
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI ZUPY
Z marchwi wycinamy cienkie, równe paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy je w kostkę. Grzyby shiitake kroimy w cienkie plastry, tofu w kostkę.
Krok 2: MOCZYMY WODOROSTY
Suszone wakame zalewamy wodą tak, by przykryła je całkowicie, i odstawiamy na ok. 3-5 minut.
Krok 3: ZAGOTOWUJEMY WYWAR Z DODATKAMI
Wywar przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki: marchew, grzyby shiitake i tofu. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.
Krok 4: GOTUJEMY ZUPĘ MISO
Pastę miso przekładamy do miski. Dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
Miksturę z pasty miso przelewamy do wywaru z dodatkami. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ MISO
Zupę przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy lekko odsączone wodorosty i wędzonego pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki. Całość posypujemy sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!


Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Komentarze (3)
397 dni temu
Pychota!!!
odpowiedz
1114 dni temu
Najlepsza zupa miso! Często wracam do tego przepisu
odpowiedz
1125 dni temu
niedobre
odpowiedz
zobacz wszystkie