zobacz film Mus jabłkowy z pomarańczami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy miąższ na kawałki.

Pomarańcze sparzamy. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze obieramy ze skórki, wycinamy filety z miąższu i przekładamy do naczynia z otartą skórką. Sok z pozostałości po pomarańczach wyciskamy do garnka (jeżeli soku będzie mało, należy dodać trochę wody – potrzebujemy 1 cm płynu na dnie naczynia) i stawiamy na mały ogień. Dodajemy jabłka. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do rozgotowania.

Dodajemy pomarańcze (filety z otartą skórką), miód i w razie potrzeby trochę soku z cytryny. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania.

Umyte i wyparzone słoiczki (około 5 słoików) napełniamy musem, zamykamy. Pod wpływem temperatury słoiczki powinny się zamknąć. Jeśli po wystudzeniu się nie zamknęły, należy przeprowadzić proces pasteryzacji (słoiki umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu).

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Ventas Ventas
    194 dni temu
    Nasza dwulatka wręcz szaleje za tym musem. Mogłaby go jeść na okrągło, nieważne czy na bułce, placuszku, nawet jako sosik do ryżu na słodko. Świetny przepis! Zresztą jak każdy od p. Małeckiego.

    odpowiedz

  • f-cia f-cia
    1830 dni temu
    Smaczne, używam do naleśników i croissantów oraz szarlotki z bezą.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1830 dni temu
    f-cia, doskonałe zastosowanie musu! :)
  • hmm hmm
    1865 dni temu
    czyzby bylo coraz blizej starc w kuchni - Wellman vs Prokop?? ;) nie spamujac przepis pyzszny!! Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1865 dni temu
    Matyldo, chodzi o kilogram pomarańczy ze skórkami :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1865 dni temu
    Czy podany tu 1 kg pomarańczy dotyczy już odfiletowanych czy całych, jeszcze ze skórkami?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram