Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy miąższ na kawałki.
Pomarańcze sparzamy. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze obieramy ze skórki, wycinamy filety z miąższu i przekładamy do naczynia z otartą skórką. Sok z pozostałości po pomarańczach wyciskamy do garnka (jeżeli soku będzie mało, należy dodać trochę wody – potrzebujemy 1 cm płynu na dnie naczynia) i stawiamy na mały ogień. Dodajemy jabłka. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do rozgotowania.
Dodajemy pomarańcze (filety z otartą skórką), miód i w razie potrzeby trochę soku z cytryny. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania.
Umyte i wyparzone słoiczki (około 5 słoików) napełniamy musem, zamykamy. Pod wpływem temperatury słoiczki powinny się zamknąć. Jeśli po wystudzeniu się nie zamknęły, należy przeprowadzić proces pasteryzacji (słoiki umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu).
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Konfitura cytrynowa
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Gruszki w syropie
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Marmolada z pomarańczy
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Cukier waniliowy
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Wielkanocna babka ponczowa
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Sernik na zimno w słoiku
- Słodko-słony bezowiec
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Torcik daktylowy
- Risotto z szynką i grzybami
- Szybki stir fry z krewetkami
- Lasagne jabłkowe
- Sernik na zimno z mango
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1673 dni temu
Nasza dwulatka wręcz szaleje za tym musem. Mogłaby go jeść na okrągło, nieważne czy na bułce, placuszku, nawet jako sosik do ryżu na słodko. Świetny przepis! Zresztą jak każdy od p. Małeckiego.
odpowiedz
3310 dni temu
Smaczne, używam do naleśników i croissantów oraz szarlotki z bezą.
odpowiedz
3310 dni temu
f-cia, doskonałe zastosowanie musu! :)
3345 dni temu
czyzby bylo coraz blizej starc w kuchni - Wellman vs Prokop?? ;) nie spamujac przepis pyzszny!! Polecam.
odpowiedz
3345 dni temu
Matyldo, chodzi o kilogram pomarańczy ze skórkami :)
odpowiedz
3345 dni temu
Czy podany tu 1 kg pomarańczy dotyczy już odfiletowanych czy całych, jeszcze ze skórkami?
odpowiedz