formy to około 30 cm. Wszystkich miłośników wiśniowych smaków zapraszamy również do wypróbowania przepisu na czekoladowo-wiśniowe tartaletki :) https://kuchnialidla.pl/czekoladowo-wisniowe-tartaletki
odpowiedz
3897 dni temu
Jaką długość powinna mieć forma?
odpowiedz
3942 dni temu
Przepis warty spróbowania :) W moim domu wszystkim smakowało :)
odpowiedz
3943 dni temu
Wygląda pysznie :)))
odpowiedz
3948 dni temu
Fajny przepis.
odpowiedz
3955 dni temu
Mam 32 lata i od maleńkości uwielbiam wiśnie. Robiłam ten deser dawno temu, kiedy był sezon na wiśnie. Oczywiście owoce były z mojego ogrodu ;D . Jeśli robię jakiś deser to tylko i wyłącznie używam owoców z ogródka ;)
odpowiedz
3959 dni temu
Chodzi o kompot o pojemności około 720 ml - tyle właśnie mają kompoty Harvin dostępne w Lidlu :)
odpowiedz
3960 dni temu
1 kompot to znaczy jedna szklanka?
odpowiedz
3965 dni temu
wszystko ładnie pięknie, ale mam chyba za duże cytryny i robię za mocną kawę, bo wyszło bardziej kawowo-cytrynowe niż czekoladowo-wiśniowe... ;)
odpowiedz
3969 dni temu
Właśnie skosztowane- ciasto świetne! tez obawiałam się surowych jajek- ale ubite na parze więc nic nie szkodziło spróbować;) Jedyny problem który mi się pojawił to czy to ciasto ma być cały czas w zamrażalniku? stwierdziłam ze zostawię- lubię czasami poeksperymentować- i zobacz co się stanie. Po wyjęciu smakuje jak wyśmienita rolada lodowa!
odpowiedz
3970 dni temu
wszzystko super, ale te surowe jajka w kremie niestety mnie zniechęciły..
odpowiedz
3971 dni temu
Ciasto zrobione niestety nie wyglądało jak na zdjęciu bo nie mam takiej formy Ale smak super a wiśnie w tym są najlepsze
odpowiedz
3972 dni temu
Beatko tak, wiśnie są wydrylowane.
odpowiedz
3972 dni temu
Witam. Mam pytanie. Czy wiśnie w tym kompocie są wydrylowane?
odpowiedz
3973 dni temu
Ostatnio wypróbowałam kilka przepisów p.Pawła, pyszności, ciasto na pewno zrobię, ze śmietanką Pilos, czekoladą i wiśniami, mniam :)
odpowiedz
3974 dni temu
Świetny przepis na pyszne ciasto,uwielbiam wiśnie w cieście :)
odpowiedz
3974 dni temu
Kolejny super pomysł . Wygląda Apetycznie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie