Zupa rybna

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blacha
  • blender
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR NA OŚCIACH

Ości podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200°C – aż staną się białe. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 2 godzin.

KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Cebule i czosnek siekamy. Koper włoski i seler kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Warzywa przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwa. Dodajemy ostrą i słodką paprykę, przecedzony wywar z ości, pomidory pelati. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki obieramy i oczyszczamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, małże i kawałki ryb. Gotujemy ok. 2-3 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANĘ ZIOŁOWĄ

Śmietanę miksujemy ze szczypiorkiem i czosnkiem. Zupę podajemy z ziołową śmietaną. Dekorujemy listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    111 dni temu
    Gdzie można kupić ości z ryb? Czy w lidlu...? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    111 dni temu
    Samych ości kupić nie można ;) Polecamy za to ryby! Ten przepis pozwala na wykorzystanie wszystkich ich części. Po filetowaniu ryby ości doskonale nadają się do przygotowania smacznej zupy. Na częściach ryb, takich jak np. głowa czy ogon możemy także przygotować wywar.
  • Gość Gość
    106 dni temu
    KUCHNIALIDLA - tylko trochę ciężko uzyskać aż 1 kg ości do tej zupy.... sporo ryb trzeba by było wyfiletować ;)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!