
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blacha
- blender
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR NA OŚCIACH
Ości podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200°C – aż staną się białe. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 2 godzin.
KROK 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Cebule i czosnek siekamy. Koper włoski i seler kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Warzywa przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwa. Dodajemy ostrą i słodką paprykę, przecedzony wywar z ości, pomidory pelati. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki obieramy i oczyszczamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, małże i kawałki ryb. Gotujemy ok. 2-3 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANĘ ZIOŁOWĄ
Śmietanę miksujemy ze szczypiorkiem i czosnkiem. Zupę podajemy z ziołową śmietaną. Dekorujemy listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!


Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.

Komentarze (3)
807 dni temu
Gdzie można kupić ości z ryb? Czy w lidlu...? ;)
odpowiedz
807 dni temu
Samych ości kupić nie można ;) Polecamy za to ryby! Ten przepis pozwala na wykorzystanie wszystkich ich części. Po filetowaniu ryby ości doskonale nadają się do przygotowania smacznej zupy. Na częściach ryb, takich jak np. głowa czy ogon możemy także przygotować wywar.
802 dni temu
KUCHNIALIDLA - tylko trochę ciężko uzyskać aż 1 kg ości do tej zupy.... sporo ryb trzeba by było wyfiletować ;)
zobacz wszystkie