Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI ZUPY
Z marchwi wycinamy cienkie, równe paski za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy je w kostkę. Grzyby shiitake kroimy w cienkie plastry, tofu w kostkę.
Krok 2: MOCZYMY WODOROSTY
Suszone wakame zalewamy wodą tak, by przykryła je całkowicie, i odstawiamy na ok. 3-5 minut.
Krok 3: ZAGOTOWUJEMY WYWAR Z DODATKAMI
Wywar przecedzamy przez sito do osobnego garnka. Dodajemy pokrojone wcześniej składniki: marchew, grzyby shiitake i tofu. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.
Krok 4: GOTUJEMY ZUPĘ MISO
Pastę miso przekładamy do miski. Dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
Miksturę z pasty miso przelewamy do wywaru z dodatkami. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ MISO
Zupę przelewamy do miseczki. Na wierzchu układamy lekko odsączone wodorosty i wędzonego pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki. Całość posypujemy sezamem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
1084 dni temu
Pychota!!!
Odpowiedz
1801 dni temu
Najlepsza zupa miso! Często wracam do tego przepisu
Odpowiedz
1812 dni temu
niedobre
Odpowiedz