zobacz film Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI ZUPY

Z marchwi wycinamy cienkie, równe paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy je w kostkę. Grzyby shiitake kroimy w cienkie plastry, tofu w kostkę.

Krok 2: MOCZYMY WODOROSTY

Suszone wakame zalewamy wodą tak, by przykryła je całkowicie, i odstawiamy na ok. 3-5 minut.

Krok 3: ZAGOTOWUJEMY WYWAR Z DODATKAMI

Wywar przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki: marchew, grzyby shiitake i tofu. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.

Krok 4: GOTUJEMY ZUPĘ MISO

Pastę miso przekładamy do miski. Dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.

Miksturę z pasty miso przelewamy do wywaru z dodatkami. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ MISO

Zupę przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy lekko odsączone wodorosty i wędzonego pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki. Całość posypujemy sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    537 dni temu
    Pychota!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1254 dni temu
    Najlepsza zupa miso! Często wracam do tego przepisu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1265 dni temu
    niedobre

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!