Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: FILETUJEMY RYBY

Ryby patroszymy, filetujemy, usuwamy skórę z filetów. Umyte resztki po filetowaniu ryb (łby, płetwy, ości, skóry) układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180°C (termoobieg) ok. 30‑40 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

KROK 2: PRZYPRAWIAMY MIĘSO RYB

Mięso ryb kroimy w kostkę. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, pieprzem, mielonym imbirem, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, połową startej skórki z limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

Pokrojone w kostkę cebule i pozostały posiekany czosnek przesmażamy na patelni na oliwie do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki (pelati) oraz odrobinę wcześniej przygotowanego wywaru rybnego. Dodajemy resztę startej skórki z limonki, posiekaną ostrą papryczkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy, aż pomidory trochę odparują, i dodajemy masło. Zawartość patelni przelewamy do wywaru rybnego i zagotowujemy.

KROK 4: DOPRAWIAMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy zielony groszek. Na koniec wkładamy do zupy zamarynowane kawałki ryby, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą i posiekanym koperkiem. Podajemy na stół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • M. M.
    154 dni temu
    Panie Karolu - proszę sprecyzować "ostra papryczka – 1 szt" lubię pikantne rzeczy, ale palący smak papryki zabił tę zupę :( Zamiast rozkoszować się smakiem - który jest naprawdę super! - musieliśmy się skupić na tym jak przełknąć kolejne łyżki. Może nasza papryka była zbyt duża albo zbyt ostra :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    153 dni temu
    Ostra papryczka może mieć różne odmiany, co oznacza, że jej ostrość można dopasować do indywidualnych preferencji. Prawdopodobnie wybrana przez Ciebie papryczka była zbyt ostra, dlatego zdominowała smak zupy. Warto również pamiętać, że usunięcie z papryczki nasionek także łagodzi jej smak.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram