
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy miąższ na kawałki.
Pomarańcze sparzamy. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze obieramy ze skórki, wycinamy filety z miąższu i przekładamy do naczynia z otartą skórką. Sok z pozostałości po pomarańczach wyciskamy do garnka (jeżeli soku będzie mało, należy dodać trochę wody – potrzebujemy 1 cm płynu na dnie naczynia) i stawiamy na mały ogień. Dodajemy jabłka. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do rozgotowania.
Dodajemy pomarańcze (filety z otartą skórką), miód i w razie potrzeby trochę soku z cytryny. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania.
Umyte i wyparzone słoiczki (około 5 słoików) napełniamy musem, zamykamy. Pod wpływem temperatury słoiczki powinny się zamknąć. Jeśli po wystudzeniu się nie zamknęły, należy przeprowadzić proces pasteryzacji (słoiki umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu).
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Łazanki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2039 dni temu
Nasza dwulatka wręcz szaleje za tym musem. Mogłaby go jeść na okrągło, nieważne czy na bułce, placuszku, nawet jako sosik do ryżu na słodko. Świetny przepis! Zresztą jak każdy od p. Małeckiego.
Odpowiedz
3675 dni temu
Smaczne, używam do naleśników i croissantów oraz szarlotki z bezą.
Odpowiedz
3675 dni temu
f-cia, doskonałe zastosowanie musu! :)
3710 dni temu
czyzby bylo coraz blizej starc w kuchni - Wellman vs Prokop?? ;) nie spamujac przepis pyzszny!! Polecam.
Odpowiedz
3710 dni temu
Matyldo, chodzi o kilogram pomarańczy ze skórkami :)
Odpowiedz
3710 dni temu
Czy podany tu 1 kg pomarańczy dotyczy już odfiletowanych czy całych, jeszcze ze skórkami?
Odpowiedz